Annonce

Folinsyre

Generelt om folinsyre

Folsyre tilhører gruppen af B-vitaminer, og bruges ved blandt andet celledeling. Folsyre, folat og folacin er navne på de naturligt forekommende former. Folinsyre er den syntetiske form.

I modsætning til B12-vitamin , hvor kroppens depoter kan holde i flere år, kan folsyredepoterne kun holde et par måneder. Derfor er det vigtigt med en regelmæssig tilførsel af vitaminet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad bruger kroppen folinsyre til?

 • Folinsyre er nødvendig for omsætningen af en række aminosyrer samt ved dannelse af blandt andet puriner, som indgår i RNA og DNA, cellens arvemateriale.

 • Folinsyre er nødvendig for produktionen af røde blodlegemer (de celler, der transporterer ilt rundt i kroppen).

 • Folinsyre har betydning for kroppens celledeling. Da dannelsen af røde blodlegemer kræver mange celledelinger, kan folinsyremangel give mangel på røde blodlegemer, det vil sige blodmangel .

Det største lager for folsyre er leveren, der indeholder cirka halvdelen af hele kroppens folsyrebeholdning.

Hvor findes folinsyre i kosten?

Folsyre findes i næsten alle fødevarer, men mængden er særlig høj i:

Bælgfrugter, grønne grønsager og lever

De vigtigste kilder til folinsyre i den danske kost er: Brød og andre kornprodukter, grøntsager, mælk og ost samt frugt.

Holdbarheden af folinsyre er dårlig, og ved opbevaring af levnedsmidler falder indholdet af folinsyre hurtigt. Vitaminet kan nedbrydes af vand, sollys, og varme.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor meget folinsyre må jeg tage?

Anbefalet daglig indtag er 300 mikrogram for mænd og kvinder. Undtaget er kvinder mellem 18 og 30 år, der bør indtage 400 mikrogram dagligt, og gravide og ammende, som anbefales et dagligt indtag på 500 mikrogram.

Kvinder, der ønsker at blive gravide, bør tage et tilskud folinsyre, og fortsætte med det i mindst tre måneder ind i graviditeten.

Gravide, som tidligere har født børn med rygmarvsbrok, anbefales et kosttilskud af folinsyre på fire milligram dagligt.

Hvad øger risikoen for folinsyremangel?

Længere tids brug af en række lægemidler kan give folinsyremangel:

 • p-piller

 • kolestyramin og Colestipol mod forhøjet kolesterol

 • fenytoin mod epilepsi
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er symptomerne på folinsyremangel?

 • megaloblastær anæmi

 • glossitis (irritationtilstand i tungen)

 • myelopati (muskelsygdom)

 • depression

B-vitamin og blodmangel - anæmi

Ligesom B12-vitamin skal folinsyre bruges ved celledeling. Mangel på folinsyre giver megaloblastær anæmi, der er den samme form for blodmangel som mangel på B12-vitamin. Det kan altså være svært at afgøre, om blodmangelen skyldes folinsyremangel eller B12-vitaminmangel. Dog vil det være sådan, at de symptomer, der ses i nervesystemet ved B12-vitaminmangel, ikke kan afhjælpes ved tilskud af folinsyre. Desuden vil folinsyremangel give forhøjet koncentration i blodet af aminosyren homocystein.

Forbindelse mellem forhøjet homocystein-koncentration i blodet og åreforkalkning?

Når kroppens indhold af folinsyre ikke er tilstrækkelig, stiger blodets indhold af stofskifteproduktet homocystein. Det er muligt, at en forhøjet homocystein-koncentration i blodet fremmer åreforkalkning . Større lodtrækningsundersøgelser er aktuelt i gang for at afdække, om kosttilskud med folinsyre kan nedsætte forekomsten af blodpropper forårsaget af åreforkalkning.

Gravide kvinder, som på grund af det øgede behov under graviditeten kommer i folinsyremangel, risikerer at føde børn med neuralrørsdefekter, især rygmarvsbrok.

Hvad er neuralrørsdefekter?

Mangel på folinsyre under graviditeten kan forårsage neuralrørsdefekter og hjertefejl hos fostre. I Danmark fødes der cirka 14 med disse defekter ud af 10.000 nyfødte. Så det er ikke en hyppig lidelse.

Neuralrørsdefekter viser sig som en bagtil manglende lukning af et antal hvirvler i rygraden og rygmarvsbrok. Hvirvelsøjlen, der er opbygget som et rør, indeholder rygmarven med dens omgivende hinder. Defekten i rygraden giver mulighed for, at indholdet kan pose sig ud som et rygmarvsbrok.

Mangel på folinsyre som årsag til depression hos ældre

En række videnskabelige undersøgelser har givet mistanke om, at mangel på folinsyre hos ældre kan være en årsag til depression, og et par små lodtrækningsstudier har fundet, at et kosttilskud med folinsyre har en gavnlig effekt. Der er dog enighed om, at der er behov for flere og større studier, før man kan være sikker på virkningen. Men da folinsyre er ret ugiftigt, kan man ved depression hos ældre og mistanke om folinsyremangel i samarbejde med sin læge forsøge denne behandling.

