Annonce
Kræft i bugspytkirtlen
Opdateret af Ove B. Schaffalitzky de Muckadell, professor, dr. med, speciallæge i mave- og tarmsygdomme

Hvad er kræft i bugspytkirtlen?

Kræft i bugspytkirtlen er resultat af forandringer i bugspytkirtlens celler.

Gennem de sidste 50 år har stadig flere fået konstateret kræft i bugspytkirtlen. I øjeblikket er der i Danmark omtrent 800 ny tilfælde årligt. I de senere år har stigningen været mindre udtalt. Kræft i bugspytkirtlen ses hyppigere hos patienter med kronisk bugspytkirtelbetændelse, og især hvis de samtidig er rygere. Sygdommen er meget sjældent arveligt betinget.

Hvordan føles kræft i bugspytkirtlen?

Kræft i bugspytkirtlen er en af de kræftsygdomme, som først konstateres på et ret sent tidspunkt, fordi symptomerne i begyndelsen er svage og uspecifikke.

Dårlig appetit, smerter opadtil i maven,, direkte madlede og vægttab kan være begyndelsen. Men det kan også skyldes så mange andre ting. Træthed, opkastninger og løs mave kan følge. Sygdommen kan også begynde med gulsot som første symptom.

Er der borende, dybtliggende smerter opadtil i maven med udstråling til ryggen, stammer de måske fra bugspytkirtlen, men de tilskrives ofte andre mere fredelige tilstande. Det skyldes også ofte noget mere fredeligt.

Endelig er der nogen, der som første symptom uventet udvikler sukkersyge. Oplever patienten samtidig smerter opadtil i maven, skal man have mistanke om kræft i bugspytkirtlen.

Udsigt for fremtiden

Det er afgørende, at operationen foretages, inden sygdommen breder sig til omgivelserne. Er det ikke muligt i første omgang at fjerne svulsten, forsøger man undertiden, om strålebehandling og kemoterapi kan mindske den, således at operation bliver mulig. Nogle af de patienter, der ikke kan opereres, kan have gavn af kemoterapi.

Er der udviklet gulsot, vil man ved en kikkertundersøgelse søge at holde galdegangen åben ved at indsætte et rør i denne.

Links

Ønsker man yderligere oplysninger om kræft i bugspytkirtlen, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Læs mere om KRÆFT

Original tekst af Carl Brandt, Læge

Sidst opdateret: 17.12.2008


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark