Annonce
Sport og motion
Sådan taper du din ankel
Af Morten  Staberg, projektkoordinator og Rikke  Esbjerg, læge

Hvorfor skal man tape sin ankel efter en skade?

Der er to gode grunde til at tape sin ankel under genoptræningen efter en ankelskade. Tapen støtter ankelleddet og aflaster det underliggende væv og den beskadigede ledkapsel.

En normal ledkapsel indeholder små nerveceller, som sender signaler op gennem nervesystemet, der bidrager til styringen af leddet. Når ledbånd eller ledkapsel ødelægges, forsvinder mange af disse signaler. Ved tapening af foden, vil trækket fra tapen stimulere sanseceller i huden, som derefter sender signaler videre op i nervesystemet. Dette er med til at kompensere for de signaler, som er faldet bort på grund af skaden. Derfor bliver det også nemmere at styre ankelleddet og undgå, at foden igen bevæges ud i farlige yderstillinger.

Svækker det ikke foden at blive tapet?

Nej, tværtimod. Som nævnt, får kroppen lettere ved at styre leddet, så funktionen i foden bliver bedre. Genoptræningsperioden bliver derfor også kortere, end hvis man havde undladt brug af tape. Tape skal selvfølgelig ikke bruges til evig tid, men kun så længe at foden føles ustabil.

Sådan taper du foden

  • Huden rengøres.

  • Benet barberes hvis man har mange hår.

  • Man bruger almindelig bred, uelastisk sportstape, som kan fås på apoteket, hos materialister og i de fleste sportsforretninger.

Der findes flere forskellige måder at tape en ankel på. I langt de fleste tilfælde vil man forsøge at efterligne ledkapslens normale funktion. En sådan tape er forholdsvis nem at lægge. NetDoktor har lavet en vejledning, som kan ses her:

Hold foden i normalstilling, det vil sige den stilling, som den ville være i, hvis man stod ret op og ned. Der lægges nu et stykke tape svarende til en stigbøjle. Man starter på indersiden lidt over knysten, lægger tapen ned under foden og slutter lidt over knysten på ydersiden.

©
En tilsvarende strimmel lægges lidt foran den første.
©
Der sættes en strimmel om bagfoden, som starter halvvejs inde på foden og slutter tilsvarende på ydersiden af foden.
©
En tilsvarende strimmel lægges lidt højere oppe.
©
Der lægges nu en strimmel tape op over forsiden af anklen. Den starter lidt foran og under den inderste knyst og slutter foran og under den yderste. Husk at lave et lille hak i tapen midt på, så den ikke generer. Når denne strimmel tape lægges, skal foden bøjes lidt mere tilbage.
©
Læg en tilsvarende strimmel lidt højere oppe. Husk at lave et hak og husk at bøje foden lidt tilbage.
©
Der lægges nu en strimmel rundt om den øverste del af anklen for at lukke af.
©


Tapening af knæ

Tape kan også med fordel benyttes i forbindelse med mindre knæskader, blandt andet til at holde knæskallen på plads eller for at aflaste ledbånd. Der findes mange forskellige typer knæskader, og der findes derfor ligeså utallige måder at tape på. Det er vigtigt, at man rådfører sig med en læge eller fysioterapeut, om, hvorledes knæet tapes hensigtsmæssigt i den givne situation.

Læs mere om SKISKADER


Sidst opdateret: 23.02.2004


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark