Annonce

Gonoré

Hvad er Gonoré?

Gonoré er en kønssygdom, forårsaget af bakterien Neisseria gonorrhoeae, der på dansk også kaldes gonokokken. Antallet af gonoré-tilfælde i Danmark er omkring 400-500. Gennemsnitsalderen for kvinder er 23 år (16-47 år) og for mænd 29 år (16- 69 år). Antallet har været stigende, men er pt. stabilt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor får man Gonoré?

Gonoré smitter først og fremmest ved seksuel kontakt. Mødre med gonoré kan smitte deres børn under fødslen. De smittede børn kan udvikle en voldsom øjenbetændelse, der kan medføre blindhed, hvis den ikke behandles. Tidligere var medfødt gonoré den vigtigste årsag til blindhed hos børn i den vestlige verden. For at forhindre dette fik nyfødte forebyggende dryppet deres øjne med lapis (sølvnitrat). Denne forebyggende behandling blev stoppet i 1985. Nu behandler man kun, hvis der opstår øjenbetændelse hos nyfødte.

Hvordan føles Gonoré?

Cirka halvdelen af de smittede kvinder har ingen symptomer. Hos mænd er kun cirka en tredjedel symptomfrie.

Mandlige symptomer:

 • Det første symptom er svie ved vandladning.

 • Er det slemt, kan det føles som "at tisse glasskår".

 • Udflåd fra urinrøret. I begyndelsen er dette udflåd sparsomt og slimet, men det bliver hurtigt til et rigeligt gullighvidt udflåd, hvorfor gonoré i folkemunde kaldes en "dryppert".

 • Efter analsex, specielt hos homosexuelle mænd, kan udvikles en gonoroisk betændelse i endetarmen. Det er en tilstand, der kan variere fra fuldstændig symptomfrihed til en meget smertefuld tilstand med afgang af blodigt pus fra endetarmen.
Annonce (læs videre nedenfor)

Kvindelige symptomer:

 • Hos kvinder kan symptomerne være beskedne.

 • Der kan være svie ved vandladning

 • Måske ildelugtende udflåd fra skeden.

Hos begge køn kan ses en gonoroisk svælginfektion, som regel uden symptomer men af og til med feber.

Hvem er i særlig risiko?

 • Personer med mange skiftende partnere, specielt mænd der har sex med mænd

 • Personer, der dyrker usikker sex.

 • Personer der tager på sex-rejser, for eksempel til Thailand
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad kan man selv gøre?

 • Dyrk sikker sex - brug kondom .

 • Er du i tvivl, så kontakt din læge, der kan sende dig videre, så du og din/dine partnere bliver behandlet på en hudafdeling.

Hvordan stiller lægen diagnosen Gonoré?

Bakterien kan påvises ved mikroskopi af sekret fra urinrøret og ved dyrkning, samt PCR-undersøgelse. Ved hjælp af en podning fra urinrøret, livmoderhalsen, svælg og endetarmsåbning kan Gonoré-bakterien påvises. Det er vigtigt, at lægen poder fra samtlige de nævnte steder. Da gonoré kan være resistent over for flere former for antibiotika, bør sygdommen behandles på hudafdeling, og der skal altid podes, så resistensmønsteret kan blive fastslået.

Hvordan behandles Gonoré?

Først og fremmest er det vigtigt, at både du, din/dine partnere bliver undersøgt og behandlet. Gonoré behandles med antibiotika, der typisk gives som en indsprøjtning i en stor muskel.

Udsigt for fremtiden

Behandles Gonoré i tide, er der ingen senfølger.

 • En ubehandlet infektion kan sprede sig og give underlivsbetændelse hos kvinder og hos mænd betændelse i bitestiklerne .

 • Hos kvinder kan der på længere sigt ske en tillukning af æggelederne, således at passagen af det befrugtede æg til livmoderen vanskeliggøres. Der er i den situation øget risiko for graviditet uden for livmoderen og sterilitet.

 • Gonoré kan i meget sjældne tilfælde spredes til hele kroppen via blodbanen. Dette viser sig ved ledsmerter (ledbetændelse), udslet, feber og kulderystelser. Ekstremt sjældent kan der ses hjernehindetændelse og betændelse af hjertet.

Jævnligt indføres modstandsdygtige gonoré-stammer fra især Asien og Afrika, som kan volde en del behandlingsmæssige problemer.

Læs mere om KØNSSYGDOMME

Sidst opdateret: 26.02.2014

Medicin som kan anvendes

Annonce