Annonce
Nedsynkning af livmoderen
Af Carl Brandt, læge

Hvad er nedsynkning af livmoderen?

Livmoderen og blæren holdes oppe og på plads af bækkenbundens muskler. I forbindelse med fødsler og i det hele taget med alderen, kan disse muskler blive slappe, hvis man ikke holder deres funktion ved lige.

Den bedste måde at styrke musklerne på er at lave bækkenbundsøvelser, hvor man dels bliver bevidst om disse musklers tilstedeværelse og dels om deres funktion

Men selv om man måske er nok så flittig og ihærdig med øvelserne, kan det alligevel ske, at livmoderen synker ned. I værste fald til dybt i skeden eller det kan være så slemt, at livmodermunden stikker ud i skridtet.

Hvilke gener kan der være forbundet med en nedsunken livmoder?

Selve nedsynkningen gør ikke noget, men symptomer kan være meget generende. Problemer med afføring og vandladning er typiske tegn på nedsunken livmoder. Trykkende fornemmelser, gener ved samleje og det, at livmoderen sidder dybt kan medføre, at man gerne vil have gjort noget ved problemet.

Hvordan behandles en nedsunken livmoder?

En nedsynkning i sig selv kræver ikke operation. Der sker heller ikke noget ved at vente, selv om det skulle blive værre. Er der samtidig væsentlige urinvejs gener, er operation dog påkrævet.

Urinvejs gener kan være:

Hvis det er tilfældet, bør der foretages en undersøgelse for at afklare, hvilken behandling der er den mest velegnede. En operation kan i nogle tilfælde afhjælpe symptomerne. Operationen kan foretages på forskellige måder.

  • Der kan opereres oppefra, hvor blærens overgang til urinrøret løftes op over bækkenbunden, som derved samtidig styrkes.

  • Eller operationen kan ske nedefra, hvor stort set det samme bliver resultatet. Opereres nedefra, styrkes bagvæggen i skeden samtidig, og undertiden fjerner man nederste del af livmoderhalsen, hvis denne er lang og stikker dybt i skeden.

Ældre kvinder som ikke længere har samleje, kan have glæde af at få opsat en celluloidring eller vinylring i skeden. Den er i stand til at holde livmoder og blære på plads. Ringen mærkes ikke i det daglige og er en god løsning for mange, som ikke ønsker eller ikke er egnede til operation.

Læs mere om KVINDER OG SYGDOMME


Sidst opdateret: 31.10.2003


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

© Copyright 1998-2012 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark