Annonce
Kondylomer (Kønsvorter)
Opdateret af Flemming Andersen, speciallæge i hud- og kønssygdomme, PhD

Hvad er kondylomer?

Kondylomer eller kønsvorter er en kønssygdom, som skyldes infektion med af humant papilloma virus (HPV). HPV kan inddeles i flere undertyper. Nogle undertyper er mere hårdføre over behandling end andre, ligesom nogle typer medvirker til udvikling af celleforandringer og kræft i kønsdelene, specielt celleforandringer på livmoderhalsen og livmoderhalskræft. Over 90 procent af alle tilfælde af kondylomer skyldes HPV-type 6 og 11.

Kondylomerne er flade, stilkede eller blomkålslignende vorter og forekommer typisk på kønsdelene og området omkring endetarmen.

Kondylomer er den hyppigste kønssygdom i Danmark, der skyldes HPV-virus. Antallet af tilfælde er steget kraftigt gennem de sidste 30 år. Sygdommen rammer især unge i starten af 20'erne.

Hvorfor får man kondylomer?

Kondylomer smitter primært ved seksuel kontakt. I sjældne tilfælde kan der dog hos både børn og voksne ses indirekte smitte for eksempel efter brug af et forurenet håndklæde. Børn også kan smittes under fødslen.

Hvordan føles kondylomer?

Kondylomerne viser sig tidligst to til fire uger efter smittetidspunktet, men ofte går der flere måneder, inden vorterne bliver synlige.

De gør som regel ikke ondt, men kan give kløe. Kondylomerne kan have et meget varieret udseende fra fuldstændig flade vorter til knudrede blomkålsagtige vorter. De kan forekomme enkeltvis eller i grupper.

Hos mænd sidder kondylomerne oftest på penis, på eller nede under forhuden. Kønsvorterne kan også sidde inde i urinrøret, oftest lige indenfor urinrørsåbningen.

Hos kvinder ses kondylomerne på skamlæberne, i skeden eller ved urinrøret.

Hos både mænd og kvinder kan de sidde i området omkring og i endetarmen, også selvom smitten ikke nødvendigvis er sket ved analsex. Kondylomvirus kan vandre langs huden.

Kondylomerne kan være så flade, at de er usynlige med det blotte øje, men kan give svie og kløe. De usynlige kondylomer kan påvises af lægen som skitseret nedenfor.

Hvem er i særlig risiko?

 • Personer med mange skiftende partnere

 • Personer, der dyrker usikker sex.

Hvad kan man selv gøre?

 • Brug kondom. Kondom beskytter mod kondylomer.

 • Er du i tvivl, så kontakt din læge, der kan undersøge og behandle dig og din/dine partnere.

 • Et pludseligt voldsomt udbrud af kondylomer kan være tegn på en defekt i dit immunsystem, for eksempel HIV.

 • Undlad at intimbarbere dig, intimbarbering spreder kondylomerne over et meget større hudområde.

 • Bliv vaccineret med vaccine, der beskytter mod de to hyppigste virustyper, der forårsager kønsvorter (HPV 6 og 11), og livmoderhalskræft (HPV 16 og 18). Denne vaccine er nu en del af børnevaccinationsprogrammet for 12-årige piger.

 • Drenge kan med fordel også blive vaccinerede for at undgå kondylomer senere i livet, men så skal man selv betale. Vaccinationen ser også ud til at beskytte mod endetarmskræft forårsaget af HPV-virus, hos bl.a. mænd der har sex med mænd. Spørg din læge om vaccinen.

Hvordan stiller lægen diagnosen kondylomer?

 • Ofte kan man se kondylomerne ved en normal undersøgelse.

Udsigt for fremtiden

 • Er man én gang blevet smittet med kondylomer, risikerer man, at de med mellemrum dukker op resten af livet, men mange oplever kun et enkelt tilfælde.

 • Behandlingen kan være langvarig (måneder) og triviel. Behandlingen af kondylomerne er primært kosmetisk. Virus findes indkapslet i kroppens celler og er ligesom herpes en gave for livet.

 • De HPV-typer, der kan medføre kondylomer er IKKE nødvendigvis de samme HPV-typer, som kan udvikle kræft. Selv om man har kondylomer, kan vaccinen formentlig fortsat yde beskyttelse, mod såvel kondylomer og kræft.

 • Organtransplanterede og andre immunsupprimerede, der oplever udbrud af kondylomer eller andre vorter skal kontakte deres speciallæge, idet kondylomer hos denne patientgruppe skal behandles aggressivt for at undgå, at der opstår ondartede forandringer i dem.

Hvordan behandles kondylomer?

 • Kondylomer kan undgås ved at blive vaccineret med vaccine, der beskytter mod kønsvorter (HPV 6 og 11), og livmoderhalskræft (HPV 16 og 18). Spørg din læge om vaccinen. Er du ikke omfattet af den ”gratis” vaccination, kan du selv betale for den. Der har været en del medieomtale af mulige bivirkninger til vaccinen, men sammenfattende er vaccinen fuldstændig sikker.

 • Først og fremmest er det vigtigt, at både du og din/dine partnere bliver behandlet. Sørg for at følge behandlingerne, kondylomerne er lettere at fjerne, når de er små og få.

 • Kondylomer kan selv-behandles med penslinger med Wartec eller Kondyline (recept)

 • Din læge kan behandle med frysning, cremer eller penslinger. I hårdnakkede tilfælde kan egen læge henvise dig til en specialist i hud- og kønssygdomme, der kan fjerne kondylomerne i lokalbedøvelse (operation, frysning eller laserbehandling).

Læs mere om KØNSSYGDOMME

Original tekst af Flemming  Andersen, speciallæge i hud- og kønssygdomme, PhD og Ulla  Søderberg, , speciallæge i hud- og kønssygdomme

Sidst opdateret: 11.04.2014


Medicin som kan anvendes:

Midler mod kønsvorter med lægemiddelstoffet imiquimod

Midler mod kønsvorter med lægemiddelstoffet podophyllotoxin

SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark