Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Typer af herpes


Opdateret: 23. Marts 2013

Hvor mange typer af herpes findes der?

Der er mere end 80 forskellige herpestyper, hvoraf 8 kan smitte mellem mennesker, det drejer sig blandt andet om Herpes Simplex Virus (HSV). HSV rammer 60 til 90 procent af jordens voksne befolkning.

Hvilke typer af herpes findes der?

De to mest almindelige herpes typer er disse:

  1. HSV1 giver primært infektion i i mund, svælg, ansigt og øjne. Det er for eksempel HSV1 der giver de meget velkendte forkølelsessår på læberne.
  2. HSV2 rammer hud og slimhinder i området omkring kønsorganerne.

Begge virustyper kan dog inficere hvilket som helst af disse områder.

Hvordan føles et herpesudbrud?

Smitte med Herpes simplex virus (HSV) kan give tilbagevendende episoder af små, smertefulde og væskeholdige blistre (vesikler) i huden, i munden, på læber, i øjne eller på kønsorganerne (genitalia). HSV er særdeles smitsom og smitter ved direkte kontakt med sår og af og til også i smittede områder, der ikke bærer sår.

Hvordan smitter herpes typisk?

Når børn smittes, sker det typisk i 5-årsalderen, og det drejer sig næsten udelukkende om HSV1 smitte. HSV2 smitte er med andre ord usædvanlig blandt børn, men smitten kan dog overføres fra mor til barn under fødslen. Amerikanske undersøgelser tyder på, at i 5-årsalderen er 20 til 30 procent af børn smittede med HSV1, mens tallet er omkring 40 procent i 15-årsalderen. I USA har man dog registreret, at hyppigheden med tiden nu synes at falde.

HSV er meget smitsomt og kan smitte ved direkte kontakt med forkølelsessår og genitalt også hos personer med kroniske infektioner, selvom der på kontakttidspunktet ikke er sårdannelse.

HSV udløser udbrud af små blærer i hud eller slimhinder, og det første udbrud kaldes primærinfektionen. Når udbruddet og såret heler op, forbliver virus i i en slags dvale i nervesystemet. Virus bliver så i perioder aktiveret på ny, deler sig og bevæger sig langs nerverne ud til huden, hvor HSV bevirker udbrud af blærer i det tidligere ramte hudområde. Af og til er virus tilstede i huden, også selvom der ikke er synlige forandringer.

Hvad kan udløse nye herpes-udbrud?

HSV kan “vækkes” igen og igen resten af livet, og opvågningen kan udløses af mange årsager – for eksempel:

  • feber
  • menstruation
  • stress eller svækkelse af immunsystemet
  • ved medicinering eller ved sygdomme i immunsystemet

Fysiske traumer, såsom tandbehandlinger eller udsættelse for solens UVB-stråler kan også udløse at HSV genaktiveres.

Det første udbrud (primær-infektion)

Den første infektion vil ofte give udbredte og smertende slimhindeforandringer i munden med blærer, rødme og sår. Den første infektion er også typisk ledsaget af almen sygdomsfornemmelse som feber og/eller hovedpine samt ømhed i bevægeapparatet. Den første infektion kan vare op til 14 dage og kan give så store gener, at den smittede kan have problemer med at indtage væske og føde.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

De efterfølgende udbrud (re-aktivering af HSV)

De efterfølgende udbrud af HSV er derimod oftest betydeligt korterevarende, det vil sige 2 til 7 dage. Denne re-infektion er mildere og sårdannelsen, der følger, er almindeligt kendt under navnet forkølelsessår på grund af at udbruddene tit provokeres af almindelige smitsomme sygdomme i de øvrige luftveje.

De fleste oplever, at der lige før udbruddene er en prikkende, sviende og stikkende fornemmelser i hudområdet, hvor forkølelsessåret dukker op. Denne varselsfase kan vare fra timer til et par dage, hvorefter sårdannelsen opstår. Sårene er røde velafgrænsede, oftest møntstore og med tætstillede væskefyldte små blærer, der almindeligvis brister. Der kan også opstå sår på hofter og bagdel samt ved anus. HSV ved kønsorganerne er oftest meget smertefulde.

Komplicerende tilfælde af HSV-udbrud

Personer med svækket immunsystem vil kunne opleve forstærkede HSV-infektioner med større og længerevarende sårdannelser, og infektionen kan omend sjældent sprede sig til mund, spiserør og tarmsystem. Infektioner på fingrenes hud, kan give smertefulde røde hævelser, kaldet herpetic whitlow.

Det er almindeligt, at forkølelsessårene kan inficeres yderligere af børne-sårs-bakterier (gule stafylokokker), især hos børn med tendens til eksem.

Børn og voksne med atopisk eksem (hos børn kaldet børne-eksem) har generelt dårlige immunforsvar i huden mod virus og bakterier. De kan udvikle en alvorlig og meget udbredt HSV-infektion i huden, der betegnes eczema herpeticum. Denne tilstand fordrer altid indlæggelse på dermatologisk eller infektionsmedicinsk hospitalsafdeling.

Hvordan stiller lægen en herpes-diagnose?

HSV-infektion er for de trænede klinikker og læger almindeligvis nem at konstatere, men i tvivlstilfælde kan det blive nødvendigt at sende pode-materiale til undersøgelse. Svaret vil udover at afgøre, om der foreligger en HSV-infektion, også give svaret på virustype: HSV1 eller HSV2

Hvordan behandles herpes-infektioner?

Der foreligger ingen behandling som helt kan fjerne infektionen, og behandling af primærinfektionen forebygger ikke den kroniske infektion.

Ved nye udbrud kan behandling med antivarale medikamina, som for eksempel acyclovir, valacyclovir og famciclovir nedsætte udbruddets omfang og længde. Behandlingen er mest effektiv, når den startes tidligt, det vil sige allerede når man kan mærke generne med prikkende, stikkende fornemmelser i huden.

Derimod er effekten ringere, hvis man venter med at behandle, til blærerne er brudt ud. Hos personer med hyppige udbrud kan antallet af udbrud reduceres ved vedvarende behandling med antiviral medicin. Små, begrænsede udbrud kan man behandle ved at smøre med creme, der indeholder et antiviralt middel. Mere effektivt er dog såkaldt systemisk behandling, hvor det antivirale lægemiddel indtages som tabletter.

Hvordan forebygger man forkølelsessår?

Man kan nedsætte risikoen for et nyt udbrud ved at undgå aktiviteter, der normal provokerer HSV infektioner, for eksempel stærkt sollys. Man kan desuden forebygge smitte ved at være opmærksom på, at HSV overføres ved direkte hudkontakt eller med væsker, for eksempel. spyt der indeholder virus. Ved seksuel kontakt bør der udvises forsigtighed ved udbrud, og man bør bruge kondom, når der er vished eller usikkerhed om smittefare.

Læs flere artikler om FORKØLELSESSÅR


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons