Oversigt over Vitaminer

A-vitamin (retinol)

Findes i: Kød (især lever), fisk, fiskeleverolie, æg, mælk og mejeriprodukter. Findes desuden i frugt og grønt, især med orange og mørkegrønne farver, for eksempel gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner.

Nødvendigt for: Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 900 RE. Kvinder: 700 RE

Læs mere om A-vitamin


B1-vitamin (tiamin)

Findes i: Kornprodukter og bælgfrugter. Desuden kød (især svinekød) og mejeriprodukter.

Nødvendigt for: Omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 1,4 mg. Kvinder: 1,1 mg. Ved graviditet og amning stiger behovet med 0,5 mg. per døgn.

Læs mere om B1-vitamin


B2-vitamin (riboflavin)

Findes i: Mælk, ost, æg og kød. Det højeste indhold af B2-vitamin findes i lever og nyrer. De vigtigste kilder i danskernes kost er mælkeprodukter, fuldkornsprodukter, kød, bælgfrugter og fisk.

Nødvendigt for: Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 1,7 mg. Kvinder: 1,3 mg. Ældre kan nøjes med hhv. 1,5 og 1,2 mg. Gravide: 1,6 mg. Ammende: 1,7 mg per døgn.

Læs mere om B2-vitamin


B3-vitamin (Niacin)

Findes i: Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.

Nødvendigt for: Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi i kroppen.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 18 NE, og 1-2 NE mindre som ældre. Kvinder: 15 NE. Gravide: 17 NE. Ammende: 19 NE.

Læs mere om B3-vitamin


B6-vitamin

Findes i: Magert kød, fisk, fjerkræ, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.

Nødvendigt for: Omdannelse og udnyttelse af protein og fedt samt dannelse af arvemateriale.

Anbefalet daglig dosis Mænd: ca. 1,5 mg. per dag. Kvinder: 1,2 mg. per dag.

Læs mere om B6-vitamin


B12-vitamin

Findes i: Magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter.

Nødvendigt for: Vitaminet er livsnødvendigt. Det er uundværligt i forhold til at danne nye røde blodlegemer, og det medfører, at nervesystemet fungerer optimalt.

Anbefalet daglig dosis Mænd og kvinder: 2 mikrogram. Ammende: 2,6 mikrogram.

Læs mere om B12-vitamin


C-vitamin

Findes i: Citrusfrugter, kiwier, bær (fx solbær), tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er rigtig gode kilder til C-vitamin.

Nødvendigt for: Har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.

Anbefalet daglig dosis Mænd og kvinder: 75 mg. Gravide: 85 mg. Ammende: 100 mg.

Læs mere om C-vitamin


D-vitamin

Findes i: Fede fisk som makrel, sild, ål, laks, hellefisk med flere. Der findes også vitamin D i kød, mælk, æg og ost, men i begrænset mængde.

Nødvendigt for: Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.

Anbefalet daglig dosis Mænd og kvinder: 10 mikrogram. Gravide og ammende: 10 mikrogram Ældre (over 70 år): 20 mikrogram.

Læs mere om D-vitamin


E-vitamin

Findes i: Fedtstoffer, nødder, frø, kornprodukter, æg (æggeblomme), fisk, ost og mælk.

Nødvendigt for: Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet.

Anbefalet daglig dosis Mænd: 10 mg. Kvinder: 8 mg. Gravide: 10 mg. Ammende: 11 mg.

Læs mere om E-vitamin


K-vitamin

Findes i: Især mørkegrønne bladgrøntsager, men også avocado, broccoli, kål, spinat og vegetabilske olier er gode kilder. Andre kilder er lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød, æggeblomme og frugt.

Nødvendigt for: Blodets størkningsproces samt dannelsen af vigtige proteiner.

Anbefalet daglig dosis 1 mg. per kilo legemsvægt per dag både for mænd og kvinder.

Læs mere om K-vitamin


Folinsyre

Findes i: Næsten alle fødevarer, men mængden er særlig høj i bælgfrugter, grønne grøntsager og lever. Desuden fuldkornskornprodukter, grøntsager, mælk og ost samt frugt.

Nødvendigt for: Gavnligt for de røde blodlegemer og for cellernes deling.

Anbefalet daglig dosis Mænd og kvinder: 300 mikrogram. Dog, kvinder ml. 18-30 år: 400 mikrogram. Gravide og ammende: 400 mikrogram.

Læs mere om Folinsyre


Pantotensyre

Findes i: Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.

Nødvendigt for: Omdannelsen af maden til energi. Gavner desuden nervesystemet og produktionen af hormoner.

Anbefalet daglig dosis Der findes ingen officielle anbefalinger for indtag af vitaminet. I USA skønnes det daglige behov at være fire milligram, men man ved ikke, hvor meget man egentlig har brug for.

Læs mere om Pantotensyre


Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 21.06.2019