Annonce
Muskler, led og knogler
Hvad er rakitis?

Spørgsmål:

Jeg har Rakitis (engelsk syge) og har et par spørgsmål hertil:

Hvordan kommer jeg bedst videre, da jeg er ordineret D-vitaminer i stor stil , men er der ikke noget andet som jeg selv kan gøre?

Findes der eventuelt en tilgængelig beskrivelse af kendte sygdomsforløb, og eventuelle kendte gener på lang sigt?

Svar:

Rakitis (engelsk syge) er en sygdom der skyldes mangel på D vitamin. Denne mangel kan opstå af flere årsager, bl.a. nedsat dannelse af D-vitamin i kroppen, manglende tilførsel til kroppen, manglende optagelse fra tarmen, og flere andre ting. Kroppen kan, når huden udsættes for sollys, selv lave D-vitamin i en vis udstrækning. Hos dig er det meget svært, på baggrund af de oplysninger jeg har, at afgøre hvad årsagen til din rakitis er. Tidligere var den hyppigste årsag for lille indtagelse af ernæringsemner med D-vitamin. I vore dage ses rakitis undertiden i indvandrere, der såvel har en mangelfuld indtagelse, som på grund af deres mørke hud (i det danske vejr) ikke danner tilstrækkelig med D- vitamin. Hvordan du har fået stillet diagnosen ved jeg heller ikke. Nogle gange viser sygdommen sig i forbindelse med, at der er taget et røntgenbillede af helt andre årsager. Andre gange får man en mistanke på forskellige blodprøver. Ubehandlet kan sygdommen udvikle sig med forskellige deformiteter af skelettet, men er dette ikke indtrådt er behandling stort set altid meget tilfredsstillende med fuldstændig helbredelse.

Årsagen til den engelske syge er naturligvis det vigtigste for, hvordan man "kommer videre". Er den f.eks. forårsaget af en forkert kost, er kostomlægning vejen frem. Her og nu er det ikke så meget andet du kan gøre end at tage den ordinerede D-vitamin. Du har ret i, at man primært bruger meget høje doser, men senere vil man gå ned i dosis og måske helt ophøre med D-vitamin tilskud, den dag sygdom er helbredt. I forbindelse med indtagelse af D-vitamin, har du formentlig også fået besked på at tage et tilskud af kalk (calcium) eller at sørge for at indtage føde med stort kalkindhold.

Med venlig hilsen

Jan Erik Henriksen, Læge, PhD


Sidst opdateret: 19.6.2000


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Følg med i debatten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark