Annonce
Hvad er forskellen på atypisk trigeminusneuralgi og atypiske neurogene ansigtssmerter?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hvad er forskellen på atypisk trigeminusneuralgi og atypiske neurogene ansigtssmerter? Kan man intet gøre overhovedet mod disse lidelser andet end tage morfika? Jeg har atypisk trigeminusneuralgi, dvs. ondt i tænder og kæber i begge sider. Smerterne er i varierende styrke fra murrende til uudholdelige. Håber meget på svar.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Trigeminusneuralgi er en svært smertefuld tilstand, som man ikke kender årsagen til. Det er en tilstand, som påvirker den nerve, som dækker følesansen i ansigtet, nervus trigeminus. Den består af tre grene, som henholdsvis dækker panden, kinden og hagen. Udtrykket atypisk trigeminusneuralgi har jeg ikke hørt om før. Man taler om trigeminusneuralgi, når kriterierne for denne lidelse er til stede, og om atypiske ansigtssmerter, hvis der er smerter i ansigtet, som ikke opfylder kriterierne for trigeminusneuralgi.

De kriterier som skal være opfyldt ved trigeminusneuralgi er;

  • Ensidige, kraftige, kortvarige smertejag i ansigtet. Oftest sv.t. kinden eller hagen, mere sjældent panden.

  • Ingen ledsagesymptomer (eks. Tåreflod)

  • Optræder flere gange dagligt

  • Symptomfri mellem anfaldene. I dit tilfælde kan det lyde, som om du lider af atypiske ansigtssmerter, og der vil behandlingen som oftest ”kun” være smertebehandling.

Man kan dog også forsøge med nogle typer af epilepsimedicin, der påvirker nervecellernes signalgivning, hvilket formentlig spiller en rolle ved denne type af smerter, men det afhænger af, hvordan en neurolog vil tolke dine smerter. Ved den egentlige trigeminusneuralgi kan man behandle med glycerolinjektion eller kirurgi, hvor man forsøger at aflaste nerven, men da det er behandlinger, som indebærer en vis risiko, bør de reserveres til den egentlige trigeminusneuralgi.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin


Sidst opdateret: 09.09.2008


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark