Annonce
Jeg har skummende urin. Hvad kan det betyde?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har i perioder skum i urinen. Når jeg starter vandladningen, er det første urin ofte klart, hvorefter urinen bliver helt hvid og uklar, nærmest skummende. Det svider ikke under vandladning, men giver som regel lidt svie i et stykke tid efter.

Ofte er det kun et par gange om dagen fænomenet opstår, andre gange er det hele dagen. Til tider er der ingen problemer overhovedet. Jeg synes at have oplevet det igennem meget lang tid (flere år) men kun meget sjældent. Den seneste måned har det dog været næsten konstant med kun få dage med normal urin. Tidligere lagde jeg mærke til, at det specielt opstod, hvis jeg havde drukket flere aftener i træk, eller hvis jeg var i søvnunderskud. Nogle dage føles det som blærebetændelse med mange toiletbesøg, men andre dage er hyppigheden normal.

Jeg har ikke oplevet at føle trang til at tisse med tom eller næsten tom blære. Jeg har haft klamydia et par gange og er blevet behandlet for det. Jeg tænker selvfølgelig på om disse symptomer er opstået i forbindelse med de 2 gange jeg har haft klamydia. Ved du hvad der kan gøre min urin skummende og give mig smerter ved vandladning?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Du beskriver din urin som ofte værende hvid, uklar og skummende med en let svien efter vandladningen. Den skummende urin kan være udtryk for periodevis udskillelse af protein i urinen, hvilket kan ses efter f.eks. en dag med hård fysisk anstrengelse, hvor nyrerne bliver utætte og der kan sive protein ud i urinen. Protein i urinen ses dog også ved en lang række sygdomme (nyresygdomme, sukkersyge, forhøjet blodtryk m.v.).

Urinen kan være uklar p.g.a. udskillelse af store mængder urinsyrer, hvilket ikke nødvendigvis er udtryk for sygdom, men blot udtryk for at man har indtaget en række specielle fødeemner dagen igennem.

Uklarheden kan også være et led i en infektion, hvor der samtidig kan optræde svie og hyppig vandladning med minimale mængder urin pr. vandladning. Men mange urinvejsinfektioner herunder også klamydia kan være meget symptomfattige.

I dit tilfælde vil jeg foreslå, at du henvender dig til din egen læge m.h.p. en almindelig urinundersøgelse hvor du får målt indholdet af protein, blod og sukker og bakterier i urinen. Derudover bør du også få lavet en ny undersøgelse for clamydia.

Med venlig hilsen

Hans Ole Svendsen

Speciallæge i almen medicin


Sidst opdateret: 25.05.2006


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark