Blodtryksmåler - sådan vælger du den rette

Blodtryksmåler

Er du på udkig efter en blodtryksmåler til hjemmebrug, så kan det være en god idé at se i denne tjekliste, så du finder den blodtryksmåler, der passer bedst til dit behov.

Der findes grundlæggende to slags blodtryksmålere på markedet:

  • elektriske

  • manuelle

Elektrisk blodtryksmåler

Elektrisk blodtryksmåler

De elektriske, fuldautomatiske blodtryksmålere, som er lavet til hjemmemåling, er i dag af sådan en god kvalitet, at du sagtens selv kan måle dit blodtryk.

Manuel blodtryksmåler

Manuel blodtryksmåler

Man anbefaler ikke det manuelle blodtryksapparat, hvis man selv skal tage sit blodtryk. Blodtrykket stiger nemlig, hvis du selv skal pumpe manchetten (den del, der placeres rundt om armen) med den anden hånd.

Annonce (læs videre nedenfor)

Gode råd til dit valg af blodtryksmåler:

  • Køb dit apparat et sted, hvor du kan få rådgivning, blive instrueret og hvor personalet kan svare på spørgsmål om apparatet og metoden til målingen. Det er også vigtigt, at du kan refundere apparatet, hvis det ikke virker ordentligt.

  • Sørg for, at der er en dansk instruktionsmanual. Så er du sikker på, at der ikke opstår misforståelser i forhold til, hvordan du skal måle dit blodtryk.

  • Sørg for, at blodtrykket skal måles på overarmen og ikke på håndleddet. Man får en mere nøjagtig måling, når det foregår på overarmen.

  • Tjek, at manchetten (den del, der skal sættes fast på armen) kan skiftes ud, så du kan få den rigtige størrelse. Er manchetten for stor, så bliver målingen unøjagtig.

  • Sørg for, at dit apparat kan sendes til kontrol en gang om året. Mange producenter tilbyder at lave en kalibrering af apparatet, hvor de tjekker, at apparatet stadig måler korrekt.

Der findes ikke en dansk liste over godkendte blodtryksapparater, men Hjerteforeningen henviser til denne liste over blodtryksmålere, der er godkendt på det britiske hypertenssionselskabs hjemmeside (på engelsk).

Læs mere

Sidst opdateret: 20.08.2014