Annonce
Børns sygdomme
Fakta om børnesår (Impetigo)
Opdateret af Troels Bové, Speciallæge i almen medicin

Hvad er børnesår?

Børnesår er hudinfektioner med bakterierne stafylokokker eller streptokokker og er ret almindelige. Da det især er børn, der får disse infektioner, kaldes de populært for børnesår. Et andet navn er impetigo.

Er børnesår farligt?

Børnesår er ikke farlige, men de spiller en stor rolle i børneinstitutionerne, da de er meget smitsomme.

Hvordan ser et børnesår ud?

Børnesår kan starte på en tilsyneladende sund hud, men som regel er det en lille rift eller et kløende eksem, der er starten på udvikling af børnesår. Den lille røde, kløende plet udvikler sig hurtigt til en lille blære med gulligt pusindhold. Senere udvikles sårskorpe samtidig med, at der måske dukker nye pusfyldte blærer op i nærheden eller andre steder på kroppen. Som regel begynder børnesår i ansigtet og her især omkring næseborene og på bagsiden af ørerne.

Hvem er i smittefare?

Børn og unge med en kløende hudsygdom som for eksempel børneeksem er specielt udsatte for at udvikle børnesår, derfor er en god hudpleje så vigtig for at forebygge en infektion.

Hvordan behandler man børnesår?

Har du mistanke om børnesår, så kontakt din læge. Kun receptpligtig medicin vil kunne hjælpe, og det skal helst ske, inden barnet har smittet søskende eller de andre børn i børnehaven.

  • Behandling består af vask med vand og sæbe og efterfølgende lufttørring. Man kan også anvende klorhexidin-opløsning.

  • Vask hænder hyppigt og brug håndsprit, som mere effektivt fjerner bakterierne.

  • Mange læger vælger at behandle med en bakteriedræbende salve.

  • Ved lokalbehandling med salve er det vigtigt at få opblødt skorperne og fjerne dem. For det er under disse skorper, bakterierne lever, og behandlingen bliver derfor langt mere effektiv, når skorperne er fjernet.

I mere udbredte tilfælde skal der gives antibiotika som tabletter, dråber eller mikstur.

Hvornår i skole og daginstitution?

Børn må først komme i daginstitutionen, når sårene er tørret ind og skorperne faldet af, og barnet dermed er smittefri. Små børn har generelt ikke forståelse for renlighed og vil hele tiden berøre sårene og kradse i dem. Derved øges smitterisikoen. Skolebarnet må normalt komme i skole, selv om det har børnesår. Barnet skal dog huske, at det ikke må klø i sårene og ikke mindst, at han eller hun skal vaske sine hænder hyppigt og bruge sin egen kam, børste, vaskeklud og håndklæde.

Gode råd

Klip barnets negle korte og undgå at barnet kløer i sine sår, piller næse, bider negle eller sutter på fingrene. Dette er også gode regler, selv om barnet ikke har børnesår. Har barnet også børneeksem, bør dette behandles effektivt. Vask altid selv hænder efter berøring med barnets børnesår. Brug håndsprit. Lær barnet hyppig håndvask og lad altid barnet have sin egen vaskeklud og eget håndklæde. Forklar barnet, hvorfor det skal være så påpasselig med hygiejnen og dets sår.

Læs mere om BØRNESYGDOMME

Original tekst af Per Grinsted, speciallæge i almen medicin og Vibeke  Manniche, kommunallæge, ph.d.

Sidst opdateret: 14.01.2010


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark