Annonce

Krom

Generelt om krom

Hvor vitaminer er molekyler sammensat at et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden, er krom et grundstof, det vil sige et enkelt atom. Da behovet for krom er meget lavt, betegnes det som et sporstof, og denne gruppe udgør sammen med vitaminerne og mineralerne mikronæringsstoffer.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad bruger kroppen krom til?

Hormonet insulin transporterer sukker fra blodet ind i kroppens muskel- og fedtceller. Her menes krom at indgå i stoffet "Glukose Tolerance Faktor", der fungerer som hjælpestof til insulin. Det vil sige, at krom skulle hjælpe til at holde blodsukkeret nede.

Den helt præcise biokemiske funktion af krom kende dog ikke, men det kan måles, at man efter at have spist især sukkerholdig mad, får en højere koncentrationen af insulin og krom i blodet, hvilket har bidraget til antagelsen om, at krom bidrager til at fremme sukkeroptagelsen i cellerne.

Hvor findes krom i kosten?

Generelt findes krom i mange forskellige fødevarer, men i små mængder. Det er nødvendigt at spise varieret for at få dækket behovet.

Kød, ost, nødder, mørk chokolade, fuldkornsprodukter, øl-gær, skaldyr m.m.

Krom fra grøntsager optages ikke lige så godt som krom fra for eksempel kød, ost og skaldyr.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor meget krom må jeg tage?

Man kender ikke behovet for krom, men et indtag på 20-200 mikrogram per dag menes at være tilstrækkeligt.

Hvad er symptomerne på krommangel?

Kun tre sikre tilfælde af krommangel er fundet, alle efter måneder eller år med kunstig tilførsel af ernæring for eksempel ved hjælp af sonde, drop eller lignende. Visse undersøgelser tyder på at krommangel medfører nedsat funktion af insulin, og altså forhøjet blodsukker og sukkertab gennem urinen.

Krommangel spiller ikke nogen rolle ved sukkersyge

**** Der er dog ingen holdepunkter for, at krommangel spiller nogen rolle ved diabetes , og det kan derfor ikke anbefales som kosttilskud. Krom hævdes også at hæmme den søde tand, og kosttilskud hævdes at hjælpe til at opnå vægttab ved slankekure. En række undersøgelser viser imidlertid, at krom ikke øger vægttabet, og disse kosttilskud kan ikke anbefales.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er symptomerne på overdosering af krom?

Selv høje indtagelser af krom har ikke medført forgiftninger Trivalent krom er mindre giftigt, mens indtagelse af af 1-2 gram hexavalent krom kan medføre alvorlige nyre- og leverskader. Personer der udsættes for krom i forbindelse med industrielt arbejde, risikerer eksem og forhøjet risiko for kræft .

Må vitaminerne/mineraler indtages sammen med andre lægemidler?

C-vitamin øger optagelsen af krom.

Se oversigt over kostens indhold af mineraler

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 13.01.2009

Annonce