Annonce

Opkastninger hos børn

Hvad er opkastning?

Næsten alle spædbørn gylper en gang imellem. Det gælder både de børn, der ammes og de, der får modermælkserstatning. Som regel skyldes det, at barnet har spist lidt for meget eller ikke har fået bøvset helt færdigt, og derfor gylper overskuddet op. Men hvis barnet gylper eller kaster op efter alle eller de fleste måltider, barnet ikke trives eller virker utilpas, skal man altid søge læge.

Når børn bliver syge, går maven i stå, også selvom sygdommen ikke direkte sidder i maven. Mavesækken tømmer sig ikke så hurtigt som sædvanligt, og så kan maden ryge op igen. Der skal i det hele taget ikke ret meget til, før syge børn kaster lidt op.

Annonce (læs videre nedenfor)

Årsager til og behandling af opkastninger

Børn kaster op af mange forskellige årsager, og de er også afhængige af barnets alder og øvrige symptomer. Af de vigtigste årsager kan nævnes:

1. Infektioner

Ved maveinfektioner kommer der ofte opkastninger og ikke sjældent diaré samtidig eller kort tid senere. Det kan her dreje sig om enten bakterieinfektioner eller virusinfektioner i mave-tarm-systemet.

Blindtarmsbetændelse og andre stop i tarmfunktionen giver også ofte opkastninger, men barnet har samtidig oftest også mavesmerter og eventuelt let feber.

Betændelse i luftvejene , mellemøret eller halsen er også ofte ledsaget af opkastninger og diaré sammen med forkølelsessymptomerne.

Betændelse i urinvejene eller akut infektion i det hele taget er hos mindre børn op til 4-5 år også ofte ledsaget af opkastninger og eventuelt diare’ sammen med de specifikke symptomer.

Endelig kan opkastninger skyldes infektion i hjerne og hjernehinderne. Det er heldigvis sjældent og barnet er i disse tilfælde svært syg, slap og ofte vanskeligt at få kontakt med. Man skal i disse tilfælde straks søge læge eller henvende sig på en skadestue.

2. Misdannelser eller forsnævring i mave-tarmkanalen

Opkastninger kan også skyldes misdannelser, forsnævringer og lignende i spiserøret, mavesækken eller tarmkanalen. Dette ses især hos nyfødte og helt spæde børn afhængig af hvor forsnævringen eller misdannelsen sidder. Det kræver specielle undersøgelser at afklare dette, og henvisning til børneafdeling er derfor oftest nødvendig.

Hvis dit nyfødte barn i tre uger til 3 måneders alderen pludselig begynder med små hyppige og eksplosive opkastninger lige efter måltiderne, er det sandsynligt, at årsagen er en forsnævring af mavemunden ved overgangen til tarmen. Det kaldes mavemundsforsnævring. Barnet taber sig hurtigt i vægt og kan blive sløj med væskemangel i løbet af få dage, fordi det kaster alt op. Den eneste effektive behandling er en operation, som barnet tåler fint. Efter operationen er barnet helbredt. Det er naturligvis vigtigt, at du straks søger læge, hvis dit nyfødte eller få uger gamle barn kaster op, ikke vil spise eller ikke trives.

Forstoppelse kan også medføre opkastninger men disse børn vil samtidig have afføringsproblemer og eventuelt mavesmerter.

3. Andre årsager

Allergi kan også give opkastninger især når det drejer sig om allergi overfor fødemidler.

Forskellige former for stofskiftesygdomme herunder sukkersyge kan ligeledes give opkastninger sammen med andre symptomer afhængig af hvilken sygdom, det drejer sig om.

Forgiftninger kan give opkastninger.

Fremmedlegemer i mave-tarmkanalen kan også give stop i mave-tarmfunktionen med opkastning som et af symptomerne.

Hos større børn kan opkastninger være udtryk for psykisk belastning, stress eller problemer i skolen eller i hjemmet. Og nogle børn kan selv provokere opkastninger af mange forskellige grunde.

Også sygdomme i hjernen viser sig ved opkastninger især om morgenen. Men barnet vil samtidig have andre symptomer.

Mange andre sygdomme kan også vise sig ved, at dit barn kaster op.

Symptomet 'opkastninger' er som det fremgår af det ovenfor nævnte et meget almindeligt symptom, som ses i et utal af forskellige situationer. Det er derfor nødvendigt, at få dit barn undersøgt nærmere, hvis det kaster op i længere tid eller har store opkastninger, eller det gentager sig jævnligt, eller barnet ikke trives eller ligefrem taber i vægt.

Henvend dig altid straks til din læge, hvis du er utryg ved dit barns symptomer.

Særlige faresignaler ved opkastning er blod eller galde i det opkastede eller blod i afføringen, eller hvis barnet samtidig med opkastningerne har meget ondt i maven, har feber, er sløv og sover meget, eller ikke vil spise.

Annonce (læs videre nedenfor)

Behandling og gode råd

Det er vigtigt at dit barn får nok at drikke, hvis det kaster op. Giv væske i små portioner men ofte, gerne med 10 til 15 minutters mellemrum. Du kan vælge hvad dit barn har mest lyst til at drikke afhængig af dets alder. Det er ikke nødvendigt, at holde diæt, hvis et barn kaster op eller har diaré . Men det er som anført vigtigt at barnet får rigeligt at drikke, således at det ikke kommer i væskeunderskud.

Dit barn må også gerne spise hvad det har lyst til, men her skal du også give maden i små mængder ad gangen. Hvis dit barn slet ikke kan holde hverken væske eller mad i sig bør du søge læge straks. Du skal også søge læge hvis opkastningerne og/eller diare’ varer mere end en eller få dage afhængig af alderen og altid hvis et spædbarn kaster op mere end få timer eller højst en ½ dag.

Giv barnet tyndt opblandet saftevand, mælk, anden væske eller blot vand med lidt salt og sukker. Væsken skal gives hyppigt og i små portioner, indtil man er sikker på, at barnet ikke kaster det op igen. Til en liter vand bruger du otte teskefulde sukker og en teskefuld salt. Har barnet opkastninger også efter få mundfulde vand, kan man forsøge sig med sodavandsis i begyndelsen og så senere forsøge vand og andre væsker.

Hvis der forekommer opkastninger samtidig med diaré, medfører det større væsketab end hvis barnet kun kaster op, og man skal være endnu mere omhyggelig med at sikre, at barnet får væske nok.

Undersøgelser og behandling retter sig i øvrigt efter, hvad årsagen til opkastningerne er.

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om BØRNESYGDOMME

Sidst opdateret: 27.10.2009

Annonce