Annonce

Sygedagene hober sig op

Risikoen for infektioner er generelt større hos rygere, og sygedagene kan undgås ved, at smøgerne kvittes. Men det er ikke kun rygeren, det går ud over. Børn, der udsættes for passiv rygning, har langt oftere lungebetændelse, halsbetændelse og mellemørebetændelse end børn fra et røgfrit miljø.

Folk, der ryger, har flere sygedage end ikke-rygere, fordi rygere lettere får infektioner.

Folk, der ryger, har flere sygedage end ikke-rygere, bl.a. fordi rygere lettere får infektioner. Det sker, fordi tobaksrygning hæmmer organismens evne til at bekæmpe infektionssygdomme, så forsvaret mod bakterier og virus er svækket.

Rygere på over 50 år har i gennemsnit ca dobbelt så mange sygedage som jævnaldrende ikke rygere. Det skyldes ikke kun hyppigere infektionssygdomme men også at de andre rygerelaterede sygdomme bl.a. hjertekarsygdomme og KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) begynder at vise sig i denne aldersgruppe.

Røg giver mange sygedage

Tobakken hæmmer organismens immunsystem på mange niveauer. Livstruende lungebetændelse med bakterier i blodet (blodforgiftning) er fire gange hyppigere blandt rygere. Der var en klar sammenhæng mellem den dosis patienterne havde røget (antal cigaretter i antal år) og risikoen. Jo flere cigaretter i jo flere år, desto større risiko for blodforgiftning og lungebetændelse. Almindelig lungebetændelse er også hyppigere blandt rygere, især hos rygere med KOL . Rygere er også ekstra sårbare over for betændelse i sår - især hvis de også samtidig har sukkersyge og/eller åreforkalkning.

Alle påvirkes

Men også børn, som vokser op i et hjem, hvor en eller begge forældre ryger, har en klar øget risiko for infektionssygdomme i barnealderen. Det drejer sig om lungebetændelse, halsbetændelse, bronkitis og mellemørebetændelse.

Flere infektioner

Som hovedregel er hyppigheden af de ovennævnte infektionssygdomme øget med 50 procent hos det barn, der udsættes for røg. Hvis forældrene holder op med at ryge, nedsættes risikoen for, at deres børn får infektionssygdomme. Men det er ikke kun børn, der påvirkes. Ifølge en nyligt offentliggjort undersøgelse har voksne, der udsættes for passiv rygning, også en øget risiko for blodforgiftning og alvorlig lungebetændelse.

Endelig tyder undersøgelser på, at vaccinationer er mindre effektive hos rygere, blandt andet vaccination mod leverbetændelse.

Læs mere om RYGESTOP

Sidst opdateret: 04.03.2009