Annonce

Det er kun en overgang

Hormontilskud

Det er for at slippe for det, at mange kvinder tager det daglige hormontilskud, der effektivt sætter en stopper for mange af generne. Andre tør ikke, fordi avisoverskrifter om sammenhængen mellem brystkræft og hormoner har skræmt dem.

Og at der er en sammenhæng, lader sig heller ikke bortforklare. En stor engelsk undersøgelse fra 2003 om hormonforbruget hos en million kvinder viser, at fem års hormonbehandling af kombinationstypen (østrogen og progesteron) øger risikoen for at få brystkræft med 0,7 tilfælde blandt 100 kvinder, mens 10 års brug giver to ekstra tilfælde af brystkræft. Det er lidt flere, end de 0,3 ekstra tilfælde efter fem års hormonbrug, man tidligere regnede med.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Det var denne undersøgelse, der sandsynligvis var årsagen til, at antallet af kvinder på hormontilskud tog et markant dyk fra 2002 til i dag – i 2002 tog hver femte kvinde et hormonstilskud mod hver tiende i dag. Undersøgelsen blev nemlig fejlfortolket i pressen, hvor overskrifterne lød på, at hormoner fordobler risikoen for brystkræft (fra 0,3 til 0,7 tilfælde). Men så forenklet kan man altså ikke se på tallene.

For at illustrere risikoen ved hormontilskud kan man tage 100 kvinder på 50 år. Statistisk vil to allerede have haft brystkræft, mens der kommer to ekstra tilfælde, inden de bliver 60 år, selvom de ikke tager hormontilskud. Tager man 100 lignende kvinder på 50 år, som får hormontilskud i fem år, vil der statistisk være to en halv kvinde, der får brystkræft inden de bliver 60 år. Risikoen for at få brystkræft stiger således ikke særlig meget, fordi man tager hormontilskud i et par år omkring overgangsalderen.

Dertil kommer, at hormontilskud har gavnlig indflydelse på for eksempel tyktarmskræft – den tredje hyppigste kræftform hos kvinder. Faktisk viser tallene, at den samlede dødelighed hos 1000 kvinder, der bruger hormoner i 10 år, er den samme som hos 1000 kvinder, der ikke tager hormoner.

Fordele opvejer risiko

”Fordelene ved hormoner opvejer altså risiciene, når man måler i antal dødsfald”, siger professor Øjvind Lidegaard, Rigshospitalet. Men han understreger samtidig, at brug Hormoner har en gavnlig indflydelse på afkalkning af knoglerne. Men kun hvis man bliver ved med at tage dem. Tilskud et par år, mens kvinden er i halvtredserne, hjælper ikke. Her anbefales i stedet motion og sund kost. eller ikke brug af hormoner skal vurderes i hvert enkelt tilfælde. Risikoen for brystkræft afhænger af flere faktorer, nemlig om kvinden er arveligt disponeret for sygdommen, af den dosis man tager, og endelig er det afgørende, hvor længe kvinden får hormontilskud.

Efter Øjvind Lidegaards opfattelse har mange kvinder så store gener, at de burde overveje hormoner. Han understreger, at kortvarig behandling for udtalte gener både er velindikeret og afbalanceret, når man ser på den samlede fordel og ulempe af behandlinger. Og for mange kvinder er det tilstrækkeligt med behandling i kortere tid.

Så for ham er der ingen tvivl. Hvis kvindens livskvalitet påvirkes væsentligt i negativ retning af overgangsalderen, er det helt rimeligt at sige ja til hormoner i en vis periode.

Og de kvinder, der vælger hormoner, kan – lige som alle andre kvinder i øvrigt – nedsætte risikoen for brystkræft, hvis de motionerer. En kvinde, der motionerer bare en halv time om dagen, halverer risikoen for at få brystkræft sammenlignet med den kvinde, der slet ikke motioner.

Motion har desuden en gavnlig indflydelse på en række af de andre gener, som følger med, når kvinden ikke længere producerer kønshormon. Knoglerne styrkes, risikoen for kræft i det hele taget falder, kredsløbet forbedres og både det fysiske og psykiske velvære stiger.

”Motion er helt uden sammenligning det, der giver mest på bundlinjen. I forhold til manglende motion, alkohol og overvægt spiller hormonbehandling en meget lille rolle for forekomsten af kræft generelt, og ved brug i kort tid også for brystkræft. Derfor er det også beskæmmende, i hvor ringe udstrækning befolkningen motionerer”, siger Øjvind Lidegaard.

Skal - skal ikke?
Skal – skal ikke. Hormoner er et effektivt middel mod overgangsalderens gener, men angsten for brystkræft afholder mange kvinder fra at tage dem. Til sammenligning spiller mangel på motion, for meget alkohol og overvægt en langt større rolle, når det gælder udvikling af brystkræft.
Hedestigninger, svedeture, tørre slimhinder og humørsving-ninger. Langt de fleste kvinder oplever den slags gener i forbindelse med overgangsalderen. Og selv de kvinder, der undgår dem, vil for en stor dels vedkommende alligevel mærke følgerne af, at kroppen holder op med at producere kønshormon. Bare på lidt længere sigt. Det er nemlig den manglende produktion af kønshormoner, der er en af årsagerne til de skøre knogler, som koster brækkede hofter og forstuvninger hos mange ældre kvinder.
Man kan naturligvis vælge at leve med generne. De forsvinder igen – overgangsalderen er en overgang. Det er bare en ringe trøst, når sengetøjet igen, igen er gennemblødt og varmen for tredje gang i løbet af dagen breder sig i hele kroppen, eller når de tørre slimhinder betyder, at sex gør ondt.
De mest almindelige gener i forbindelse med overgangsalderen er:
-----
1. Blødningsforstyrrelser
2. Hedestigninger
3. Natlige svedeture
4. Humørsvingninger
5. Slimhindeforandringer
6. Vægtændringer
7. Hovedpine
8. Træthed
9. Svigtende sexlyst
Gavnlig effekt på afkalkning
-----
Hormoner har en gavnlig indflydelse på afkalkning af knoglerne. Men kun hvis man bliver ved med at tage dem. Tilskud et par år, mens kvinden er i halvtredserne, hjælper ikke. Her anbefales i stedet motion og sund kost.
Hænger depression og overgangsalder sammen?
-----
Mange kvinder føler sig deprimerede, når de kommer i overgangsalderen. Men der kan ikke påvises nogen direkte sammenhæng mellem overgangsalder og depression. Til gengæld er en stigende del af befolkningen på lykkepiller, og for både kvinder og mænds vedkommende stiger antallet af deprimerede med alderen. Men kurven hopper altså ikke specielt i forbindelse med kvinders overgangsalder.

Læs mere om OVERGANGSALDER

Sidst opdateret: 12.01.2007

Annonce