Annonce
Muskler, led og knogler
Hvad er 'Impingement' i skulderen?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Jeg har fået stillet diagnosen 'Impingement'. Smerterne i min skulder startede for ca. 3 mdr. siden, men de er blevet meget værre med tiden. Jeg kan nu ikke bruge armen til ret meget, fordi det gør så ondt. Smerterne kommer fra skulderen og trækker ud i armen - både ved en almindelig bevægelse, ved en hurtig bevægelse og uden brug af armen f.eks om natten.

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad 'Impingement' er.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

' Impingement' eller 'kollisionssyndrom' er en lidelse, hvor der af en eller anden årsag ikke er plads nok i skulderen, til den bevægelse der løfter armen op til siden - noget forenklet forklaret. Ledhovedet på overarmen kommer til at klemme på noget under det fremspring der er på skulderbladet, lige over skulderleddet. Årsagen hertil kan være forskellig.

I mange tilfælde, skyldes det, at der er kommet irritation i en slimsæk, der er placeret på dette sted. Derved bliver slimsækken forstørret og pladsen i rummet bliver mindre. Når armen løftes kommer slimsækken i klemme og gør ondt. Lidelsen kan også skyldes, at man som led i en begyndende slidgit i leddet har udviklet nogle små knogleudvækster på undersiden af knoglefremspringet. Derved formindskes pladsen til ledhovedets bevægelse også. En tredie mulighed kan være en svækkelse af muskulaturen i skulderleddet. Hvis denne muskulatur svækkes bevæger overarmens ledhoved sig mere ujævnt end normalt og kan komme op mod undersiden af knoglefremspringet.

Hyppigst er det især ved brug af armen at der er smerteproblemer. Man kan efterprøve diagnosen ved at sprøjte noget lokalbedøvelse ind i leddet og se om patienten bliver smertefri. Røntgen, MR-scanning eller ultralyd kan være med til at stille diagnosen/forklare årsagen.

Behandlingen må rette sig efter årsagen og kan f.eks. være indsprøjtning af binyrebarkhormon eller evt. operation.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

speciallæge i ortopædkirurgi.


Sidst opdateret: ..


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark