Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Lungekræft

Symptomer på lungekræft

Lungekræft er en potentielt dødelig sygdom, der årligt rammer omkring 4.000 danskere. Her kan du læse mere om symptomerne, og hvem det typisk rammer.


Opdateret: 16. August 2017

Hvad er lungekræft?

NYT om behandling af kræft

INDSÆT-BILLEDTEKST-HER

Dyk ned i Netdoktors nye magasin, 'UPDATE - Kræft'. Her fortæller overlæge Jens Benn Sørensen om den seneste udvikling inden for lungekræft. LÆS HER

Lungekræft er en sygdom, hvor der er dannet en kræftknude i lungen. Som regel udgår knuden fra slimhinden i lungen. Knuden kan også starte i andre af lungens væv for eksempel i bindevævet eller blodkar.

Hvis der er tale om spredning af kræft fra andre organer i kroppen til lungerne, kaldes det ikke lungekræft, men lungemetastaser. Der findes også godartede knuder i lungerne, men så kaldes det ikke lungekræft.

Hvem rammes af lungekræft?

Der findes omkring 4.000 nye tilfælde af lungekræft i Danmark om året, og sygdommen er stort set lige hyppig hos mænd og kvinder. Der er en tendens til, at færre mænd får lungekræft, men til gengæld en tendens til, at flere kvinder får sygdommen. Det afspejler, at rygemønstret hos henholdsvis mænd og kvinder har ændret sig gennem årene. Når flere kvinder får lungekræft i dag, er en af grundene, at kvinder for 20-30 år siden begyndte at ryge lige så meget som mænd.

Langt de fleste, der udvikler lungekræft, er over 65 år gamle, men sygdommen kan ses i alle aldre - dog mindre hyppigt, jo yngre man er.

Hvorfor får man lungekræft?

Man kender ikke den helt præcise årsag til lungekræft, men der er en meget tydelig sammenhæng mellem tobaksrygning og lungekræft:

  • Man skønner, at tobaksrygning er skyld i 90 procent af alle tilfælde af lungekræft.

  • Tobaksrygning kan give lungekræft, men ikke alle rygere udvikler sygdommen.

Lungekræft kan i sjældne tilfælde også ses hos personer, der aldrig har røget. Tobaksrygning er langt den største risikofaktor, men der er også andre faktorer, som øger risikoen.

Man er specielt udsat, hvis man:

  • arbejder eller har arbejdet med asbest

  • arbejder med svejsning i rustfrit stål

  • er udsat for passiv rygning

  • er udsat for trafikos

  • er udsat for den radioaktive luftart radon, som kan findes i nogle boliger, som ligger i områder, hvor undergrunden indeholder radon.

Hvilke symptomer er der på lungekræft?

Symptomerne på lungekræft er ikke særligt specifikke, og kan på mange måder minde om symptomer på andre sygdomme for eksempel KOL, astma, bronkitis eller lungebetændelse. Der er også en del tilfælde af lungekræft, som slet ikke giver symptomer, men som bliver opdaget mere eller mindre tilfældigt, når der bliver taget røntgenbilleder eller scanninger af anden årsag.

For de patienter, som oplever symptomer på deres lungekræft, er de hyppigste symptomer:

  • Langvarig hoste. Hvis man er ryger og hoster mere end fire uger, bør man få taget et røntgenbillede af lungerne.
  • Åndenød. Åndenød i forbindelse med lungekræft kan skyldes to ting: Enten trykker knuden på luftvejene og lungen falder sammen, eller også dannes der væske mellem lungehinderne på lungens overflade.
  • Smerter. Smerter er ikke almindelige ved lungekræft. Man kan dog opleve smerter, hvis knuden vokser i lungens overflade eller i knogler eller nerver. Nogle gange kan man opleve smerter i skulder eller arm, hvis knuden vokser i toppen af lungen.
  • Blodig opspyt. Man kan opleve blodigt opspyt, hvis knuden vokser i selve luftvejene. I det tilfælde skal man altid kontakte sin læge, og ofte er det nødvendigt at tage et røntgenbillede af lungerne – specielt hos rygere.

Andre symptomer kan være:

I sjældne tilfælde kan lungekræft også give smerter i muskler og led eller lammelser.

Hvilke symptomer kan man have ved spredning af lungekræft?

Lungekræft kan sprede sig til mange forskellige organer. Man siger, at kræftknuden danner metastaser. Kræften spreder sig oftest til:

Afhængigt af, hvor metastaserne sidder, kan man opleve forskellige symptomer.

Ved metastaser i hjernen kan man for eksempel opleve:

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Vil du vide mere

Ønsker man yderligere oplysninger om kræft i lungerne, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons