Annonce

Selvundersøgelse af brysterne

Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt danske kvinder. Ofte mærker kvinden selv en knude og går til sin læge. Brystkræft forekommer meget sjældent, hvis man er under 30 år, men det er en fordel at få en rutine og lære sine bryster at kende, allerede mens man er ung. Det har været diskuteret, hvor meget det hjælper at undersøge sine bryster regelmæssigt, fordi man ikke har kunnet bevise videnskabeligt, at selvundersøgelse har en effekt.

I en stor undersøgelse blev en gruppe kvinder fulgt i 10 år. Kvinderne blev opdelt i to grupper: En der blev oplært i at foretage systematisk, regelmæssig selvundersøgelse, og en der ikke gjorde. Efter 10 år var der ingen forskel mellem de to grupper, når det gjaldt hvor mange kræftknuder, der blev fundet, og hvor store de var. Der var heller ikke en bedre overlevelse i den gruppe, der foretog systematisk, regelmæssig selvundersøgelse af brystet.

Det er dog helt sikkert, at jo mindre en kræftknude er, desto større er chancen for at blive helbredt og få en skånsom behandling. Derfor er det sund fornuft at være opmærksom på symptomer fra sine bryster.

Hvis du fortsat har menstruationer, kan det være en fordel at undersøge brysterne, når menstruationen er overstået, da brysterne oftest er mindst spændte på dette tidspunkt. Forandringer i brystet, der svinger med cyklus, er stort set altid godartede.

Hvis du er gået i overgangsalderen eller har fået fjernet livmoderen eller æggestokkene, så du ikke får menstruation, kan du i stedet vælge en fast dato. For eksempel den første dag i måneden.

I Danmark tilbyder man desuden en undersøgelse af brysterne (mammografiscreening) til kvinder i alderen 50 til 69 år. Formålet er at opdage ganske små knuder, som endnu ikke kan mærkes. Fagfolk er dog ikke helt enige om fordele og ulemper ved screening.

1. Se på dig selv, mens du står eller sidder

Sid eller stå foran et spejl med løsthængende, afslappede arme. Sørg for at belysningen er god. Tag dig god tid til at betragte dine bryster. Ofte vil de være lidt forskellige. Det ene er tit lidt større end det andet og hos mange kvinder sidder det ene bryst lidt lavere end det andet.

Læg mærke til om brysterne har ændret sig. Se efter:

  • ændringer af brystets form

  • ændringer af brystets størrelse

  • forandring af brystvorten (for eksempel eksem)

  • sekret(flåd) eller blødning fra brystvorten

  • indtrækninger i brystet eller brystvorten

  • sår eller hævelser (frembulninger) på bryst eller brystvorte

  • rødme eller blodårer som er mere tydelige end normalt.
Annonce (læs videre nedenfor)

2. Se på dig selv med løftede arme

Gentag undersøgelsen, mens du står stille med armene løftet over hovedet. Betragt derefter dine bryster, mens du langsomt løfter begge arme op over hovedet.

Læg især mærke til brystvorten:

  • Trækker den sig indad nogle steder, men ikke andre?

  • Kommer der indtrækninger andre steder i huden?

Se også efter indtrækninger på brystets underside, som kan være svære at se, når man står afslappet.

3. Føl på dig selv, mens du står op

Når du har kigget grundigt på dine bryster, er det tid til at føle dem igennem. Først skal du føle, mens du står op. Føl brystet igennem med flad hånd og fingrene samlede. Det er nemmest at mærke sine bryster igennem når de smurt ind i creme eller sæbe. Forestil dig, at du deler brystet op i fjerdedele ved hjælp af en lodret og en vandret linje, og føl hver fjerdedel systematisk igennem. Begynd udefra kanten af fjerdedelen og bevæg din hånd ind mod centrum – det vil sige mod brystvorten. Ude langs siden er brystet ofte tykkest og mest knudret. Specielt unge kvinder har ofte lidt 'knudrede' bryster, men disse knuder er så godt som altid godartede. Det vigtigste er at holde øje med, om knuderne forandrer sig. Derfor er det vigtigt at lære sine bryster at kende allerede som ung. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en knude har betydning, eller om den har forandret sig, bør du altid gå til din læge.

Annonce (læs videre nedenfor)

4. Undersøgelse af armhulen

Undersøg først armhulen, mens du stadig står op. Løft armen halvt og placer tre af fingrene på den modsatte hånd højt i den armhule, du vil undersøge. Lad derefter armen hænge afslappet, mens du undersøger armhulen for lymfeknuder, der nærmest føles som små ærter. Det er ikke ualmindeligt, at man kan mærke lymfeknuder, hvis man føler godt efter. Det man skal lægge mærke til er knuder, som er større end en centimeter, knuder der forandrer sig eller nye knuder.

Der findes mange årsager til forstørrede lymfeknuder og langt de fleste er harmløse. Det er meget sjældent at brystkræft udelukkende viser sig ved en knude i armhulen – hvis der er tale om brystkræft, vil der normalt altid findes en knude i brystet, som enten kan føles eller ses ved mammografi . Men kontakt for en sikkerhedsskyld din læge, hvis du bemærker en påfaldende knude i armhulen.

5. Føl på dit bryst, mens du ligger ned

Gentag hele gennemfølingen af bryst og armhule, mens du ligger ned. Specielt den nederste del af brystet er ofte lettere at føle på i denne stilling. Når du undersøger armhulen, skal du først gøre det med armen ned langs siden – ligesom da du stod op – og derefter med armen løftet op over hovedet.

Links

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du finde yderligere oplysninger om Selvundersøgelse af brystet

Læs mere om kvinder og kræft

Sidst opdateret: 24.01.2017

Annonce