Annonce

Hvordan kan jeg hjælpe?

Hvordan kan jeg hjælpe?

Det er svært at være deprimeret, men man kommer ikke uden om, at det også kan være hårdt for de pårørende. Hvordan skal man tackle depressionen? Hvad skal man sige til den deprimeredes klager? Kan man gøre noget for at lindre lidelsen?

Spørgsmålene er mange. I det følgende vil blive gennemgået nogle råd, der måske kan gøre det lidt lettere både for den syge og for den pårørende. De helt specielle ting, der gør sig gældende i parforholdet, hvis den ene har en depression, er omtalt her .

 1. Husk hele tiden på at depression er en sygdom og ikke et spørgsmål om slap karakter. Din pårørende har ikke valgt, at det skal være sådan. En depression er en lige så reel sygdom som et brækket ben.Man kan faktisk måle den på scanningsbilleder af hjernen!

 2. Husk hele tiden på, at depression er en sygdom, man bliver rask fra igen. Bevar optimismen. Det betyder meget for din pårørende, at hun kan mærke, at du ikke har givet op.

 3. Forsøg at aflaste den syge. Acceptér, at der er ting, hun ikke kan tage sig sammen til. Tag opvasken, gå tur med børnene, eller hvad der nu kan aflaste. Du ville heller ikke forlange af en med brækket ben, at hun skulle løbetræne?

 4. Giv ikke gode råd, men tilbyd i stedet praktisk hjælp.

 5. Undlad at sige ting som: "Du skal bare tænke positivt" eller "Du skal bare tage dig sammen, så skal det hele nok gå". For det er lige præcis det, den syge ikke kan. Sig heller ikke: "Hvordan kan du hænge sådan med næbbet, når du har sådan nogle dejlige børn?" For måske spørger hun netop sig selv om det, og bebrejder sig selv for sin tilstand.

 6. Undlad at bagatellisere problemerne. Det gør kun det hele værre, hvis du siger "Det er ikke så slemt", når det netop er det, hun føler. Det giver en følelse af at være alene om problemerne. Lyt til hende, men giv hende også noget modspil, hvis du føler, hun ser for sort på tingene. Hendes syn er jo farvet af depressionen.

 7. Hjælp hende med at komme i behandling, og støt hende i at fortsætte, hvad enten det drejer sig om samtaler eller medicin. Begge dele kan have bivirkninger og kræve noget af hende.

 8. Gå med hende til lægen eller behandleren. Det kan være svært for hende at huske at få svar på alle spørgsmålene. Husk selv at få den information, du har brug for.

 9. Sæt dig ind i symptomerne og behandlingen. Specielt visse af bivirkningerne ved medicinen kan være meget generende.

 10. Selvom din kæreste på grund af depressionen eller medicinen ikke har særlig stor lyst til sex, har hun stadig brug for at føle sig elsket. Vær omhyggelig med at give hende små opmærksomheder, som viser, at du tænker på hende og holder af hende.

 11. Undlad at tage større beslutninger, der involverer den syge, mens hun er syg. Det kan for eksempel være beslutninger angående parforholdet eller arbejde. Dette er meget vigtigt. Når hun er blevet rask, kan det meget vel være, at hun ser helt anderledes på det. Af samme grund bør du også prøve at undgå, at hun selv tager store beslutninger, før hun er blevet rask.

 12. Acceptér hvis hun ikke orker at gå ud eller har mest lyst til at isolere sig fra omverdenen. Det er normalt at have det sådan, når depressionen er værst. Det betyder ikke, at du også skal isolere dig. Gå ud, vær sammen med dine venner og familie. På den måde kan du lade op og være noget for hende igen.

 13. Støt hende i at spise sundt (fiskeolier) og i at dyrke motion. Begge dele hjælper i kampen mod depression.

 14. Læs råd nummer to igen.

Læs mere om AT LEVE MED DEPRESSION

Sidst opdateret: 22.08.2008

Annonce