Hudkræft Basalcelle- og spinocellulær

Hvorfor får man hudkræft?

Hudkræft skyldes helt overvejende at huden udsættes for solens ultraviolette stråler. Selve sygdommen udløses oftest af de ophobede skader i huden, der skyldes solbestråling. Mennesker, der har fået meget stor solbestråling , kan få sygdommen allerede i 20-30-års-alderen, men hudkræft forekommer fortrinsvis hos ældre.

Hvilke slags hudkræft findes?

Der findes to former for hudkræft:

  • Basalcelle hudkræft

  • Spinocellulær(pladecelle) hudkræft

Hudkræft kan ramme alle aldersgrupper, men er sjælden hos børn. Hudkræft forekommer ofte hos personer med lys hud. Personer, som er i vedvarende immunhæmmende behandling, eks. som følge af nyretransplantation, har en øget risiko for at få hudkræft, specielt spinocellulær hudkræft. Behandling og symptomer afhænger af kræfttypen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Basalcelle hudkræft

Denne kræftform sidder oftest i ansigtet og på øverste del af bryst og ryg. Basalcelle hudkræft er relativt ufarlig, men kræver behandling, fordi den kan vokse ind i omgivelserne og dermed ødelægge vævet.

Hvordan ser basalcelle hudkræft ud?

Sygdommen viser sig ofte ved en lille knude, et sår, der ikke vil hele med en voldformet rand, men kan også være en rød skællende plet, eller i mere sjældne tilfælde arlignende forandringer. Det kan også være et lille sår med voldformede kanter. Det vokser langsomt, og der er aldrig spredning.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Såret eller svulsten har ofte et karakteristisk udseende, så det kan genkendes med det blotte øje. I nogle tilfælde vil lægen foretage en vævsprøve for være sikker på diagnosen.

Hvordan behandles basalcelle hudkræft?

Man fjerner tit svulsten ved en operation. Man kan også behandle ved at skrabe svulsten væk og brænde bunden under svulsten, eller svulsten kan strålebehandles med røntgenstråler. Overfladisk basalcellekræft kan også behandles med frysning, en særlig creme alene eller med en speciel lysterapi.

Spinocellulær hudkræft

Spinocellulær(pladecelle) hudkræft er ikke så hyppig som basalcelle hudkræft. Kræften sidder gerne i et solbestrålet område og oftest i ansigtet og på hænderne.

Spinocellulær hudkræft er ligesom basalcelle hudkræft relativt ufarlig, men kan blive farlig, hvis den ikke behandles i tide.

Hvordan ser spinocellulær hudkræft ud?

Sygdommen kan starte som et let skællende eksem, senere kommer en svulst, eventuelt med sår på. Denne kræftform vokser mere aggressivt end basalcelle hudkræft, specielt hvis kræften sidder ved legemsåbninger, som mund og næse. Kræftformen kan give anledning til spredning til lymfeknuder, men det er sjældent.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Lægen hører først på patientens sygehistorie såsom tidligere soludsættelse, solariebrug og varighed af generne samt andre sygdomme og medicin. Såret eller svulsten har ofte et karakteristisk udseende, så det kan genkendes med det blotte øje. Oftest vil lægen foretage en vævsprøve for at være sikker på diagnosen.

Hvordan behandles spinocellulær hudkræft?

Oftest behandler man ved operation, hvor man medtager en bræmme af rask hud omkring svulsten. Hvor meget væv, der fjernes, afænger af størrelse og lokalisation af svulsten. Man kan i visse tilfælde vælge at strålebehandle svulsten. Egen læge, plastikkirurg og hudlæge er dem, som hyppigst behandler denne form for hudkræft.

Hvilke faresignaler skal man være opmærksom på?

Sår, som ikke vil læges eller som vokser. Forekomsten af svulster. Specielt skal man være opmærksom ved sår og svulster i eller omkring legemsåbninger, da disse kan opføre sig mere aggressivt.

Hvad kan man selv gøre for at forebygge hudkræft?

  • Undgå overdreven solbestråling, især skal man undgå at opholde sig i solen i perioden klokken 11 til 15 om sommeren.

  • Gå i skyggen 'og hold siesta'.

  • Hvis man skal opholde sig i solen i nævnte tidsrum, skal huden dækkes med tøj og ansigtet af en hat med skygge.

  • Hvor det ikke er muligt at være i skygge, brug solcreme med mindst faktor 15 på ubeskyttet hud. Bemærk, at solcreme kun beskytter delvist.

  • Undgå solskoldninger. Selv om solskoldning tilsyneladende læges og forsvinder, kan der være en permanent skade i huden som viser sig senere i livet. Solskoldning øger risikoen for at udvikle hudkræft.

  • Undgå solarie

  • Søg læge i tide og få undersøgt alle sår, som ikke læges.

Udsigt for fremtiden

Behandling fører oftest til helbredelse, men mennesker med hudkræft udvikler ofte hudkræft igen.

Links

Ønsker man yderligere oplysninger om hudkræft, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside , som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 15.12.2015