Nye undersøgelser tyder også på, at mangel på folinsyre kan øge risikoen for brystkræft. Resultater fra forskellige undersøgelser er dog stadig så modstridende, at man venter med at komme med en anbefaling til yderligere forskning foreligger.

Årsager til mangel på folinsyre

Folinsyrefattig kost.

Det ses især hos alkoholikere, narkomaner og medicinmisbrugere. Men kan også ses hos ældre, der lever af hvidt brød og kaffe/te og hos teenagere med ensidige kostvaner.

Øget behov for folinsyre opstår, hvor der sker et stort antal celledelinger. For eksempel:

 • ved storproduktion af røde blodlegemer på grund af arvelig blodmangel (hæmolytisk anæmi), under graviditet (folinsyre yder også en ikke ringe beskyttelse mod rygmarvsbrok hos fosteret).

 • Vækstspurt i barndommen

 • Rygning

 • Patienter i kronisk dialyse, hvor folinsyren bliver dialyseret væk

 • Nedsat optagelse ved tyndtarmssygdomme, der bevirker en generelt nedsat næringsoptagelse for eksempel gluten-intolerans ( cøliaki )

Hvordan føles blodmangel på grund af folinsyremangel?

Er man ellers sund og rask, kommer der sjældent symptomer, før blodprocenten er under 6 (Hæmoglobinkoncentrationen er mindre end 6 mmol). Der er dog nyere undersøgelser, som tyder på, at utilstrækkelig folinsyre-indtagelse i barndommen nedsætter den mentale og fysiske udvikling. Så lettere mangeltilstande, som ikke resulterer i blodmangel, kan således være alvorlige.

Ved blodmangel er de første symptomer typisk træthed og hjertebanken. Man kan få åndenød og blive svimmel.

Er blodmanglen meget svær, kan der forekomme hjertekrampe , hovedpine og smerter i benene (claudicatio intermittens).

Derudover er der en række symptomer, der er specielle for folinsyremangel:

 • rød, irriteret evt. afglattet tunge

 • nedsat smagssans

 • fordøjelsesbesvær

 • luft i maven

 • ændret afføringsmønster ofte diaré.

Symptomerne fra fordøjelseskanalen er ofte sværere ved folinsyremangel end ved vitamin B12-mangel. I modsætning til B12-mangel er der ikke symptomer fra nervesystemet. Det er ikke ualmindeligt at se mangel på de to vitaminer samtidig.

Hvordan stiller lægen diagnosen blodmangel på grund af mangel på folinsyre?

Først skal lægen være sikker på, at du har blodmangel. Sammen med svaret på blodprøven vil der som regel medfølge en beskrivelse af de røde blodlegemer.

Ved folinsyre-mangel er de røde blodlegemer som regel store, men af normal farve. I blodet vil der kunne påvises for lave niveauer af folinsyre, men en måling af blodets indhold af homocystein kan sikre diagnosen.

Efterfølgende skal årsagen til blodmanglen findes, og lægen skal tage stilling til, om det er muligt at fjerne selve årsagen til blodmanglen.

Hvad kan man gøre for at undgå folinsyremangel?

Spis en varieret kost

Vil man være på den sikre side, kan man tage en vitaminpille, som indeholder det syntetiske og langt mere stabile folinsyre. Gode kilder til folinsyre er bælgfrugter, grønne grøntsager og lever. De vigtigste kilder til folinsyre i den danske kost er brød og andre kornsprodukter, grøntsager, mælk og ost samt frugt.

Er der andre i familien, der har perniciøs anæmi, og har man gennemgået tyndtarms- eller maveoperationer og lignende, skal man være særligt opmærksom.

Er der noget, jeg skal være opmærksom på, hvis jeg er gravid?

Folinsyremangel øger risikoen for rygmarvsbrok hos fosteret (se ovenfor), men også risikoen for risikoen for for lav fødselsvægt. Gravide rygere , der fortsætter med at ryge under graviditeten, skal være opmærksomme på vitaminmangel. Tal med din læge, hvis du er i tvivl. - Se eventuelt afsnittet Gravid - hvilken kost skal jeg have?

Sundhedstyrelsen anbefaler, at kvinder med graviditetsønske tager et dagligt kosttilskud. Det er vigtigt, at man starter så hurtigt som muligt, efter man er blevet gravid. Allerbedst er det at tage tilskuddet dagligt, fra man planlægger sin graviditet. Det skal man fortsætte med, indtil man er mindst 3 måneder henne i graviditeten, men der sker ikke noget ved at fortsætte i hele graviditeten.

Hvad er symptomerne på overdosering af folinsyre?

Der ses kun sjældent overdosis.

Må vitaminerne/ mineralerne indtages sammen med andre lægemidler?

Må ikke tages samtidig med kolesterolsænkende stoffer, som virker ved at binde galdesyrer.

Hvis du er tvivl, så kontakt din læge eller spørg på apoteket.

Se oversigt over kostens indhold af vitaminer

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 14.01.2009

Annonce