B2-vitamin (Riboflavin) er et vandopløseligt vitamin, som har en række livsnødvendige funktioner og har betydning for at kroppens celler kan danne energi. Vitaminet har indflydelse på blandt andet vækst, og mangel kan medføre hudforandringer.
B2-vitamin er en vigtig bestanddel af to forskellige coenzymer kaldet FAD (flavin-adenin-dinukleotid) og FMN (flavin-mononukleotid), som indgår i en række enzymsystemer nødvendige for kroppens celler, når der skal omsættes energi. Vitaminet er derfor vigtigt i omsætningen af især protein, men også fedt og kulhydrater. B2-vitamin har også betydning for vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt for synet.
B2 vitamin finder man i de fleste fødevarer, især mælk, ost, æg og kød. Det højeste indhold af B2-vitamin findes i lever og nyrer. De vigtigste kilder i danskernes kost er mælkeprodukter, fuldkornsprodukter, kød, bælgfrugter og fisk.
Vitaminet nedbrydes af lys og varme, fx ved tilberedning. B2-vitamin findes generelt i den samme kost som B1-vitamin.
Anbefalet daglig indtagelse fra kosten er 1,7 milligram og 1,3 milligram for henholdsvis mænd og kvinder. Ældre kan nøjes med 1,5 og 1,2 milligram. Gravide og ammende anbefales til gengæld et indtag på 1,6 og 1,7 milligram per dag.
Der er øget omsætning af vitaminet for eksempel ved sygdom, sportspræstationer, graviditet og amning. Den mængde B2-vitamin, man skal have per dag, afhænger således af hvor meget energi ens krop forbruger. De fleste danskere får tilstrækkeligt B2-vitamin igennem kosten.
Et stort alkoholforbrug og ensidige spisevaner øger risikoen for at udvikle B2-vitaminmangel. Symptomerne kan optræde når den daglige indtagelse kommer under 0,6 milligram.
Let mangel på vitaminet kan give mathed og træthed.
Ved sværere B2-vitaminmangel kan der optræde betændelseslignende revnedannelse i mundvige og på læber (angulær stomatitis), tungebetændelse med misfarvning af mundslimhinden (glossitis) samt skællende og fedtet hud (Seborré).
Da B2-vitamin er nødvendig for virkningen af B-vitaminerne B6 (pyridoxin) og B3 (Niacin), er symptomerne på riboflavin-mangel sandsynligvis forårsaget af mangel på disse to. Mangel på et enkelt af B-vitaminerne forekommer sjældent. Derfor behandler man normalt vitamin B-mangel med en kombination af alle B-vitaminerne.
Tager man medicin og er i tvivl, om det påvirker optagelsen af B2-vitamin, bør man altid kontakte sin læge eller forhøre sig nærmere på apoteket.
Behandlingen består i 5 til 40 milligram riboflavin dagligt i to uger.
B2-vitamin kan næppe overdoseres, da der ikke kan optages tilstrækkelig store mængder B2-vitamin i tarmen til at forårsage en forgiftning. Desuden er vitaminet vandopløseligt, så overskud kan udskilles med urinen.
Får man receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at man kontakter sin læge eller forhører sig på apoteket med hensyn til vitaminer og eventuelt vitamintilskud.
Sidst opdateret: 06.05.2019