Annonce

Derfor får du karsprængninger

Karsprængninger er små, røde, grenformede årer, der ofte ses i ansigtet, på benene eller andre steder på kroppen. Bliv klogere på årsag, behandling og forebyggelse.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Du kan få karsprængninger, når små fine blodkar forvilder sig op i det øverste lag af huden, hvor de ikke har nogen funktion. Her ses de som mere eller mindre tydelige røde forgreninger i huden fra næsten usynlige til en halv eller en hel millimeters tykkelse, der ligner små blodårer. Det fortæller privatpraktiserende hudlæge, Jørgen Esmann, Dr. Esmanns Klinik, Hellerup.

- Du ser karsprængninger som en rødmen eller nogle spindelvævslignede streger, der primært kommer i ansigtet, men som også kan dukke op på benene og andre steder på kroppen. De kan give fysiske gener, men er for de fleste et kosmetisk problem. De rammer primært kvinder, og blandt patienterne vil jeg skyde på, at tre ud af fire er kvinder fra 30 år opefter. Du kan sagtens fjerne dem, for de tilfører ikke huden næring og har ikke nogen anden funktion, siger Jørgen Esmann.

Hvorfor får man karsprængninger?

Jørgen Esmann fortæller, at karsprængninger almindeligvis kommer med alderen. Derudover kan kvinder få dem på benene i forbindelse med graviditet og som en følgevirkning efter operation for åreknuder.

- Vind, vejr og solforbrænding på de udsatte steder i ansigtet, typisk på kinder, kindben og næsen, hvor solen rammer, kan give karsprængninger. Derudover kan du få dem efter en operation for åreknuder. Ved en sådan operation går man ind og lukker de store blodkar. Det betyder, at de kar, som normalt føder ind i de nu lukkede kar, pludselig ender blindt, og når de gør det, vil kroppen prøve at regenerere blodkar. Den laver derfor nogle små fine blodkar, der forgrener sig ud til siderne, og vi ser dem som karsprængninger, siger Jørgen Esmann.

Annonce (læs videre nedenfor)

Rosacea giver karsprængninger

De mest almindelige årsager til karspræninger

  • Alder
  • Vind, vejr og sol
  • Graviditet
  • Følge efter operation for åreknuder
  • Rosacea og visse andre hudsygdomme
  • Man kan arve det
  • Bindevævssygdomme

Han forklarer, at en anden årsag er hudsygdommen Rosacea, hvor symptomerne blandt andet er tør og kløende hud, irriterede og hævede øjenlåg og karsprængninger.

- Mange af de karsprængninger, vi ser i ansigtet, kommer som følge af hudsygdommen Rosacea, som er en betændelsesreaktion omkring talgkirtlerne i huden. Det er en kronisk sygdom, hvor kroppen udvikler ekstra blodkar, der begynder som en diffus rødmen, men udvikler sig til, at man kan se tydelige kar på kinderne og hagen. Er der mange aknelignende forandringer, er forskellige cremer eller antibiotika bedst, men er det primært brændende rødme, vil laser være bedst. Cirka halvdelen af mine patienter med karsprængninger har dem som følge af Rosacea. Derudover kan en række forskellige bindevævssygdomme, der påvirker immunsystemet som for eksempel leddegigt, også give karsprængninger, siger Jørgen Esmann.

Karsprængninger er som nævnt hovedsagligt et kosmetisk problem, men de kan også give et fysisk ubehag, typisk ved Rosacea, hvor de kan de give en brændende fornemmelse i huden, som gør huden mere sensitiv. Blodkarrene modtager og optager varme, så det kan være ubehageligt at opholde sig solen.

Hvornår skal man søge læge?

Jørgen Esmann svarer, at hvis man går rundt med en rød næse og røde kinder, vil de fleste selvsagt være generet af det. Det er dog helt individuelt, hvornår man vælger at få behandling. Han tilføjer, at man kan blive henvist til behandling hos en privatpraktiserende hudlæge, hvis man har Rosacea, men at man selv skal betale for den rent kosmetiske behandling.

Annonce (læs videre nedenfor)

Behandling af karsprængninger

Den almindelige behandling af karsprængninger i ansigtet er laser og laserlignende lys. Personer med Rosacea har typisk været i behandling med cremer eller tabletter, før de konsulterer en hudlæge med henblik på at behandle karsprængningerne. Hvis der er rødmen tilbage, kan man også her fjerne den med en laser.

- I behandlingen brænder man blodkarrene, så de lukker sig. Laserbehandlingen giver ved Rosacea en ekstra gevinst, idet lyset også påvirker talgkirtlerne, så de skrumper, og den betændelseslignede reaktion i huden bliver bedre. Laser fjerner altså ikke kun karsprængninger, men forbedrer også tilstanden. På benene kan man også bruge laser, men da mange af karrene her er i forgrenede netværk, bruger man oftere en behandling, der hedder sklerosering. Man injicerer koncentreret sukkervand og kan med et enkelt prik ramme et helt forgrenet netværk. Sukkervandet virker ved at irritere og ætse blodkarrene indefra, så de bliver ødelagt, siger Jørgen Esmann.

Han understreger, at laserbehandlingen med årene er blevet meget udbredt, blandt andet fordi risikoen for ardannelse er lille.

Rosacea

Rosacea er til dels en arvelig, kronisk og inflammatorisk hudsygdom, der giver rødmen og små knopper i ansigtet. Sygdommen er mest udbredt blandt personer i 30-50-årsalderen. Man kender ikke årsagen til sygdommen. Forværring af sygdommen kan undgås ved at anvende solbeskyttelse samt at undgå situationer, der medfører umiddelbar forværring af sygdommen, for eksempel stærkt krydret mad, varme drikke, varm mad og alkohol.

Kan man forebygge karspræninger?

Det primære råd fra Jørgen Esmann lyder, at man bruger solcreme og så vidt muligt undgår solskader. Man kan ikke forebygge Rosacea, og det er svært at forebygge karsprængninger på benene, når de opstår ved graviditet og efter operation. Derudover er der en arvelig komponent, så nogle er disponeret for nemmere at få karsprængninger end andre. Man ved ikke hvorfor.

Læs mere om HUD

Sidst opdateret: 10.04.2018

Seneste brevkassesvar om Hud, hår og negle

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce