Annonce

E-vitamin

Generelt om E-vitamin

E-vitamin er det samlede navn for stofferne tokoferol og tokotrienol. Der findes otte forskellige former af disse stoffer, der alle har E-vitamin-virkning i kroppen. Den form af E-vitamin du spiser i kosten, er for det meste typen der kaldes alfa-tokoferol. Det er den, der er mest aktivt virkende i kroppen. Det er næsten også altid den, der findes i vitaminpiller med E-vitamin.

E-vitaminerne er fedtopløselige. Hvis du tager E-vitamin-tilskud, skal du derfor indtage det i forbindelse med fedtholdige måltider, for at det optages ordentligt i tarmen.

Den mest aktive form, er den såkaldte d-alfa-tokoferol, der sammen med beta-Tokoferol (beta-tokoferol) er den, der hovedsageligt findes i kosten. E-vitamin stimulerer immunforsvaret. Tidligere troede man, at store doser E-vitamin kunne nedsætte risikoen for blodprop i hjertet og hjernen fordi vitaminet er en stærk antioxidant, men en række lodtrækningsstudier viser meget klart, at dette ikke er tilfældet. Det kan derfor ikke anbefales, at tage doser af E-vitamin ud over en almindelig vitaminpille. Flere undersøgelser tyder nemlig på, at høje doser kan øge tendensen til blødninger, måske også øge forekomsten af hjerneblødninger.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad bruger kroppen E-vitamin til?

E-vitamin er et såkaldt antioxidant. E-vitamin beskytter fedtstoffer i kroppen mod at forharske. E-vitamin beskytter desuden kroppens celler mod nedbrydelse fra skadelige stoffer fra fedtstofskiftet . I samspil med E-vitamin indgår C-vitamin og muligvis også Coenzym Q10 .

Undersøgelser har vist, at E-vitamin hos ældre kan stimulere kroppens immunsystem, og hæmme blodets evne til at koagulerere (klumpe sig sammen). E-vitamin kan måske også hæmme kræftcellers udvikling.

Annonce (læs videre nedenfor)

E-vitamin og beskyttelse af fedtstofferne

Mennesket kan ikke danne den type fedt, der kaldes flerumættede fedtstoffer . De er blandt andet vigtige, fordi de er byggesten i de membraner, der omslutter kroppens celler. E-vitamin har en vigtig betydning for disse fedstoffer, fordi de beskytter dem mod at blive nedbrudt og harske.

Antioxidanter forhindrer fedtstoffer i at blive harske.

Af samme grund tilsætter man også E-vitamin til fedtstoffer, for at forhindre dem i at blive harske. Det vil sige, at E-vitamin virker konserverende på fedtholdige madvarer. Det er også sådan, at indtager man store mængder flerumættede fedtsyrer, stiger behovet for E-vitamin. Som regel findes E-vitaminerne dog i den samme kost, der indeholder flerumættede fedtsyrer.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor findes E-vitamin i kosten?

E-Vitamin er et fedtopløseligt vitamin og findes da også opløst i det fedt, man får ind med kosten. De vigtigste kilder er derfor fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk.

E-vitamin optages fra den del af tyndtarmen, der starter nærmest mavesækken (på latin jejunum). Normalt optages kun 25-50 procent af den mængde E-vitamin, du spiser.

Hvor meget E-vitamin må jeg tage?

Den anbefalede daglige dosis ligger for mænd på 10 mg og for kvinder på 8 mg. Undtaget er gravide og ammende, der bør indtage henholdsvis 10 og 11 mg.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er symptomerne på E-vitamin mangel?

Den gennemsnitlige daglige indtagelse ligger i Danmark lige omkring det anbefalede. For sunde og raske mennesker ses ikke mangel på E-vitamin, selv hvis indtaget gennem kosten har været for lavt gennem en periode.

E-vitaminmangel ses kun hos personer, der har nedsat optagelse af fedt fra tarmen, ved lægemidler som hæmmer fedtoptagelsen, for tidligt fødte børn og folk med arvelige sygdomme i de røde blodlegemer.

Ved sygdomme i lever eller bugspytkirtel kan fordøjelsessystemet have svært ved at nedbryde det fedt, der er i kosten. Og da E-vitamin findes i den fede del af kosten, vil kroppen komme i underskud.

  • Symptomerne på denne manglende E-vitamin optagelse, vil efter en langvarig periode påvirke kroppens nervesystem.Det giver musketræthed, balance- og synsforstyrrelser. Ved denne type af sygdomme er det nødvendigt at give høje doser E-Vitamin i form af kosttilskud eller et stærkt vitaminprodukt.

  • Hos personer der udvikler fejl i fedtoptagelsen, for eksempel Cøliaki (gluten allergi), cystisk fibrose , nedsat bugspytkirtelfunktion (eksempelvis på grund af betændelse i bugspytkirtelen ) eller biliær cirrose ( skrumpelever på grund af tilstopning af galde-udførselsgangene), kommer der først symptomer i nervesystemet efter flere år.

  • Børn der fødes med sygdomme, der giver stærkt nedsat fedtoptagelse (for eksempel biliær atresi), kommer der hurtigt kraftige symptomer i nervesystemet.

  • Hos spædbørn, der ernæres ved mælkeerstatning uden indhold af E-vitamin, kan mangelsymptomer ses i form af hudlæsioner.

Hvordan behandles E-Vitamin mangel?

Hvis der er symptomer på E-vitaminmangel, behandler man det med 200-400 milligram per dag.

Personer, der har fejl i fedtoptagelsen, får dobbelt dosis. Samtidig med behandlingen følger man indholdet af E-vitamin i blodet ved at tage blodprøver jævnligt.

For tidligt fødte børn, der vejer under 1500 gram, skal have fem milligram E-vitamin dagligt, fra de er en uge gamle til de vejer 2000 gram. Får barnet ikke E-vitamin tilskud, udvikler det i løbet af få uger hæmolytisk anæmi. Det er en form for blodmangel, der skyldes fejl i de røde blodlegemer.

Må ekstra doser af vitaminet indtages sammen med lægemidler?

E-vitamin hæmmer blodets sammenklumpning (koagulation). Derfor bør personer, der er i behandling med blodfortyndende medicin, lider af blødningstendens, tager acetylsalicylsyre, eller som har haft en hjerneblødning, ikke tage et stærkt vitaminprodukt indeholdende E-vitamin.

Præparater indeholdende kombinationer af E- og C-vitamin bør ikke tages af patienter i behandling med kolesterolsænkende stoffer (statiner), de vitamin-blandingen kan ophæve virkningen, og dermed øge risikoen for blodpropper og død. Tal med din læge først.

En multivitamin-tablet indeholder kun de nødvendige dagsdoser E-vitamin og gør derfor ingen skade i den forbindelse.

Er der noget jeg skal være opmærksom på hvis jeg er gravid?

Spædbørn, der ernæres ved mælkeerstatning uden indhold af E-vitamin, risikerer mangelsymptomer. Tal med din læge, hvis du er i tvivl.

Hvad er symptomerne på overdosering?

Da urin ikke indeholder fedt, kan overskydende mængder af det fedtopløselige E-vitamin ikke udskilles her, men må udskilles med galden. På trods af dette, ser man sjældent tilfælde af overdosering.

Det kan dog ikke anbefales, at tage kosttilskud med indhold af vitamin E, udover hvad der findes i en almindelig vitaminpille, medmindre lægen har påvist en egentlig mangel på vitamin E. En række undersøgelser har vist, at kosttilskud med stærke vitamin E ikke kan nedsætte forekomsten af hjertekarsygdom eller styrke immuniteten. Derimod er der mistanke om, at de høje doser kan øge forekomsten af blødninger. Også kosttilskud med kombinationer af stærke vitamin E og C må frarådes, idet der ikke er påvist gavnlige virkninger. Derimod har en undersøgelse i november 2002 fundet, at dødeligheden mere end fordobles hos ældre kvinder som tog vitamin C og E i høje doser.

Tager du mere end et gram E-vitamin om dagen, kan du eventuelt få hovedpine og symptomer i mave-tarmkanalen, men det ses dog kun sjældent.

Indtagelse af enorme mængder E-vitamin (10 gram per dag) har selv over kortere perioder medført nedsættelse af frugtbarheden hos både mænd og kvinder.

Se oversigt over kostens indhold af vitaminer

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 14.01.2009

Annonce