Annonce
Tarmskylning
Af Dennis Raahave, overlæge, dr.med., speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Hvad er en tarmskylning?

En tarmskylning udrenser tyktarmen for ophobet afføring ved at skylle med mange liter vand igennem endetarmen. Man kan opnå det samme ved at drikke langt mindre væskemængder, der er tilsat kemiske midler for eksempel før en kikkertundersøgelse eller en opration på tyktarmen.

Hvorfor vælge en tarmskylning?

Formålet med at få foretaget en tarmskylning er ofte at afhjælpe symptomer som dårlig fordøjelse, oppustethed og mavesmerter samt vekslende afføring. I de første dage efter tarmskylningen vil mange af disse gener være forsvundet, når tyktarmen er blevet tømt for afføring og således være et tegn på, at det var den ophobede afføring, der var årsag til generne.

Hvordan virker en tarmskylning?

Tarmskylning blev anvendt allerede i det gamle Egypten ud fra en betragtning om at befri kroppen for affaldsstoffer. I den vestlige verden er funktionen af tyk- og endetarmen ofte hæmmet, hvad der kan resultere i forskellige former for forstoppelse og irritabel tyktarm, som giver ophobning af afføring.

I de senere år er tarmskylning blevet moderne, også som et led i kropspleje med detox-kure rettet mod ”forgiftningen” af kroppen som følge af ophobet afføring. Undersøgelser har her vist, at forekommer der forstoppelse med ophobet afføring, medfører det et øget antal bakterier, tillige med en mild betændelse af slimhinden i tarmen og påvirkning af immun-apparatet. Det opleves af nogle som kortvarige influenza-lignende tilfælde, utilpashed, træthed, ledgener og uren hud.

Hvor kan man få en tarmskylning?

En tarmskylning vil oftest blive foretaget på en privat klinik og kaldes også for colon hydroterapi (tyktarms-vand-behandling). Personen ligger på et leje og vandet bliver pumpet igennem et rør i endetarmen og kommer ud igennem en anden kanal i røret sammen med opløst afføring.

Hvem må foretage en tarmskylning?

En klinik for tarmskylning skal være registreret hos Sundhedsstyrelsen med en ansvarlig læge. Personalet har ofte gennemgået en uddannelse som colon-terapeut (tyktarms-behandler).

Risiko ved tarmskylning

Selv om der udføres utallige tarmskylninger over hele verden, er der foreløbig ikke offentliggjort regelrette undersøgelser over effekten. Derimod er der uden for Danmark rapporteret om bivirkninger som mavesmerter, kvalme, opkastninger og irritation ved anus. Desuden er der forekommet få, men alvorlige komplikationer som perforrering af tarmen, forskellige infektioner og vand-forgiftning.hvor organerne kan svulme op.

Tarmskylning må frarådes, hvis man i forvejen har en tarmsygdom som for eksempel Crohns sygdom, tarmbetændelse, udposninger eller hæmorider og ligeledes hvis man har hjerte- eller nyre-lidelser.

Andre former for tarmskylning

Patienter med kronisk forstoppelse må i nogle tilfælde selv lære at skylle med en mindre mængde vand igennem endetarmen som et led i den samlede behandling. I andre tilfælde med svær forstoppelse kan det være nødvendigt at foretage skylningen igennem en lille stomi i højre side af bugvæggen.

Debat

I Netdoktors debatter kan du møde ligestillede at udveksle erfaringer og gode råd med.

Læs mere om MAVE-TARM


Sidst opdateret: 11.03.2013


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Svar fra eksperten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark