Kræft i mavesækken

Hvad er kræft i mavesækken?

Kræft i mavesækken er et resultat af celleforandringer i mavesækkens slimhinde. Sygdommen ses dobbelt så hyppigt hos mænd som hos kvinder.

I løbet af de sidste 40 år er kræft i mavesækken blevet en stadig mere sjælden sygdom. Hyppigheden er faldet til omkring en tredjedel af, hvad den var i 1950. I øjeblikket dør cirka 650 danskere om året af kræft i mavesækken, dette antal har været stabilt de seneste 10 år.

Hvorfor får man kræft i mavesækken?

Alder, kost og visse sygdomme i mavesækken øger risikoen, det drejer sig om:

  • kronisk mavekatar som følge af Helicobacter pylori (mavesårsbakterien)
  • mangel på mavesyre
  • visse polypper

En vis familiær tilbøjelighed spiller også en rolle. Hvis man tidligere har fået fjernet en del af mavesækken, er der også en øget risiko. Endelig spiller visse miljøfaktorer, som rygning og kostvaner en rolle.

Man mener, at mælk, friske grønsager og C-vitaminer nedsætter risikoen for kræft i mavesækken. Derimod øger følgende fødevarer risikoen:

  • røget eller saltet fisk og kød
  • marinerede grøntsager

hvilket vil sige, fødevarer med et relativt højt indhold af nitrit og nitrat

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er symptomerne på kræft i mavesækken?

Kræft i mavesækken giver i begyndelsen ingen symptomer. Undertiden har man dårlig appetit, tidlig mæthed, halsbrand, kvalme, træthed og smerter eller ubehag øverst i maveregionen.

Senere kan der komme opkastninger, fordi maden ikke kan passere frit til tarmsystemet, eller der kan være smerter. Hos nogle mennesker vil en blødning fra svulsten føre til blodmangel eller måske blodige opkastninger. Vægttab uden kendt årsag kan være eneste symptom.

Som ved kræft i spiserøret går der desværre lang tid, ofte op til et halvt år, fra symptomerne begynder at melde sig, til den syge henvender sig til lægen og kommer til mavekikkertundersøgelse.

Hvad kan man selv gøre?

For at forebygge kræft i mavesække er det vigtigst ikke at ryge. Dernæst skal man spise en varieret kost af friske veltilberedte råvarer med et højt indhold af frugt, grøntsager og fiber. Har man den mindste mistanke om eller fornemmelse af de symptomer, der er nævnt her, bør man søge læge og blive vurderet. Er man over 50 år og har kroniske smerter øverst i maven, skal man have udført en kikkertundersøgelse (gastroskopi), inden man begynder behandling med mavesårsmedicin.

Hvordan stiller lægen diagnosen kræft i mavesækken?

Hvis lægen har mistanke og kræft i mavesækken, vil der blive lavet en henvisning i et kræftpakkeforløb. Det første, der vil ske er så en gastroskopi, hvor lægen kigger ned i mavesækken og tager en prøve (en biopsi) fra svulsten til mikroskopisk undersøgelse.

Hvordan behandles kræft i mavesækken?

Behandlingen vil være operation, kemo-strålebehandling eller en kombination af begge. Generelt kan det siges, at jo før sygdommen opdages, desto større chancer er der for helbredelse. Desværre er det stadig sådan, at mange kommer sent til lægen med sygdommen, således at den eneste behandling vil være palliation (lindrende eller livsforlængende behandling). Udbredelsen af kræften påvirker i meget høj grad mulighederne for at blive helbredt.

Udsigt for fremtiden

Overlevelsen for patienter med kræft i mavesækken er desværre stadig relativt kort og har ikke bedret sig så meget de seneste år, som visse andre kræftsygdomme. I dag er det sådan, at godt halvdelen af patienterne er i live ét år efter diagnosen, efter 5 år er det knapt en fjerdedel.

De nye behandlingsformer immunterapi og targetteret terapi er under stadig udvikling. Der er desværre endnu ikke så lovende resultater ved kræft i mavesækken, men der foregår konstant forsøg med dette.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 20.01.2020