Annonce
Mandligt hårtab
Af Flemming Andersen, læge, ph.d.

Hvad er mandligt hårtab?

Mandligt hårtab (androgen alopeci) er den almindeligste form for hårtab. Den skyldes en arveligt betinget overfølsomhed for mandligt kønshormon i bestemte områder af hovedbunden. Traditionelt har skaldethed været set som tegn på alder, svaghed og impotens. Skaldede mænd var ufarlige og indgik ikke længere i konkurrencen om kvinder. Ovid udtalte, at skaldede mænd hverken hørte hjemme i soveværelset eller på slagmarken. Dette syn på skaldethed har ændret sig gennem de sidste mange år, nu kan en kronraget isse være tegn på virilitet.

Hvordan opstår mandligt hårtab?

Nogle mænd har områder i hovedbunden, der er særligt følsomme over for det mandlige kønshormon, der cirkulerer i blodet på alle mænd. De har ikke nødvendigvis et højt niveau af cirkulerende kønshormon. Kønshormonet får hårsækkene, hvorfra hårene gror, til at skrumpe. Til sidst bliver hårsækkene så små, at de hår, der tabes, ikke bliver erstattede. Hårsækkene er stadig i live, men kan ikke magte deres opgave længere. Tilstanden starter i 20-30 års alderen og følger et karakteristisk mønster. Først udvikles der høje tindinger, så hårgrænsen i svære tilfælde bliver m-formet. De tilbageværende hår er ofte finere og gror ikke så hurtigt som før i tiden. Jo tidligere hårtabet begynder jo mere aggressivt er hårtabet.

Efterhånden bliver håret også tyndt på toppen af hovedet, og til sidst når de to vigende hårgrænser sammen, og den karakteristiske skaldede isse med den hesteskoformede hårkrans om hovedet er opstået.

Annonce
Kan man forebygge mandligt hårtab?

Tendensen til mandligt hårtab er genetisk betinget, og har man de følsomme områder i hårbunden, vil man i større eller mindre grad tabe håret. Lægen kan tilbyde medicinsk behandling, som hos nogle kan forbedre udsigten.

Hvad kan jeg selv gøre?

Tage stilling til hvad du føler omkring din vigende hårgrænse. Mandligt hårtab rammer en meget stor del af den mandlige befolkning, og reaktionerne blandt de berørte er vidt forskellige.

  • Du kan acceptere det som det helt naturlige fænomen, skaldethed er. Måske kan du ligefrem vende din skaldethed til din fordel ved at rage det resterende hår af hovedet.

  • Du kan prøve at camouflere pletten med det tilbageværende hår eller med en toupé.

  • Du kan prøve medicinsk behandling, som skitseret nedenfor.

  • Du kan spare op og få foretaget en hårtransplantation.

Hvilke behandlingsmuligheder er der?

Generelt betragtes skaldethed som et helt naturligt fænomen og ikke som en sygdom. Ønsker du derfor at forsøge at genvinde hårpragten vil du i de fleste tilfælde selv skulle betale for hele den langvarige og dyre affære.

Medicinsk behandling

I håndkøb kan du købe Regaine, som bevirker nogen grad af genvækst af hår hos op til 25 procent af de mænd, der bruger midlet, og kan bremse hårtabet hos op mod 90 procent af brugerne. Generelt må det siges, at du har størst chance for at få gavn af midlet hvis:

  • Du er ung (20-30 år).

  • Du først er begyndt at tabe håret inden for de sidste fem år.

  • Du ikke er fuldstændig skaldet.

  • Du ikke er skaldet i tindingerne.

Regaine virker bedst på et lille område på toppen af hovedet. Du skal behandles i mellem 4-12 måneder, før resultaterne viser sig, og behandlingen skal fortsættes livet igennem. Hudlægen kan kombinere behandlingen med andre midler og dermed opnå et bedre resultat hos nogle.

Propecia er for nylig blevet godkendt til behandling af mandligt hårtab. Midlet virker ved at hæmme omdannelsen af mandligt kønshormon til det hormon, der sandsynligvis er direkte ansvarlig for hårtabet. 86 procent af brugerne i de indledende undersøgelser fik ny hårvækst, men midlet bevirker hos enkelte brugere nedsat sexlyst og impotens. Igen skal behandlingen fortsætte resten af livet.

Plastickirurgisk behandling

Hvis man virkelig ønsker at genskabe hårpragten, er kirurgi den eneste virkelig sikre løsning. Plastikkirurgien er i konstant udvikling, og metoderne til genskabelse af hårvækst bliver stadig bedre.

Hårtransplantation, hvor kirurgen flytter ikkefølsomme hår fra nakken op på hovedet, er bedst egnet til mænd, hvis hårtab er begrænset til den forreste del af hovedbunden. Om du er egnet til hårtransplantation afhænger desuden af din alder, hårfarve, arten af hårtab, om du har lige eller krøllet hår og så videre.

Fjernelse af en del af hovedbunden, er bedst egnet til mænd med en lille veldefineret bar plet på toppen af hovedet.

Lapkirurgi eventuelt kombineret med strækning af den hårbærende hovedbund kan også bruges ved mere lokaliserede områder med hårtab.

Mandligt hårtab hos kvinder

Også kvinder kan lide af mandligt hårtab, især hvis skaldethed er meget udbredt blandt mændene i familien. Den kvindelige variant er som regel begrænset til toppen af hovedet og kun sjældent udvikles total skaldethed. Udover den ovenfor skitserede behandling, kan kvinder have gavn af antiandrogener (stoffer, der hæmmer effekten af mandligt kønshormon, for eksempel i form af p-pillen Diane mite®).


Sidst opdateret: 28.08.2007


Medicin som kan anvendes:

Midler mod hårtab

Midler mod hårtab

SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark