Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sunde børn

Drenges vækst

Vil du have et snydekig på, hvor høj din dreng bliver? Du skal kende din drengs alder, højde og vægt, samt din egen og din partners højde. Læs mere her.

Opdateret: 20. August 2009

Drenges højde

Drenges højde kan bedømmes på en kurve, der viser højden overfor alderen (se figur 1 og 2). Børn vokser i en vis udstrækning efter deres forældre, dvs. et barn med små forældre naturligt vil ligge i den nederste del af normalområdet, mens et barn med høje forældre naturligt ligger i øverste del af normalområdet.

Man kan regne en drengs gennemsnitlige forventede sluthøjde ud fra en målhøjde således:

Målhøjde = (fars højde + mors højde) / 2 + 6,5 cm.

Resultatet af denne beregning kaldes målhøjden.

Det forventede område for drengens sluthøjde beregnes herefter udfra følgende formel: Målhøjde ± 8,5 cm.

Eksempel

Far = 180 cm, mor = 165 cm.

Målhøjde = (180 + 165) / 2 + 6,5 cm = 179 cm.

Drengens forventede sluthøjde bliver 179 cm ± 8,5 cm dvs. mellem 170,5 cm og 187,5 cm.

Figur 1 og 2 - drenges højde og alder

Barnets højde indtegnes på kurven udfor barnets alder. Den tykke streg i midten angiver gennemsnittet. Dvs. halvdelen af børn vil være højere, og halvdelen vil være lavere. Den nederste streg angiver, at 3% af normale børn ligger under denne grænse, og den øverste streg angiver, at 97% af normale børn ligger under denne grænse. Det vil sige, at langt de fleste børn ligger inden for de markerede streger.

NB: Kurverne er konstrueret på baggrund af danske børns højde i 1970erne, og børn er i dag en smule højere, i størrelsesordenen 2-3 cm.

Figur 1:

Project Photos

Kurven er venligst udlånt af Dansk Pædiatrisk Selskab.

Figur 2:

Project Photos

Kurven er venligst udlånt af Dansk Pædiatrisk Selskab.

Drenges vægt

Drenges vægt kan kun bedømmes i forhold til højden, og ikke i forhold til alderen. Man kan enten bedømme vægten i forhold til højden på en kurve, der viser vægt overfor højde (figur 3 og 4), eller på en kurve over BMI i forhold til alderen (Figur 5).

De normale værdier for BMI hos et barn er anderledes end hos voksne, og BMI ændrer sig med alderen. Man er derfor nødt til at se på en kurve over BMI i forhold til alder for at bedømme BMI hos et barn:

BMI = Vægt / højde (m) x højde (m).

Eksempel

6 årig dreng: højde = 1,20 m, vægt = 22 kg giver et BMI på: BMI = 22 / 1,20 x 1,20 = 15,28.

NB: Kurverne er konstrueret på baggrund af danske børns højde og vægt i 1970erne, og børn er i dag højere og tykkere. Sluthøjden er øget med ca. 2-3 cm.

Figur 3 og 4 - drenges vægt og højde

Barnets vægt indtegnes ud for barnets højde. Den tykke streg i midten angiver gennemsnittet, dvs. halvdelen af børn vil være tykkere, og halvdelen vil være tyndere. Den nederste streg angiver, at 3% af normale børn er tyndere, og den øverste streg angiver at 97% af normale børn tyndere. Det vil sige, at langt de fleste børnligger inden for de markerede streger.

NB: Kurverne er konstrueret på baggrund af danske børns højde og vægt i 1970erne, og børn er i dag gennemsnitlig blevet tykkere.

Figur 3:

Project Photos

Kurven er venligst udlånt af Dansk Pædiatrisk Selskab.

Figur 4:

Project Photos

Kurven er venligst udlånt af Dansk Pædiatrisk Selskab.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Figur 5 - drenges BMI

BMI indtegnes på kurven udfor barnets alder. Den tykke streg i midten angiver gennemsnittet. Dvs. halvdelen af børn vil have højere BMI, og halvdelen vil have lavere BMI. Den nederste streg angiver, at 1% af normale børn ligger under denne grænse, og den øverste streg angiver, at 99% af normale børn ligger under denne grænse. Det vil sige, at langt de fleste børn ligger inden for de markerede streger.

NB: Kurverne er konstrueret på baggrund af danske børns højde og vægt i 1970erne, og børn har i dag et højere BMI.

Figur 5:

Project Photos

Kurven er venligst udlånt af Dansk Pædiatrisk Selskab.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons