Annonce
Jeg har fedtlever - hvad er det?

Spørgsmål:

Jeg er en mand på 34, der gerne vil vide hvad fedtlever er, da jeg muligvis har sygdommen.

Svar:

Leveren spiller en betydelig rolle i reguleringen af kroppens fedtomsætning og levercellerne kan fungere som depot for fedt på samme måder som fedtceller andre steder i kroppen.

Aflejring af fedt i leveren forekommer ved mange tilstande, som for eksempel ved en for stor alkoholindtagelse, hos visse patienter med sukkersyge og hos patienter med overvægt."Fedtlever" er sædvanligvis en tilstand, der er ganske symptomløs. Den afsløres oftest ved at patienten af en anden årsag får taget blodprøver. Blodprøverne viser, at der er en forhøjelse af leverenzymer (blodprøver der afspejler leverens tilstand). Man kan også få en mistanke om "fedtlever" ved en ultralydsscanning af maven.Den eneste mulighed man har for med sikkerhed at diagnosticere "fedtlever" er ved at tage en vævsprøve fra leveren. Det er dog sjældent nødvendigt at tage en levervævsprøve, men afhængig af situationen og den enkelte patient må lægen vurdere om der kunne være andre årsager til leverpåvirkning.Hvis man har mistanke om "fedtlever" vil det oftest være tilstrækkeligt at tilråde patienten et betydeligt vægttab og ikke mindst undgå alkohol i en periode. Efter nogle måneder kan man på ny kontrollere leverenzymerne som så ofte vil være faldet eller normaliseret såfremt patienten ikke har indtaget alkohol og har tabt i vægt. Fedtlever udløst af overvægt er sædvanligvis ganske ufarligt, men er en af mange gode grunde til et vægttab.

Jens Kjeldsen, 1 reservelæge, PhD.


Sidst opdateret: 21.6.2000


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark