Lus (hovedlus, fladlus og kropslus)

Hvad er lus?

Der findes tre arter af lus, som kan leve på mennesker: hovedlus, fladlus og kropslus. De tilhører en gruppe af lus, der har specialiseret sig i at suge blod fra deres ”værtsdyr”. Disse tre arter kan kun leve på mennesker, og har sandsynligvis fulgt menneskeslægten igennem tusindvis af år.

Lus i håret? Sådan får du dem væk

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er hovedlus?

Hovedlus bliver op til 3 mm. store og er aflange og fladtrykte i kropsformen. De lever udelukkende i hovedbunden og æggene klistres fast til hårstråene.

Den eneste faktor, der har betydning for smitte med hovedlus er tæt kontakt mellem to hoveder. Så alle mennesker i alle aldre kan få hovedlus med mindre, at hårlængden er under 5 mm. I Danmark er det typisk børn i alderen fra 3 – 10 år, der smittes med hovedlus.

Symptomer på hovedlus

Mange mennesker, der er smittet med hovedlus får slet ikke nogen symptomer. I andre tilfælde kan der forekomme kløe i hovedbunden. Kløen skyldes, en reaktion på det spyt lusene overfører til huden, når de suger blod. Intensiteten af kløe afhænger af, om man har haft lus før, og hvor mange lus man har. Er det første gang man har lus, kan der gå flere uger inden kløen begynder. Hovedlus kan ikke overføre sygdomme.

Behandling af hovedlus

Hovedlus kan enten behandles ved kæmning med en tættekam eller ved at anvende et lusemiddel, der er godkendt til formålet. I nogle tilfælde er det en kombination af begge metoder. Lusemidler kan opdeles i to kategorier: lægemidler og medicinsk udstyr. Lægemidler indeholder insektgifte, der virker på lusenes nervesystem, mens medicinsk udstyrs virkemåde, kan betegnes som mere fysisk. Det vil sige, at lusene f.eks. kvæles, udtørres eller fjernes. Lusemidler og tættekamme kan fås i håndkøb.

Læs mere om hovedlus og behandling af hovedlus

Hvad er fladlus?

Fladlus er mindre (ca. 2 mm.) og mere bred i kropsformen end hoved- og kropslus. De lever først og fremmest i kønsbehåringen, men kan sprede sig til den øvrige kropsbehåring på mave, ryg, ben og i armhuler samt skæg, øjenbryn og øjenvipper. Æggene klistres fast til kropsbehåringen.

Symptomer på fladlus

Symptomer på fladlus er som regel kløe, men der kan også opstå karakteristiske blå pletter på op til 3mm. omkring de steder, hvor fladlusen har suget blod. Fladlus kan ikke overføre sygdomme.

Smitte ved fladlus

Fladlus lever hele deres liv på mennesker, og smitte sker først og fremmest ved intim kropskontakt som samleje. Fladlus der kradses af kan overleve i nogle få timer i omgivelserne. Så smitte fra kontakt med sengetøj, beklædning eller toiletsæder, der for nyligt har været benyttet af en person med fladlus kan ikke helt udelukkes. Fladlus er blevet mindre hyppige i takt med at intimbarbering er blevet mere udbredt.

Behandling af fladlus

Fladlus kan behandles med et lægemiddel, der kan fås i håndkøb. Midlet er et liniment, der indeholder insektgift. Kønsbehåring og anden kropsbehåring gnides ind, og sidder 12 timer, hvorefter det vaskes af. Øjenvipper må ikke behandles med midlet. Gravide og ammende bør kontakte lægen inden behandling.

Hvad er kropslus?

Kropslus er lidt større (op til 4 mm.), men ligner ellers hovedlus på en prik. De kan umiddelbart kun adskilles ud fra det sted de lever. Hovedlus lever kun i hovedbunden, mens kropslus suger blod fra kroppen og opholder sig og lægger æg i det tøj vi har på. Kropslus er meget sjældne her i landet og forekommer kun i forbindelse med mennesker, der lever tæt sammen og ikke har mulighed for at opretholde en rimelig hygiejne og vask af tøj.

Symptomer på kropslus

Symptomer på kropslus er kløe på de steder, hvor lusene suger blod. I modsætning til de to andre lusearter, der er knyttet til mennesker, kan kropslus overføre forskellige sygdomme f.eks. skyttegravsfeber og epidemisk tyfus.

Behandling af kropslus

Behandling af kropslus sker i de fleste tilfælde ved bedre personlig hygiejne. Samtidigt skal tøj, sengetøj, tæpper, madrasser og andet smittede personer har været i kropskontakt med enten vaskes ved 60° C., fryses et par døgn, opvarmes eller dampes.

Læs mere

Du kan læse mere om lus på Sundhedsstyrelsens hjemmeside . Her kan du finde den nye vejledning om hovedlus udsendt i november 2012 i samarbejde mellem Skadedyrslaboratoriet, Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen beregnet til kommunale sundhedstjenester, institutioner, læger og forældre.

Læs mere om LUS

Sidst opdateret: 07.04.2015

Medicin som kan anvendes