Annonce

Bihulebetændelse (Sinuitis)

Hvad er bihulebetændelse?

Bihulebetændelse er betændelse i et eller flere af de hulrum i ansigtsskelettet, som støder op til næsen. Ved bihulebetændelse er den naturlige afløbskanal til næsehulen forsnævret.

Der er fire par bihuler - nemlig kæbehuler, pandehuler, sibenscellerne samt kilebenshulerne. Sibenscellerne er nogle små hulrum som ligger ind mod øjenhulerne, mens kilebenshulerne ligger syv cm inde bag næsen.

Symptomerne på bihulebetændelse er typisk smerter i kinderne, bag øjnene, i panden eller sjældnere i baghovedet. Det forekommer hyppigst hos større børn og voksne. Det vigtigste ved behandlingen er at få skabt afløb fra de aflukkede hulrum.

Hvorfor får man bihulebetændelse?

Normalt passerer luft, slim og væske frit ud og ind af bihulerne. Ved bihulebetændelse er udløbet fra bihulerne til næsen aflukket på grund af hævelse af næseslimhinden.

Årsagen til slimhindehævelsen kan for eksempel være forkølelse eller influenza. Alle forkølelser påvirker bihulerne, og der er derfor en flydende overgang fra forkølelse til bihulebetændelse.

Hvis betændelsen forekommer hyppigt eller varer i længere tid er den kronisk, det vil sige vedvarende.

Kæbehulebetændelse, der er en form for bihulebetændelse, kan skyldes tandrodsbetændelse i en kindtand i overkæben.

Hvad er symptomerne på bihulebetændelse?

Blandt symptomer er:

 • Smerter i panden, kindbenene, tindingerne, nakken eller bag øjnene.

 • Smerterne forværres, når man bøjer sig forover, eller når man går.

 • Der er ofte samtidig snue med tæthed i næsen og næseflåd.

 • Ved kraftig betændelse kan der være feber og sløjhed.

 • I svære tilfælde kan der komme en synlig, øm hævelse i panden eller i kinderne.

Ved forværring af sygdommen kan betændelsen i sjældne tilfælde sprede sig til knogler, hjerne og hjernehinder (meningitis).

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Symptomerne er som regel meget karakteristiske. Der er næsten altid ømhed, når der trykkes på den bihule, der er betændt.

Den praktiserende læge understøtter ofte diagnosen ved en blodprøve (CRP), mens øre-næse-hals-lægen kan bekræfte diagnosen ved en kikkertundersøgelse af næsen. Øre-næse-hals-lægen vil evt. også endeligt bekræfte diagnosen ved punktur af kæbehulen. Ved mistanke om kronisk bihulebetændelse kan øre-næse-hals-lægen henvise til CT-scanning af bihulerne.

Hvordan behandles bihulebetændelse?

 • Det vigtigste er at få skabt afløb fra de tillukkede eller næsten tillukkede bihuler. Dette kan sædvanligvis gøres med slimhinde-sammentrækkende næsespray.

 • Ved kronisk bihulebetændelse anvendes ofte næsespray indeholdende binyrebarkhormon ("allergispray") samt saltvandsskylning af næsen (1 tsk. salt til ½ l lunken vand).

 • Antibiotika bruges ved svære tilfælde af bihulebetændelse med samtidig feber. Nogle læger vælger at give antibiotika også ved lettere tilfælde.

 • Ved kraftig bihulebetændelse vil øre-næse-hals-lægen i nogle tilfælde vælge at punktere kæbehulen via næsen og foretage kæbehuleskylning. Det giver ofte hurtig lindring og afkorter sygdomsforløbet.

 • Ved kronisk bihulebetændelse og manglende effekt af næsespray med binyrebarkhormon og saltvandsskylning, kan øre-næse-hals-lægen henvise til CT-scanning og kikkertoperation af bihulerne.

Generelle gode råd

 • Undgå fysisk belastning.

 • Undgå stærk varme eller kulde, da temperaturforandringer forøger bihulesmerter.

 • Indånd damp eller fugtig luft. Det kan hjælpe, da væden fortynder slimen og giver den lettere afløb.

 • Drik meget væske, så kroppen har et stort væskeindhold, det gør slimen tyndere.

 • Man skal sørge for at ligge med hovedet hævet, når man sover. Hæv hovedgærdet på sengen man sover i.

Hvad kan man gøre for at undgå bihulebetændelse?

Det vigtigste er, at afløbet fra bihulerne til næsen ikke lukkes. I forbindelse med forkølelse kan det derfor være en god idé tidligt at sørge for, at adgangen til bihulerne ikke lukker til ved at bruge næsespray med sammentrækkende effekt på næseslimhinden samt rense næsen ved næseskylning med saltvand (1 tsk. salt til ½ liter lunken vand).

Ved tilbøjelighed til kronisk bihulebetændelse anvendes desuden næsespray indeholdende binyrebarkhormon ("allergispray").

Læs mere om ØRE, NÆSE OG HALS

Sidst opdateret: 08.10.2018

Medicin som kan anvendes

Annonce