Annonce

Infektionssygdomme under graviditeten

Hvad er en infektionssygdom i graviditeten?

Ved en infektionssygdom i graviditeten er der tale om smitte med bakterier, virus eller parasitter. Det er dog langt de færreste infektionssygdomme, som er fosterskadelige. Risikoen for gravide er altså meget lille.

I Danmark vaccinerer man for at forebygge mange af de fosterskadelige infektioner. Dette har heldigvis nedsat gravide kvinders risiko for smitte ganske betydeligt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor farligt er det at blive smittet?

Smitte med fosterskadelige virus og bakterier i graviditeten kan medføre spontan abort , medfødte misdannelser, åndssvaghed, nedsat fostervægt og dødfødsel. Oftest er det mest farligt at blive smittet indenfor de første otte uger af graviditeten.

I Danmark er infektionssygdomme i graviditeten dog kun årsag til cirka fem procent af alle de medfødte misdannelser.

De hyppigste årsager til medfødte misdannelser er kromosomafvigelser i graviditeten , medicin-, narkotika-, og alkoholindtagelse samt arbejdsbetingede og miljømæssige faktorer.

Hvilke bakterier, vira og parasitter kan være farlige i graviditeten?

 • Røde hunde også kaldet rubella er en virus. I Danmark vaccinerer man mod røde hunde som led i MFR-vaccinen . Røde hunde kan medføre misdannelser og døvhed.

 • Mæslinger , fåresyge og skoldkopper . I Danmark vaccineres mod mæslinger og fåresyge i MFR-vaccinen . Disse sygdomme er ikke forbundet med misdannelser.

 • Lussingesyge skyldes en virus kaldet Parvovirus B 19. Parvovirus angriber især fosterets lever, som sørger for bloddannelsen indtil cirka 18. graviditetsuge. Smitte med Parvovirus er derfor mest skadelig i denne periode. Man vaccinerer ikke mod Parvovirus, og sygdommen kan ikke behandles.

 • Cytomegalovirus (CMV) skyldes en virus, der kan give symptomer som ved kyssesyge . Oftest forløber sygdommen dog uden symptomer. Man vaccinerer ikke mod CMV, og sygdommen kan ikke behandles.

 • Toxoplasmose skyldes en parasit, som overføres fra dyr for eksempel harer og katteafføring. Smitte med toxoplasmose er meget fosterskadeligt og giver svære hjernemisdannelser. Der fødes mellem fem og 10 børn årligt, som er skadet af Toxoplasmose. Man vaccinerer ikke mod det.

 • Kighoste skyldes bakterier. Denne sygdom giver sjældent problemer i Danmark, da der vaccineres mod sygdommen i barnets første leveår.

 • Herpes skyldes en seksuelt overført virus, der giver små sår på skamlæberne og nogle gange i skeden. Barnet smittes gennem fødselsvejen, hvilket sker i cirka ét ud af 5.000 fødsler, men langtfra alle smittede børn får en efterfølgende alvorlig infektion. Smitte kan undgås ved, at man laver kejsersnit. Man vaccinerer ikke mod herpes.

 • Leverbetændelse også kaldet hepatitis A, B og C. Det ses næsten kun hos narkomaner og indvandrere. Børn, som fødes af kvinder med leverbetændelse, vaccineres umiddelbart efter fødslen for at undgå, at de udvikler sygdommen. Man kan godt vaccinere kvinder mod leverbetændelse. Det gør man kun, hvis der er tale om specielle udlandsrejser eller sundhedspersonale i særlige risikogrupper.

 • Kønsvorter skyldes seksuelt overført papillomavirus (HPV virus). Smitte af barnet er mistænkt for at kunne give vorter på dets stemmebånd. Smitte forekommer uhyre sjældent, og man laver kun kejsersnit ved meget svære udbrud hos moderen. Man vaccinerer ikke mod papillomavirus. Gravide blive laser-behandlet, hvis der er tale om svære udbrud af kønsvorter.En ny vaccine mod HPV virus vil forhåbentlig i fremtiden mindske eller helt fjerne dette problem. Denne vaccine er nu godkendt i USA men ikke i Danmark.

 • Streptokokker er bakterier, som også kan være en årsag til skedebetændelse . Gruppen af beta-hæmolytiske streptokokker kan medføre alvorlig, livstruende blodforgiftning og hjernehindebetændelse hos den nyfødte. Bakterien findes naturligt i skeden hos omkring en tredjedel af alle gravide, og det er meget sjældent, at nyfødte smittes. Streptokokker kan i de fleste tilfælde behandles med penicillin.

 • Syfilis skyldes en seksuelt overført spirokæt-bakterie og ses ekstremt sjældent. Smitte medfører svære fostermisdannelser eller fosterdød. Man vaccinerer ikke mod syfilis, men sygdommen kan behandles med store doser penicillin.

 • Gonorré og klamydia kan medføre øjenbetændelse hos den nyfødte. Man vaccinerer ikke mod disse seksuelt overførte sygdomme, men de kan behandles med antibiotika.

 • Hiv-virus og aids overføres i Danmark til det nyfødte barn hos over 20 procent af de børn, der har en hiv-positiv mor. Med ny medicinsk behandling kan smitten til det ventede barn reduceres til under 1%. Antallet af smittede børn er de sidste år formindsket væsentligt på grund af den nye intensive medicinske behandling af hiv-positive i Danmark. Man tilråder oftest at en kvinde, der har hiv eller aids, føder ved et kejsersnit . Dette nedsætter risikoen for blodoverført smitte af barnet. Den nye intensive medicinske behandling har imidlertid medført, at hiv-virus elimineres fra blodbanen hos de fleste patienter. Derfor tillader man nogle steder, at hiv-positive kvinder føder ad naturlig vej , hvis man med sikkerhed kan påvise, at de er medicinsk velbehandlede, og ikke har hiv-virus i blodet. Dette gøres for at nedsætte risikoen for smitte af barnet, men også for det sundhedspersonale, der skal operere de hiv-positive gravide. Der kræves dog yderligere forskning inden for området før lægerne med sikkerhed kan afgøre, om det er mest sikkert at føde naturligt eller ved kejsersnit. Man ved ikke, hvordan hiv-virus vil reagere overfor den nye medicinske behandling på længere sigt, altså om der udvikles modstandsdygtighed.
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan finder man ud af, om man har været smittet?

Man kan få taget en blodprøve, som viser, om man har haft de fleste af ovennævnte sygdomme. Det er dog vigtigt at understrege, at blodprøver koster sundhedsystemet mange penge, og de tilbydes derfor kun i tilfælde, hvor man har begrundet mistanke om smitte hos en gravid.

Ved en blodprøve undersøger man såkaldte specifikke antistoffer mod den pågældende sygdom. Man kan derved undersøge, om den gravide tidligere har været smittet og er immun over for sygdommen, eller om der er tale om en pludseligt opstået infektion.

Hvis man er immun over for en sygdom som eksempelvis røde hunde, betyder det, at man er beskyttet mod røde hunde-smitte resten af livet, enten fordi man selv har haft røde hunde, eller fordi man er vaccineret. Man bliver således ikke smittet med røde hunde, selvom man har været sammen med et sygt barn. Det er ikke alle forældre, der lader deres børn vaccinere.

Er vaccinationer farlige under graviditeten?

Hvis man er gravid, skal som hovedregel passe meget på med vaccinationer. Hvis man skal ud og rejse og skal have specielle vaccinationer, skal man altid rådføre sig med sin egen læge eller vaccinationstjenesten på Statens Serum Institut.

Nogle vacciner indeholder svækkede mikroorganismer, og disse vacciner skal som hovedregel ikke gives til gravide.

I Danmark startede man med MFR-vaccine først i 1990'erne. Derfor vil det endnu ikke være alle voksne gravide kvinder, der er immune over for smitte med røde hunde. Alle kvinder over 18 år tilbydes vaccine med røde hunde, hvilket mange heldigvis også benytter sig af. Røde hunde-vaccine indeholder levende, svækket virus og bør ikke gives til gravide. Vaccination af en kvinde, som ikke ved hun er gravid, betyder dog ikke, at graviditeten skal afbrydes.

Sidst opdateret: 10.10.2005

Medicin som kan anvendes

Abboticin
Ageniprim
Amikacin "Macure"
Amoxar
Amoxicillin "2care4"
Amoxicillin "Abacus Medicine" - Udgået: 11-07-2022
Amoxicillin "Copyfarm"
Amoxicillin "Mylan"
Amoxicillin "Nordic Prime"
Amoxicillin "Orifarm"
Amoxicillin "Paranova"
Amoxicillin/clavulansyre "2care4", komb.
Amoxicillin/clavulansyre "Aurobindo", komb.
Amoxonor
Ampicillin "STADA"
Andatin, komb.
ARIKAYCE liposomal
Augmentin Forte, komb.
Avelox
Azithromycin "2care4"
Azithromycin "Abacus Medicine" - Udgået: 07-03-2022
Azithromycin "Jubilant"
Azithromycin "Krka"
Azithromycin "Nordic Prime"
Azithromycin "Sandoz"
Azithromycin "Stada"
Azithromycin "Teva"
Bactocin
Benzylpenicillin "Panpharma"
Betaklav, komb.
Bioclavid, komb.
Cayston
Cefazolin "MIP"
Cefepim "MIP"
Cefotaxim "MIP"
Cefotaxim "Stragen" - Udgået: 08-08-2022
Ceftazidim "Fresenius Kabi"
Ceftazidim "MIP"
Ceftriaxon "Fresenius Kabi"
Ceftriaxon "MIP"
Ceftriaxon "Stragen" - Udgået: 08-08-2022
Cefuroxim "B. Braun"
Cefuroxim "Fresenius Kabi"
Cefuroxim "MIP"
Cefuroxim "Navamedic"
Cefuroxim "Nordic Prime"
Cefuroxim "Stragen" - Udgået: 08-08-2022
Cifin
Ciprofloxacin "Actavis"
Ciprofloxacin "Fresenius Kabi"
Ciprofloxacin "HEXAL"
Ciprofloxacin "Krka"
Ciprofloxacin "Navamedic"
Ciprofloxacin "Orion"
Clarithromycin "Accord"
Clarithromycin "Actavis"
Clarithromycin "Alternova"
Clarithromycin "Aurobindo"
Clarithromycin "Hexal"
Clarithromycin "Krka"
Clarithromycin "Stada"
Clarithromycin "Teva"
Clavuzop, komb.
Clindamycin "Alternova"
Clindamycin "Hameln"
Clindamycin "Villerton"
Cloxacillin "Macure"
Colistimethatnatrium "Xellia"
Colobreathe
Cubicin
Cystifos
Dalacin C hårde kapsler
Dalacin hårde kapsler og injektionsvæske, opl.
Dicillin
Dicloxacillin "Alternova"
Dicloxacillin "Bluefish"
Dicloxacillin "Orion"
Doxycyclin "Orifarm"
Doxycyclin "Paranova"
Doxycyklin "2care4"
Doxyprim
Erythromycin "Panpharma"
Flucloxacillin "Orion"
Fortum
Fosfomycin "Infectopharm"
Fucidin filmovertrukne tabletter og oral suspension
Fucidine filmovertrukne tabletter
Gentacoll
Gentamicin "B. Braun"
Gentamicin "Panpharma"
Haiprex
Hexamycin
Imacillin
Imadrax
Imadrax Novum
Imaxi
Invanz
Keflex
Klacid
Klaximol, komb.
Linezolid "Accord"
Linezolid "Fresenius Kabi"
Linezolid "Krka"
Linezolid "Sandoz"
Lucosil
Lymecyclin "Actavis"
Lymelysal
Meropenem "Bradex"
Meropenem "Fresenius Kabi"
Meropenem "Stada"
Meropenem "SUN"
Metronidazol "B. Braun"
Metronidazol "Baxter" Viaflo
Moxifloxacin "Accord"
Moxifloxacin "Fresenius Kabi"
Moxifloxacin "Krka"
Moxifloxacin "Orion"
Moxifloxacin "Paranova"
Moxiva
Natriumfusidat "Essential Pharma (M)"
Nebcina
Nitrofurantoin "DAK"
Oracea
Ospen - Udgået: 04-04-2022
Pancillin
PenHEXAL
Penomax
Phenoxymethylpenicillin "EQL"
Phenoxymethylpenicillinkalium "EQL Pharma"
Piperacillin/Tazobactam "Fresenius Kabi", komb.
Piperacillin/Tazobactam "Reig Jofre", komb.
Piperacillin/Tazobactam "Sandoz", komb.
Piperacillin/Tazobactam "Stragen", komb.
Pivmecillinamhydrochlorid "Paranova"
Pondocillin
Primcillin
Priminova
Primve
Promixin
Quinsair
Rivomoxi
Rocephalin IV
Roximstad
Roxithromycin "Medical Valley" - Udgået: 13-06-2022
Roxithromycin "Orifarm"
Selexid filmovertrukne tabletter
Selexid pulver til injektionsvæske, opl.
Spektramox, komb.
Sulfametizol "Actavis"
Sulfametizol "Alternova"
Sulfametoxazol med trimetoprim "SAD", komb.
Targocid
Tetracyclin "2care4"
Tetracyclin "Actavis"
Tetracyklin "DAK"
Tetralysal
Tobi
Tobi Podhaler
Tobramycin "2care4"
Tobramycin "SUN"
Tobramycin "Teva"
Trimethoprim "Orifarm"
Trimopan
Tygacil
Vibradox
Xydalba
Zavicefta, komb.
Zerbaxa, komb.
Zevtera
Zinacef - Udgået: 21-02-2022
Zinforo
Zinnat
Zithromax
Zitromax
Zyvoxid
Annonce