Annonce
Muskler, led og knogler
Hvad er en frossen skulder?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har nu i ca. 10 uger været sygemeldt pga. smerter i min højre skulder. Jeg har forsøgt med fysioterapi, men uden resultat. Flere mener, at det er en frossen skulder, hvad er det? Findes der en egentlig behandling?

Jeg har hørt fra flere at det kan tage op til et år og at det går væk lige så pludselig som det er opstået, er det rigtigt?

Med venlig hilsen P

Svar:

Kære P,

En frossen skulder er en tilstand hvor der først kommer smerter i skulderen, efterfølgende bevægeindskrænkning og til sidst langsom genvinding af bevægeligheden. Forløbet kan vare 1-2 år.

Man kender ikke sikkert årsagen til en frossen skulder. Lidelsen opstår som regel uden, at man har slået skulderen eller på anden måde er kommet til skade. Den rammer hyppigst folk i alderen 40 – 60 år, lidt hyppigere kvinder end mænd, og den er hyppigere hos folk med sukkersyge. Ifølge forskellige opgørelser, kan lidelsen ramme op til 5% af befolkningen.

Smerterne skyldes en kraftig irritation i ledkapslen omkring skulderen. Den nedsatte bevægelighed skyldes at ledkapslen skrumper og bliver for stram og samtidig kommer der nogle sammenvoksninger i leddet. Hvis man undersøger ledkapslen i mikroskop kan man se der kommer forandringer i opbygningen af denne.

Når man skal stille diagnosen ”frossen skulder”, er det vigtigt at have udelukket andre lidelser. Lidelsen kan ikke ses på et røntgenbillede. Det er således især sygehistorien sammenholdt med at man ikke kan påvise andre lidelser, der fører til diagnosen.

Typisk forløber lidelsen over tre faser:

1) Det såkaldte ”frysestadie” hvor der optræder smerter, som kan være ret kraftige og smerterne kan stråle ud i armen. Der kan værre forværring af smerterne om natten. Det gør ondt at bevæge skulderen. Dette stadium kan vare 2-6 måneder

2) Det såkaldte ”frossent stadium” hvor smerterne begynder at forsvinde. Er især præget af vedvarende bevægeindskrænkning. Dette stadium kan vare i ca. 6 måneder.

3) Dette er ”optøningsstadiet” Hvor der langsomt kommer bedre bevægelighed. Bevægeligheden genvindes gradvist over 4-6 måneder. Hos nogle få vil der være vedvarende bevægeproblemer.

De angivne tidsintervaller er kun ca. intervaller og kan variere fra person til person.

Der er ikke nogen egentlig behandling af en frossen skulder. Indsprøjtning med binyrebarkhormon har ikke nogen overbevisende effekt på lidelsen. Behandling, hvor man prøver at udvide ledkapslen ved at fylde leddet op med væske, har ikke nogen overbevisende, længerevarende effekt.

Generelt anbefales det, at man ikke påbegynder nogen behandling før smerterne er væk. Derefter påbegyndes fysioterapi med bevægetræning. Indtil smerterne er væk, må man nøjes med at behandle med smertestillende medicin evt. suppleret med indsprøjtninger af lokalbedøvelse omkring nerverne til skulderleddet. Ved manglende effekt af fysioterapi, kan man operere på leddet og foretage en operation hvor man løsner ledkapslen fra samt fjerner eventuelle sammenvoksninger.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen,

Ledende overlæge, Speciallæge i ortopædisk kirurgi


Sidst opdateret: 10.10.2005


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Følg med i debatten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark