Annonce
Infektioner
Skarlagensfeber
Af Hanne  Korsholm, Praktiserende læge

Hvad er skarlagensfeber?

Skarlagensfeber er hududslæt i forbindelse med halsbetændelse forårsaget af bestemte bakterierne kaldet streptokokker. Sygdommen rammer især børn, men kan ses i alle aldre. Karakteristiske symptomer er hududslæt og 'hindbærtunge'. Sygdommen behandles med antibiotika. Forløbet er sædvanligvis ikke alvorligt.

Hvorfor får man skarlagensfeber?

Man smittes med streptokokker enten ved direkte kontakt eller ved luftbårne dråber. Skarlagensfeber optræder som regel samtidig med en halsbetændelse udløst af streptokokker.

Skarlagensfeber-udslettet kan dog også ses i forbindelse med streptokokinfektioner andre steder på kroppen, for eksempel betændelse i huden. Årsagen til dette er, at nogle streptokokker, producerer bestemte stoffer (såkaldte toksiner), som fremkalder udslæt. Det er de samme stoffer, som forskellige streptokokker danner. Kroppen danner antistoffer imod disse toksiner, og man kan derfor kun få skarlagensfeber én gang i livet. Skarlagensfeber kan således betragtes som et led i en streptokokinfektion og ikke som en selvstændig sygdom.

Hvordan føles sygdommen?

  • Halsbetændelse med ondt i halsen, synkesmerter og feber.

  • Udslæt, der begynder i ansigtet. Dog er området omkring munden undtaget, og det kan derfor fremstå som om man er bleg omkring munden. Udslættet breder sig til kroppen og arme og ben. Det fortager sig igen efter tre til fem dage. Varigheden kan dog også være væsentligt kortere.

  • 'Hindbærtunge'. Tungen er meget rød.

  • Afskalning efter fem til syv dage dels på kroppen og dels i håndflader og fodsåler.

Hvordan behandles skarlagensfeber?

Streptokokker behandles med penicillin. I tilfælde af penicillinallergi behandler man med erytromycin, som også er et antibiotika.

Hvad kan man selv gøre?

  • Ved tegn på halsbetændelse, feber og udslæt er det en god idé at søge læge.

  • Synkesmerter lindres med varme drikke og blød kost.

  • Drik rigeligt med væske.

Hvordan stiller lægen diagnosen skarlagensfeber?

Lægen stiller diagnosen udfra sygdomsbilledet og eventuelt en prøve fra halsen (halspodning).

Udsigt for fremtiden

Forløbet er sædvanligvis ikke alvorligt, og sygdommen er overstået i løbet af en uges tid. Udslættet kan være meget kortvarigt, det gælder især, hvis den syge hurtigt får antibiotika.

Ved skarlagensfeber kan der opstå de samme komplikationer som for halsbetændelse. Ved andre betændelsestilstande med skarlagensfeber afhænger forløbet af hvilken betændelse, der er årsag til skarlagensfeberen.


Sidst opdateret: 06.05.2011


Medicin som kan anvendes:

Syrestabile penicilliner

SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Følg med i debatten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2014 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark