Annonce

Sundhed – sådan!

Sundhed – sådan!

Rigtige mænd beskæftiger sig ikke med sundhed og sygdom. De lever livet, som om de var udødelige. God mad – ikke for mange grøntsager tak, alt for meget arbejde, en lille en eller to og så hen i sofaen for at se de andre få motion på fodbold- eller håndboldbanen.

Det er måske en anelse fortegnet billede af den danske mand, men fakta er, at danske mænd lever kortere tid end kvinder, at der er flere overvægtige mænd end kvinder, og at en række livsstilssygdomme i højere grad rammer mænd end kvinder. Og to ud af tre selvmord begås af mænd. Så helt ved siden af, er billedet ikke.

- 90 procent af mændene har en anden opfattelse af sygdom og sundhed end 90 procent af kvinderne, siger Simon Sjørup Simonsen, kandidat i filosofi og ph.d. på en afhandling om mænds strategier og motiver for at distancere sig fra egen sygdom. Han er adjunkt på Suhrs Seminarium og har blandt meget andet udgivet bogen ”Mænd, sundhed og sygdom”.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Mænd går også til lægen

Forskningen har hidtil vist, at mænd er længere tid om at kontakte lægen, når de har symptomer på sygdom. Men nu ser det ud til, at mændene er ved at lære at tage sig selv og deres sundhed mere alvorligt.

En ny undersøgelse fra læge Rikke Pilegaard Hansen fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Århus Universitet viser således, at der ikke er forskel på, hvor længe mænd og kvinder er om at komme hen til den praktiserende læge. Samlet set ventede halvdelen af patienterne i mere end 21 dage, før de tog kontakt.

Det hører dog med til historien, at Rikke Pilegaard Hansen vurderer, at mændene har deres koner at takke for, at de kommer af sted.

Den lille forskel

Billedet er ikke sort/hvidt, når det gælder mænd og sygdom. Mænd gør tydeligt opmærksom på, at de nærmest er døden nær, hvis de får en lille influenza, mens de holder de mere alvorlige ting for sig selv.

- Mænd lukker i som østers, når de bliver rigtig syge. De skærer omgivelserne af i modsætning til kvinderne, der reagerer udadvendt og inddragende, siger Simon Sjørup Simonsen.

Det gælder også, når det handler om det at leve sundt. Kvinder taler gerne meget og længe om sundhed, vægt, hudproblemer og hundrede andre ting. Når mænd taler om kroppe, er det typisk kvindekroppe!

Det er jo ikke, fordi mænd ikke ved, at det kan betale sig at leve sundt og passe på deres helbred. Men hele sygdoms- og sundhedsområdet er i høj grad et kvindeligt domæne, og den måde man kommunikerer på, passer overhovedet ikke til mænd.

- Vi er nødt til at bruge noget energi på, at finde ud af hvordan man skal kommunikere med mænd. Man er ganske enkelt nødt til at tage udgangspunkt i, at mænd lever i en anden verden end kvinder, siger sundhedsforskeren.

Og så skal kvinderne afgive magten, understreger han. De skal acceptere, at der findes andre måder at tabe sig eller holde op med at ryge på, end den de selv bruger. Kort sagt skal man acceptere, at der stadig er forskel på mænd og kvinder.

Mænd vil selv bestemme

Den forskel give sig for eksempel udslag i, at en mand sagtens kan se sig selv som attraktiv, selvom han har for mange kilo at slæbe rundt med. Mænd har ganske enkelt en positiv evne til at overvurdere sig selv.

Men mænd vil jo godt tabe sig, hvis ellers de selv tager beslutningen. Og for at tage den, skal de have nogle fakta, som at overvægt går ud over knæene, over livslængden og over helbredet, mens de stadig lever.

- Det gode ved mænd er, at de elsker sig selv, selvom de er for store. Det er godt nok. Vi skal ikke efterligne kvinderne og bliver lige så bekymrede. Så det nytter ikke at tage fat i de samme værktøjer, som man bruger overfor kvinder, siger Søren Sjørup Simonsen.

Nej slankekuren skal komme, fordi manden selv vil. Mænd er i høj grad optaget af selv at bestemme, hvor kvinderne gerne lytter til eksperter og andre kvinder. Så kvinderne skal passe sig selv.

Men for inspirationen skyld, er der her 10 ’herre-gode’ grunde til at lytte til sig selv og være god ved sin krop – lige til at printe til køleskabslågen:

  • Bliv en kvindemagnet

Muskuløs, slank, sprængfyldt med energi og højt humør. Det er slet ikke så svært at smide nogle kilo, hvis du bare ændrer lidt på dine kostvaner.

Det er helt i orden, at du elsker en god bøf – det er ikke den, der feder. Tværtimod er kød en god kilde til protein, og protein er vigtig for at vedligeholde muskelmassen. Men spis grove grøntsager til, og spis så ikke for meget. Din mave bliver mæt før dine øjne.

  • Snup en barselsorlov

Lær dine børn at kende, og bliv sundere. Erfaringer fra Sverige og Norge tyder på, at fædre, der holder barselsorlov, får et sundere liv fremover. De bliver også sjældnere skilt, de lærer at fokusere på deres eget velbefindende, og de får bedre kontakt til lægen. Så kræv din del af orloven.

  • Forkæl konkurrence-genet

Hvorfor ikke tage initiativ til, at kantinen på din arbejdsplads serverer sundere mad? Derfor behøver du jo ikke acceptere, at frokosten kommer til at bestå af fire salatblade med grønt drys. Det bliver hverken mænd eller kvinder mætte af. Men måske kan det give en rask lille kilo-konkurrence blandt dig og dine kolleger.

  • Ren frihed

Brug din evne til at tage beslutninger, og kvit røgen. Gør dig til herre i din egen krop. Gevinster? Dem er der masser af. Udover de sundhedsmæssige, som du godt kender, så prøv at kysse kvinden i dit liv eller dine børn, og lad dem bedømme.

  • Få et servicetjek

Du er ikke i tvivl om, at bilen skal til eftersyn en gang årligt. Og du er sikkert også rigtig god til at følge med i, hvordan renten på huslånet udvikler sig– eller at få banken til det. Giv dig selv samme behandling. Gå til lægen en gang årligt og få et helbredstjek. Du betaler for det over skatten, så brug ham, ligesom du bruger andre rådgivere.

  • Sveddryppende sexet

Er der noget, der topper en god fodboldkamp med gutterne på den friske grønsvær? Nej vel? Det er sved, kamp, konkurrence og ren energi. Og så giver det godt humør og socialt samvær og gavner både dit hjerte, kredsløb og din vægt.

  • Du behøver ikke opsøge farer

Mange mænd lever arbejdsmæssigt et farligere liv end kvinder. Derfor er der er ingen grund til ligefrem at opsøge farer, når du har fri. Så let foden fra speederen, lad være med at tage stoffer, og tænk dig om, inden du kaster dig ud i ekstremsport. Pas godt på dig selv – du er vigtig for din familie og dine kære.

  • Tag dit humør alvorlig

Du skal ikke finde dig i det, hvis du er ked af det i længere tid. Det er ikke sikkert, at det går over af sig selv. Mænd kan også få en depression , og den skal behandles af professionelle. I det hele taget er der ingen grund til, at mænd altid skal være stærke. De færreste kommer gennem livet uden kriser, så det gør du sikkert heller ikke. Psykologer er ikke kun for kvinder.

  • Nej det kan ikke vente

Du er selvfølgelig ikke altid lige meget på toppen. Men lad være med at udsætte lægebesøget, hvis du føler dig syg. Du vil vel hellere have vished end gå og forestille dig det værste – ikke?

  • Tag fat i konen

Sex er både sundt og dejligt. Det samme er et godt grin i øvrigt. Så sørg for at få rigeligt at begge dele.

Læs mere om SUNDE MÆND

Sidst opdateret: 10.03.2008

Annonce