Kræft i bugspytkirtlen

Hvad er kræft i bugspytkirtlen?

Kræft i bugspytkirtlen er resultat af forandringer i bugspytkirtlens celler.

Gennem de sidste 50 år har stadig flere fået konstateret kræft i bugspytkirtlen. I øjeblikket er der i Danmark omtrent 800 ny tilfælde årligt. I de senere år har stigningen været mindre udtalt. Kræft i bugspytkirtlen ses hyppigere hos patienter med kronisk bugspytkirtelbetændelse, og især hvis de samtidig er rygere. Sygdommen er meget sjældent arveligt betinget.

Hvordan føles kræft i bugspytkirtlen?

Kræft i bugspytkirtlen er en af de kræftsygdomme, som først konstateres på et ret sent tidspunkt, fordi symptomerne i begyndelsen er svage og uspecifikke.

Dårlig appetit, smerter opadtil i maven, direkte madlede og vægttab kan være begyndelsen. Men det kan også skyldes så mange andre ting. Træthed, opkastninger og løs mave kan følge. Sygdommen kan også begynde medgulsotsom første symptom.

Er der borende, dybtliggende smerter opadtil i maven med udstråling til ryggen, stammer de måske fra bugspytkirtlen, men de tilskrives ofte andre mere fredelige tilstande. Det skyldes også ofte noget mere fredeligt.

Endelig er der nogen, der som første symptom uventet udvikler sukkersyge. Oplever patienten samtidig smerter opadtil i maven, skal man have mistanke om kræft i bugspytkirtlen.

Udsigt for fremtiden

Det er afgørende, at operationen foretages, inden sygdommen breder sig til omgivelserne. Er det ikke muligt i første omgang at fjerne svulsten, forsøger man undertiden, om strålebehandling og kemoterapi kan mindske den, således at operation bliver mulig. Nogle af de patienter, der ikke kan opereres, kan have gavn af kemoterapi.

Er der udviklet gulsot, vil man ved en kikkertundersøgelse søge at holde galdegangen åben ved at indsætte et rør i denne.

Links

Ønsker man yderligere oplysninger om kræft i bugspytkirtlen, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside , som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 17.12.2008