Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Oversigt over Vitaminer

I hvilke fødevarer findes de forskellige vitaminer? Læs mere om de forskellige vitaminers funktion, vitaminer i kosten samt den anbefalede daglige dosis.

Opdateret: 21. Juni 2019

A-vitamin (retinol)

Findes i: Kød (især lever), fisk, fiskeleverolie, æg, mælk og mejeriprodukter. Findes desuden i frugt og grønt, især med orange og mørkegrønne farver, for eksempel gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner.

Nødvendigt for: Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 900 RE. Kvinder: 700 RE

Læs mere om A-vitamin


B1-vitamin (tiamin)

Findes i: Kornprodukter og bælgfrugter. Desuden kød (især svinekød) og mejeriprodukter.

Nødvendigt for: Omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 1,4 mg. Kvinder: 1,1 mg. Ved graviditet og amning stiger behovet med 0,5 mg. per døgn.

Læs mere om B1-vitamin


B2-vitamin (riboflavin)

Findes i: Mælk, ost, æg og kød. Det højeste indhold af B2-vitamin findes i lever og nyrer. De vigtigste kilder i danskernes kost er mælkeprodukter, fuldkornsprodukter, kød, bælgfrugter og fisk.

Nødvendigt for: Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 1,7 mg. Kvinder: 1,3 mg. Ældre kan nøjes med hhv. 1,5 og 1,2 mg. Gravide: 1,6 mg. Ammende: 1,7 mg per døgn.

Læs mere om B2-vitamin


B3-vitamin (Niacin)

Findes i: Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.

Nødvendigt for: Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi i kroppen.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 18 NE, og 1-2 NE mindre som ældre. Kvinder: 15 NE. Gravide: 17 NE. Ammende: 19 NE.

Læs mere om B3-vitamin


B6-vitamin

Findes i: Magert kød, fisk, fjerkræ, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.

Nødvendigt for: Omdannelse og udnyttelse af protein og fedt samt dannelse af arvemateriale.

Anbefalet daglig dosis Mænd: ca. 1,5 mg. per dag. Kvinder: 1,2 mg. per dag.

Læs mere om B6-vitamin


B12-vitamin

Findes i: Magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter.

Nødvendigt for: Vitaminet er livsnødvendigt. Det er uundværligt i forhold til at danne nye røde blodlegemer, og det medfører, at nervesystemet fungerer optimalt.

Anbefalet daglig dosis Mænd og kvinder: 2 mikrogram. Ammende: 2,6 mikrogram.

Læs mere om B12-vitamin


Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

C-vitamin

Findes i: Citrusfrugter, kiwier, bær (fx solbær), tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er rigtig gode kilder til C-vitamin.

Nødvendigt for: Har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.

Anbefalet daglig dosis Mænd og kvinder: 75 mg. Gravide: 85 mg. Ammende: 100 mg.

Læs mere om C-vitamin


D-vitamin

Findes i: Fede fisk som makrel, sild, ål, laks, hellefisk med flere. Der findes også vitamin D i kød, mælk, æg og ost, men i begrænset mængde.

Nødvendigt for: Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.

Anbefalet daglig dosis Mænd og kvinder: 10 mikrogram. Gravide og ammende: 10 mikrogram Ældre (over 70 år): 20 mikrogram.

Læs mere om D-vitamin


E-vitamin

Findes i: Fedtstoffer, nødder, frø, kornprodukter, æg (æggeblomme), fisk, ost og mælk.

Nødvendigt for: Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 10 mg. Kvinder: 8 mg. Gravide: 10 mg. Ammende: 11 mg.

Læs mere om E-vitamin


K-vitamin

Findes i: Især mørkegrønne bladgrøntsager, men også avocado, broccoli, kål, spinat og vegetabilske olier er gode kilder. Andre kilder er lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød, æggeblomme og frugt.

Nødvendigt for: Blodets størkningsproces samt dannelsen af vigtige proteiner.

Anbefalet daglig dosis 1 mikrogram per kilo legemsvægt per dag både for mænd og kvinder.

Læs mere om K-vitamin


Folinsyre

Findes i: Næsten alle fødevarer, men mængden er særlig høj i bælgfrugter, grønne grøntsager og lever. Desuden fuldkornskornprodukter, grøntsager, mælk og ost samt frugt.

Nødvendigt for: Gavnligt for de røde blodlegemer og for cellernes deling.

Anbefalet daglig dosis Mænd og kvinder: 300 mikrogram. Dog, kvinder ml. 18-30 år: 400 mikrogram. Gravide og ammende: 400 mikrogram.

Læs mere om Folinsyre


Pantotensyre

Findes i: Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.

Nødvendigt for: Omdannelsen af maden til energi. Gavner desuden nervesystemet og produktionen af hormoner.

Anbefalet daglig dosis Der findes ingen officielle anbefalinger for indtag af vitaminet. I USA skønnes det daglige behov at være fire milligram, men man ved ikke, hvor meget man egentlig har brug for.

Læs mere om Pantotensyre



Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons