Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersøgelser | Hjerne og nerve

MR-scanning

MR-scanning (magnet resonans scanning) bruges til at se nærmere på forskellige kropsdele. Eksempelvis hjernen ved hjerneblødninger, hjertet, lever, led, menisk eller andet.

Opdateret: 23. Marts 2018

Hvad er MR-scanning?

MR-scanning (magnetisk resonans scanning) er en diagnostisk teknik, der har været anvendt siden begyndelsen af 1980erne. Teknikken til MR-scanning er baseret på anvendelse af magnetfelter og radiobølger. Derfor er den undersøgte person ikke udsat for røntgenstråler eller andre former for mulig skadelig stråling.

Hvad kan en MR-scanning vise?

MR-scanning kan i forhold til andre billedteknikker give gode billeder af kropsdele, der er omgivet af knoglevæv, og teknikken er særligt velegnet til at vise hjernen og rygmarven, men også de såkaldte bløddele i og omkring de store led – for eksempel skulder og knæled.

  • MR-scanning kan vise forandringer i sammensætningen af kroppens væv . Således kan man for eksempel se de forandringer, der fremkommer i hjernevævet i forbindelse med en hjerneblødning eller et slagtilfælde, hvor hjernevævet har lidt af iltmangel. MR-scanning kan give meget detaljerede billeder, og er den bedste teknik til at vise svulster i hjernen. Teknikken kan afsløre om svulster i hjernen er vokset ind i det omkringliggende hjernevæv. Faktisk tillader teknikken at fokusere på detaljer i hjernen således, at den kan afsløre det arvæv, der dannes i nerveskederne ved dissemineret sklerose.

  • MR-scanning kan også vise hjertet og større blodkar adskilt fra det omgivende væv. Det er muligt at afsløre medfødte hjertefejl og eventuelle skader i hjertemuskulaturen efter en blodprop .

  • MR anvendes også til undersøgelse af kroppens led og bløddele; lever, milt, tarme med mere.

  • MR af kroppens større led udvikles til stadighed med anvendelsen af specielt spoler, der omslutter det led, som ønskes undersøgt. Det er her specielt ledbrusk, sener, menisker og ledbånd, som fremstår tydeligt i modsætning til de øvrige billeddannende teknikker (røntgen, CT og ultralyd)

Før undersøgelsen

Da man ved MR-scanning befinder sig i et voldsomt magnetfelt, er det vigtigt ikke at bære smykker eller andre metalgenstande under undersøgelsen. Ligeledes er det vigtigt at fortælle, om man har metaldele i kroppen såsom kunstige hofteled, skruer i knogler, kirurgiske clips, eller om man bærer elektroniske apparater såsom høreapparat eller pacemaker. Forud for henvisning til MR udfærdiger den henvisende læge et skema, som er specielt rettet mod disse forhold.

Hvordan foregår MR-scanning?

Under scanningen ligger man inde i en stor cylinderformet magnet. Der anbringes en elektrisk spole rundt om den del af kroppen, som skal scannes. Spolen udsender radiosignaler, som ved hjælp af en computer, omdannes til billeder af den pågældende legemsdel.

Det er vigtigt at ligge helt stille under scanningen for ikke at forstyrre optagelserne. På denne baggrund er det i nogle tilfælde nødvendigt at bedøve børn, som skal undersøges.

I forbindelse med MR-scanning anvendes hyppigt en kontrastvæske, som gives ved en indsprøjtning i en blodåre. Kontrasten er uskadelig for kroppen og giver ikke ubehag. Der er ikke risiko for allergi overfor kontraststoffet. Nye undersøgelser viser dog at MR-kontraststof bør anvendes med forsigtighed hos patienter med betydelig nedsat nyrefunktion.

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Scanningen foretages ofte ambulant, det vil sige, at man ikke er indlagt og går hjem efter undersøgelsen. Selve scanningen tager 30-60 minutter.

Gør MR scanning ondt?

Undersøgelsen er smertefri og kan ikke mærkes på kroppen. Kun bankende lyde høres fra maskinen, når den arbejder. Derfor får man udleveret høreværn, som efter ønske også kan spille musik under undersøgelsen. Som sikkerhed for patienten anbringes en alarmknap tilgængelig for patienten.

Er der bivirkninger ved MR scanning?

Enkelte personer får klaustrofobi ved undersøgelsen. Hvis man er nervøs for dette, bør man tale med sin læge om det inden undersøgelsen. Det er muligt, at man vil have gavn af afslappende medicin under undersøgelsen.

MR-scanning i sig selv er ikke forbundet med nogen form for fare eller bivirkninger og da der ikke bruges ioniserende stråling (som ved for eksempel CT scanning), kan undersøgelsen gentages flere gange uden problemer.

Hvornår får man svar på undersøgelsen?

Svar afgives afhængig af undersøgelsens karakter i henhold til de gældende regler om svartider i din region.

Hvad er forskellen på MR-scanning og CT-scanning?

  • Teknikken bag MR-scanning og CT-scanning er forskellig. CT-scanning er baseret på røntgenstråling, mens MR-scanning benytter magnetfelter og radiobølger til at danne billeder af kroppen.

  • MR-scanneren har den fordel, at den kan danne billeder i flere planer (vandret, lodret og skråt), hvorimod CT-scanning primært kun optager billeder på tværs (aksialplan). CT billeder kan dog med nutiden teknik rekonstrueres i mange planer og også anvendes til tredimentionel anskueliggørelse af for eksempel alvorlige knoglebrud.

  • MR-scanneren giver en bedre kontrast mellem normalt og unormalt/sygeligt væv end CT-scanneren . Herved er der mulighed for at afsløre de detaljer, en CT-scanner ikke opfanger.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons