Annonce
Nyrer og urinveje
Blærebetændelse
Opdateret af Niels Høiby, professor, dr.med, speciallæge i klinisk mikrobiologi

Hvad er blærebetændelse?

Blærebetændelse er en infektion i blæren, som giver anledning til svien ved vandladning og hyppig vandladningstrang. Ofte anvendes betegnelsen dog lidt i flæng og dækker en række infektioner og irritationstilstande i de nedre urinveje.

Hvordan får man blærebetændelse?

Infektion med bakterier fra tarmen er langt den hyppigste årsag til blærebetændelse. Især hos kvinder, fordi kvinder har et meget kort urinrør, hvor bakterier let kan kravle op gennem urinrøret til blæren.

Normalt er urinen steril. Det vil sige, at der ikke er nogen mikroorganismer til stede, altså heller ikke bakterier. Man kan dog godt have bakterier i blæren uden at have symptomer på blærebetændelse.

Der kan også være andre årsager til, at bakterierne kan slå sig ned i blæren. Tilstande, hvor man ikke kan tømme blæren helt ved vandladningen, kaldes urin-retention. Den lille sjat urin, der altid står tilbage, kan give grobund for bakterier. Andre tilstande kan gøre det lettere for bakterierne at kravle op gennem urinrøret.

Annonce
  Forkert toilette

  Det ses især hos kvinder og piger. Kvinder og piger har et meget kort urinrør beliggende relativt tæt på endetarmsåbningen. Kvinder og piger skal tørre sig fra skridtet og bagud mod endetarmsåbningen - ikke omvendt - for at undgå at føre bakterier fra tarmen hen til skedemundingens slimhinde, hvor de kan slå sig ned og kolonisere slimhinden og derfra komme ind i urinrøret.

  Medfødte misdannelser i urinvejene

  Ved gentagne urinvejsinfektioner hos især drenge og unge mænd bør det undersøges, om den pågældende har en medfødt misdannelse et eller andet sted i sine urinveje. Misdannelser kan medfører, at blæren ikke tømmes helt ved vandladning.


  Forstørret blærehalskirtel (prostata)

  En forstørret blærehalskirtel (benign prostata hypertrofi) hos mænd bevirker, at blæren ikke kan tømmes helt.

  Kateterbærere

  Alle kateterbærere har bakterier i blæren, som regel uden symptomer. Under kateterskift kan der opstå små læsioner, der kan blive grobund for bakterier og dermed en egentlig blærebetændelse og eventuelt nyrebækkenbetændelse og sommetider også blodforgiftning.


  Graviditet

  Fem procent af alle gravide kvinder har bakterier i urinen. Da gravide har større risiko for at udvikle blærebetændelse, fordi livmoderen trykker på blæren og urinlederne, behandles de med antibiotika. Effekten af behandlingen kontrolleres med ny urinundersøgelse.

Andre årsager til blærebetændelse

  Honey Moon cystit (bryllupsrejse-blærebetændelse)

  Blærebetændelse, der opstår hos kvinder ved hyppig seksuel aktivitet.

  Kønssygdomme

  Gonoré, Klamydia-infektion og Herpes (forkølelsessår) på kønslæbernes slimhinder kan give symptomer, der minder om blærebetændelse. Ved tegn på blærebetændelse hos unge seksuelt aktive mænd vil det være naturligt at mistænke kønssygdomme.

  Parasitter

  Især hos personer, der stammer fra Afrika eller Asien, kan der ses parasitangreb i blæren, såkaldt Schistosomiasis (Bilharziose). Symptomerne minder om blærebetændelse med blodig urin, men der er ingen bakterier i urinen. Herhjemme kan parasitten Trichomonas, der forårsager skedebetændelse, give symptomer, der minder om blærebetændelse.

  Overgangsalder

  Blærebetændelse hos kvinder efter overgangsalderen opstår på grund af mangel på kvindeligt kønshormon, og det giver en indtørring af slimhinderne i skeden og skedeindgangen. Konsekvensen er, at slimhinderne lettere koloniseres med bakterier, der kan trænge op i blæren og giver blærebetændelse

  Kontakteksem

  Kontakteksem kan give blærebetændelseslignende symptomer. Dette ses især hos kvinder, der anvender deodorant eller andet potentielt irriterende materiale på kønsdelene.

Hvad er tegnene på blærebetændelse?

  • svien eller smerter ved vandladning

  • hyppig vandladningstrang

  • eventuelt tåget og ildelugtende urin

  • eventuelt smerter lige over skambenet

  • børn under fem år har ofte nogle mindre konkrete symptomer, såsom slaphed, irritabilitet, nedsat appetit og opkastninger.


Hvem er i særlig risiko for blærebetændelse?

Gode råd

  • Det er vigtigt at drikke rigeligt, så blæren skylles grundigt igennem.

  • Ved vandladning er det vigtigt, at blæren tømmes helt.

  • En varm påklædning af de nedre regioner vil også medvirke til at beskytte mod blærebetændelse.

  • Forebyggende har mange kvinder gavn af at drikke omkring tre deciliter fortyndet tranebærsaft dagligt.

  • Vandladning umiddelbart efter samleje er en god idé for at skylle eventuelle bakterier ud af urinrøret.

  • Sørg for at lade vandet hyppigt.


Hvordan stiller lægen diagnosen blærebetændelse?

  • En hyppig og hurtig undersøgelse er urinstix, som påviser bakterier og hvide blodlegemer i urinen.

  • En mikroskopisk undersøgelse af en urinprøve er en anden hyppig og hurtig undersøgelse. Urinprøven skal være frisk, og det er vigtigt, at kvinden har holdt sine skamlæber adskilt under vandladningen for at undgå forurening med bakterier fra hud og skede. I urinen vil lægen ved betændelse kunne se bakterier samt hvide blodlegemer.

  • Oftest sender lægen samtidig urin til dyrkning, som er den vigtigste undersøgelse, men hvor resultatet først kommer efter 1-2 dage.

  • Ved gentagne uforklarlige urinvejsinfektioner bør patienten henvises til et sygehus til undersøgelse for medfødte misdannelser.


Hvordan behandles blærebetændelse?

  • Som standard behandles med lægemiddelstoffet piv-mecillinam som tabletter i en dosis på 200-400 miligram tre gange dagligt i tre dage til yngre kvinder - længere til andre patienter. Sulfamethizol anvendes ikke så meget mere på grund af høj forekomst af resistente bakterier.


  • Udbrud hos kateterbærere behandles med et middel, som bakterien ikke er modstandsdygtig over for. Man finder ud af dette ved at dyrke bakterien (resistensbestemmelse)


Udsigt for fremtiden

Som regel er problemet slut efter en enkelt behandling. Men i enkelte tilfælde er især kvinder plaget af gentagne infektioner. For at forebygge gentagne infektioner anbefales det at følge de ovenstående råd.

Læs mere om KVINDER OG SYGDOMME

Original tekst af Flemming  Andersen, læge, ph.d. og Betinna Nørby, læge, ph.d.

Sidst opdateret: 11.03.2013


Medicin som kan anvendes:

Middel mod blærebetændelse

SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

© Copyright 1998-2012 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark