Annonce

Biotin

Generelt om biotin

Biotin er et vandopløseligt B-vitamin, som indgår i flere forskellige stofskifte-reaktioner, samt i reguleringen af sukkeromsætningen. Lavere indhold i blodet af biotin findes ofte hos type 2 diabetikere , men det er usikkert om det spiller nogen sundhedsmæssig rolle. Mangel i Danmark er sjælden, og biotin kan sandsynligvis ikke overdoseres.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad bruger kroppen biotin til?

Biotin er et hjælpeenzym, som hjælper ved omsætningen af fedt og kulhydrater . Biotin hjælper også ved produktion af urinstof og omsætningen af aminosyrer.

Hvor findes biotin i kosten?

Biotin findes i de fleste levnedsmidler, og det er derfor sjældent, at man kommer i biotinunderskud.

Der er mest biotin i æggeblommer, indmad og visse grøntsager

Den daglige tilførsel gennem kosten antages at være 40 mikrogram per dag, og behovet skønnes at være 30-100 mikrogram per dag. Biotin produceret af bakterier i tarmen bidrager også til kroppens biotin beholdning.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor meget biotin må jeg tage?

Selvom der ikke kendes tilfælde af overdosering af biotin, anbefales det at man højest indtager 225 mikrogram per døgn.

Anbefalet maksimalt indtag: 225 mikrogram per døgn

Hvem har øget risiko for biotinmangel?

Mangeltilstande kan for eksempel opstå i forbindelse med:

  • Stort alkoholforbrug.

  • Langvarig behandling med tetracyklin og sulfonamider kan også ødelægge tarmens bakterieflora, således at der produceres mindre biotin i kroppen.
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er symptomerne for biotinmangel?

Mangel på biotin ses ekstremt sjældent og kun under ekstreme omstændigheder. Mangelen kan vise sig ved udslæt ved ansigtets åbninger, hårtab og symptomer i nervesystemet. Andre tegn kan være:

Hvordan påvises biotinmangel?

Indholdet i de hvide blodlegemer af enzymet propionyl-CoA carboxylase er meget følsomt for biotinmangel, og anvendes som markør for biotin status i kroppen.

Hvordan behandles biotinmangel?

Biotin mangel afhjælpes ved øget indtag af biotin. Særligt rige madvarer er lever, æggeblomme, hvedeklid og havregryn. Herefter forsvinder symptomerne af sig selv.

Hvornår må man ikke tage biotin?

Optagelse af biotin i tarmsystemet nedsættes ved brug alkohol og medicin mod epilepsi . Visse antibiotika (for eksempel sulfonamider) kan nedsætte tarmbakteriernes produktion af biotin.

Kan man få for meget biotin?

Der kendes ikke til eksempler på overdosering af biotin.

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 13.01.2009

Annonce