Annonce
Tænder og mund
Svamp i mundhulen (Trøske, Candidiasis)
Af Flemming  Andersen,, Læge, ph.d og Ulla  Søderberg, , Speciallæge i hud- og kønssygdomme

Hvad er svamp i mundhulen?

Svamp i mundhulen er en infektion i mundhulens slimhinde med en gærsvamp, der hedder Candida albicans. Trøske er egentlig betegnelsen for en forbigående Candida-infektion i mundhulen hos spædbørn. Her er begrebet dog udvidet til også at omfatte Candida-infektioner i mund og svælg hos voksne, det såkaldte Candidiasis - svamp i mundhulen.

Hvorfor får man svamp i mundhulen?

Svampen Candida findes i mundhulen hos næsten halvdelen af befolkningen. Alle med tandprotese har Candida uden nødvendigvis at være generet af det.

Svampen bliver først et problem, når der af en eller anden grund sker en ændring i kemien i mundhulen, der favoriserer Candida på bekostning af de andre mikroorganismer, som findes i munden. Ændringer kan blandt andet skyldes sukkersyge, behandling med antibiotika, kemoterapi, stofmisbrug, fejlernæring og immundefekter (for eksempel ved stigende alder og aids). Nyfødte børn, personer med stofskiftesygdomme samt storrygere er også særligt udsatte for at få svamp i mundhulen

Personer med dårligt siddende tandproteser kan udvikle lokal irritation, der danner indgangsport for Candida. Hos disse personer ses let fugtige, blegrøde revner i mundvigen, den såkaldte Perlèche, som tegn på en infektion med Candida.

Hvad er tegnene på svamp i munden?

  • Hvide, flødefarvede eller gullige pletter i mundhulen. Pletterne er let hævede fra underlaget. Der er normalt ingen smerter i området under pletterne

  • Hvis pletterne skrabes af, efterlades der ofte små, let blødende og ømme sår

  • Hos voksne kan svamp i mundhulen give en ubehagelig brændende fornemmelse i mund og svælg

Hvad kan man selv gøre?

Mundhulen kan være så følsom, at det er vanskeligt at gennemføre normal mundhygiejne

  • Brug derfor en meget blød tandbørste.

  • Det hjælper ofte at skylle munden i en brintoverilteopløsning. Køb 3 procent brintoverilte, for eksempel på apoteket, og kom en spiseskefuld i et glas vand. Brug dette til at skylle munden med.

Hvis man har mistanke om svamp i mundhulen, bør man kontakte sin praktiserende læge. En række andre sygdomme kan give lignende billeder, men skal behandles anderledes.

Har man gebis bør dette tages ud om natten og rengøres dagligt, nogle patienter lader med held gebisset stå i en atamonopløsning om natten.

Det er vigtigt at gøre sig klart, at svamp i mundhulen kun opstår, hvis der er sket ændringer i mundhulens kemi. Disse ændringer kan skyldes sygdomme i helt andre organsystemer. Derfor er det vigtigt at kontakte sin læge.

Hvordan stiller lægen diagnosen svamp i munden?

Hos spædbørn stilles diagnosen som regel på det kliniske billede, eventuelt kombineret med et svampeskrab

Hos voksne gælder, at mange andre lidelser, deriblandt forstadier til kræft, kan give anledning til lignende billeder. Derfor er det vigtigt, at man henvender sig til sin læge, så man kan blive ordentligt undersøgt og behandlet

I de tilfælde, hvor svampen opstår på baggrund af sygdom i andre organsystemer, for eksempel aids, kan pludselig og meget voldsom svamp være et tegn på en forværring i grundsygdommen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på disse og lignende forandringer, så man kan søge hjælp i tide.

Udsigt for fremtiden

Hvis det, der udløste Candida-infektionen, kan bringes under kontrol, vil infektionen svinde i løbet af få dages lokalbehandling med et svampemiddel.

Hvordan behandles svamp i mundhulen?

Først og fremmest skal det, der udløste infektionen korrigeres. Det kan dreje sig om at investere i en ny og bedre siddende tandprotese eller at få korrigeret sin sukkersyge. Hos aids-patienter er det ikke altid muligt at korrigere immundefekten, og her må man bruge systemiske svampemidler.

Sideløbende med behandlingen af den udløsende årsag vil man blive tilbudt behandling med et middel til lokal behandling af svampen.

I svære tilfælde, eller hvor infektionen breder sig, vil man blive tilbudt systemisk behandling, eventuelt som indsprøjtninger.

Læs mere om TÆNDER OG MUND


Sidst opdateret: 11.07.2012


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark