Annonce
Fnat (Scabies)
Af Flemming Andersen, speciallæge i hud- og kønssygdommel, ph.d.

Hvad er fnat?

Fnat er en smitsom infektion med fnatmiden og en meget kløende hudlidelse, som ses med stigende hyppighed. Tidligere tiders opfattelse af, at smitte kun fandt sted, hvis man lå under samme dyne, holder ikke i dag.

Fnat kan brede sig som en løbeild, der hvor mange børn og unge er samlet og tæt på hinanden - for eksempel i børnehaver og skoler. Fnatmiden, dens afføring og æg stimulerer vores immunforsvar til at gå til angreb og dermed forårsage intens kløe.

Hvorfor får man fnat?

Fnat overføres, når befrugtede hunmider gnaver sig ind i huden og danner små gange. I disse gange lægges æg, hvorefter hunmiden dør. Der går cirka tre uger, fra æggene er lagt, til de er udklækkede, og en ny generation af fnatmider bliver i stand til at formere sig. Man får typisk først symptomer 2-3 uger efter smitten. Der skal tæt kropskontakt til for at overføre smitten, primært seksuel kontakt, tæt kontakt børn mellem eller mellem familiemedlemmer.

Hvordan føles fnat?

Der går tre uger, fra man er blevet smittet, til kløen begynder. Den kan være så ubehageligt, at den smittede ligefrem kradser huden til blods. Fnatmiderne har deres foretrukne angrebsområder. Det er fingre, håndled, armhuler, huden omkring navlen og på brystvorterne hos kvinderne. Hos mænd er små vandblærer (papler) på penis et næsten sikkert tegn på fnat. Der, hvor miderne slår sig ned, er kløen mest intens. Fnatmiden elsker varme, derfor er kløen ofte til at overskue i dagtiden, men om natten, når man er krøbet under dynen, vågner miderne og går i gang med at rumstere, og kløen kan blive fuldstændig uudholdelig.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Det kan være svært for lægen at stille diagnosen med sikkerhed. Kun hvis det lykkes at finde en fnatmide, grave den frem og se den i et mikroskop, er der garanti for, at det drejer sig om fnat. I tvivlstilfælde kan hudlægen vælge at behandle med en creme med hævelsesdæmpende hormon (steroid), der stiller kløen og dermed giver ro i huden. Efter 1-2 uger uden kradsen er det meget nemmere at lokalisere en mide.

Udsigt for fremtiden?

Fnat forsvinder ikke af sig selv. Hvis man ikke bliver behandlet, er der risiko for, at der udvikles eksem og anden kronisk hudsygdom. Norsk fnat eller skorpefnat er en særdeles ubehagelig variant, hvor der findes tusindvis af fnatmider i skorpet, skællende hud. Smitte forekommer ved mindste berøring. Denne variant kløer normalt ikke og ses primært hos gamle og mennesker med dårligt immunforsvar.

Hvordan behandles fnat og hvilken medicin kan anvendes?

Hvis man selv er klar over, at det drejer sig om fnat, eller hvis lægen har stillet diagnosen, er behandlingen enkel og effektiv. Midler til behandling af fnat fås i håndkøb. Følg brugsanvisningen ganske nøje. Og husk at behandle hele husstanden to gange med en uges mellemrum. Udover behandling af personer skal sengetøj og tøj vaskes ved minimuim 60 grader.

Ved behandling af fnat er det vigtigt, at hele familien bliver behandlet samtidig. Ellers er der risiko for, at de kommer igen efter to-tre uger, fordi fnatmiderne har levet videre hos enkelte i familien, og derefter smitter de andre endnu engang.

Selvom man er behandlet helt korrekt for fnatmider, og de alle er døde, vil immunforsvaret fortsat reagere på miderester. Kløen vil derfor typisk fortsætte i yderligere fire uger, indtil hudlagene med miderne er afstødte, og det betyder altså ikke, at kuren ikke har virket. De døde mider forbliver i huden, indtil de helt naturligt afstødes, og det er selve miden, immunforsvaret reagerer på.

Lægen vil derfor ofte supplere behandlingen med en potent creme med hævelsesdæmpende hormon (steroid) i 3-4 uger efter midekuren.

Ved norsk fnat vil hudlægen supplere behandlingen med et antiparasitært middel i tabletform (Ivermectin).

Hvem have besked hvis man har fået konstateret fnat?

Tænk på, hvem der har været på besøg, eller hvem man selv har besøgt i de sidste tre uger. Dem, man har været sammen med, bør have besked om, at de eventuelt kan være smittede. Det er en skam, hvis familie eller venner først senere opdager, at de har fået fnat.

Giv også besked til børnenes klasselærere eller børnehaven. Det er vigtigt at træffe de fornødne forholdsregler, inden for mange børn når at blive smittet.

Læs om andre INFEKTIONER I HUDEN


Sidst opdateret: 26.02.2014


Medicin som kan anvendes:

Midler mod fnat, hovedlus og fladlus

SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Følg med i debatten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark