Selv om røntgenundersøgelsen efterhånden er en gammel opdagelse, og der er kommet flere nye billedteknikker til, er den fortsat et meget vigtigt redskab til at undersøge nogle af kroppens indre strukturer. I røntgenbilledernes barndom kunne man kun gengive tætte strukturer (så som knogler), men med udviklingen af kontrastmidler er det nu også muligt at se hule og væskefyldte rum i kroppen.
Røntgenstråler er nært beslægtede med både radio- og lysbølger og er usynlige elektromagnetiske stråler med kort bølgelængde.
• Røntgenstrålerne sendes fra et røntgenrør gennem patienten til en fotografisk film bag patienten. Når røntgenstrålerne rammer den fotografiske film, vil den farves sort afhængigt af hvor meget af strålingen, der er blevet absorberet af kropsvæv. I dag er film dog efterhånden erstattet af en røntgenfølsom detektorplade, som videregiver digitale signaler, der ved en computer omsættes til billeder af den undersøgte kropsdel.
Røntgenundersøgelser kan udføres på alle dele af kroppen og benyttes ofte i kombination med andre undersøgelser til at afkræfte eller bekræfte en diagnose.
De hyppigst anvendte røntgenundersøgelser afbilder rygsøjlen, brystkassen, kraniet og andre dele af skelettet. .
Patienten anbringes foran en røntgenfølsom skærm. I dag anvendes, som ovenfor nævnt, i vid udstrækning moderne såkaldt digital teknik til røntgenoptagelser. Billedet kan printes ud så det ligner et gammeldags røntgenbillede, men vil almindeligvis blive lagret på et stort computerlager. De digitale billeder ses på en TV-skærm/monitor og kan nemt videresendes via datanet til andre sygehuse.
Det er vigtigt, at man for eksempel før røntgenbilleder af brystkassen har fjernet halskæder eller andre ting, der vil kunne ses på billedet.
Under selve optagelsen bliver man bedt om at sidde helt stille, fordi uro under optagelsen vil kunne sløre billedet og dermed forringe billedets kvalitet.
Når selve billedet optages, vil radiografen gå om bag en beskyttelsesskærm, hvorfra vedkommende stadig kan se patienten. Der bliver trykket på en knap, og i løbet af få sekunder er optagelsen færdig.
Det gør ikke ondt at få lavet et røntgenbillede. Røntgenstråler kan ikke føles.
• Risikoen for skadevirkninger efter røntgenbilleder er meget lille. Moderne røntgenapparatur er designet til at tage billeder af meget høj kvalitet ved brug af meget lave stråledoser.
Sidst opdateret: 10.09.2018