Annonce
Sex og alkoholisme
Af Erik  Fangel Poulsen, speciallæge

Giver alkoholisme seksuelle problemer?

Alkohol i små mægder ved festlige lejligheder kan stimulere sexlysten. Hæmninger aftager, lysten stiger, og evnen fremmes. Men ret hurtigt går det i den modsatte retning igen. Det ved enhver. Og det har ikke noget med alkoholisme at gøre. Ved alkoholisme er der jo tale om et langvarigt misbrug og afhængighed af alkohol.

Hvis man i mange årevis har haft et stort forbrug af alkohol, påvirkes både lysten og evnen til sex. For mænd vil det som regel betyde problemer med potensen. Det vil sige, at det kniber med at få rejsning, selvom lysten måske er der.

Hvorfor har alkoholikere seksuelle problemer?

Det kan være vanskeligt at finde ud af, hvad der er baggrunden for, at alkoholikere en gang imellem får problemer med potensen. Man ved ikke, om det er alkoholens kroniske skader og forgiftninger af organismen, - som udvikler sig livet igennem – der er årsagen. Eller om det bare er fordi, alkoholikeren lever usundt. Formentlig er der også psykiske og eksistentielle årsager til, at både lyst og evne daler.

Annonce
Skyldes de seksuelle problemer antabus?

Mange alkoholikere, som har potensproblemer, mener, at det er den medicin, de får - antabus for eksempel - der er skyld i, at lyst og evne svigter. Man regner med, at hver tiende alkoholmisbruger har problemer. Også i perioder, hvor de ikke drikker, svigter potensen. Det er her, antabussen har fået skylden. Men det passer ikke.

Forsøg blandt alkoholikere, hvor halvdelen fik "snydetabletter" og den anden halvdel antabus, viser, at faktisk fungerede sexlivet dårligere, når der blevet givet snydetabletter, end når der blev givet antabus. Forklaringen må nok være at finde et andet sted.

Alkoholmisbrug rammer hele familien

Kvinder, der lever sammen med alkoholikere, har også ofte seksuelle problemer præget af manglende lyst. Måske er det forståeligt. Den usikre tilværelse giver ikke altid mod på livet og tro på fremtiden. Det er ikke kun sexlysten, der daler. Men de fortsætter samlivet i håb om, at de derved kan hjælpe manden med hans alkoholproblemer. Måske har de også selv alkoholproblemer.

Hvordan får jeg hjælp?

Alkoholmisbrug er en ulykke i sig selv. Derfor bør man bede om hjælp, hvis man er i den situation. Kun ved at erkende problemet og ved at få den rette, professionelle hjælp, kan man regne med at slippe ud af sit alkoholmisbrug. Kun de færreste kan klare det selv. De seksuelle problemer, der måske følger med, kan også kun løses, hvis misbruget ophører.

Læs mere om ALKOHOL


Sidst opdateret: 12.11.2007


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark