Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Folinsyre

Folinsyre (folsyre) tilhører gruppen af B-vitaminer. Folsyre, folat og folacin er navne på de naturligt forekommende former. Folinsyre er den syntetiske form.

Opdateret: 10. Maj 2019

Hvad er folinsyre (folsyre)?

Folsyre tilhører gruppen af B-vitaminer og bruges blandt andet, når kroppen danner nye celler.

Folsyre, folat og folacin er navne på de naturligt forekommende former, der findes i mad. Folinsyre er den syntetiske form der findes i vitaminpiller. Her i artiklen benyttes betegnelsen folinsyre generelt.

I modsætning til B12-vitamin, hvor kroppens depoter kan holde i flere år, kan folsyredepoterne kun holde et par måneder. Derfor er det vigtigt med en regelmæssig tilførsel af vitaminet.

Hvad bruger kroppen folinsyre til?

  • Folinsyre er nødvendig for omsætningen af en række aminosyrer (proteiner) samt ved dannelse af blandt andet puriner, som indgår i RNA og DNA, cellens arvemateriale.

  • Folinsyre er nødvendig for produktionen af røde blodlegemer (de celler, der transporterer ilt rundt i kroppen).

  • Folinsyre har betydning for kroppens celledeling (dannelse af nye celler). Da dannelsen af røde blodlegemer kræver mange celledelinger, kan folinsyremangel give mangel på røde blodlegemer, det vil sige blodmangel.

Det største lager for folsyre er leveren, der indeholder cirka halvdelen af hele kroppens folsyrebeholdning. Folinsyre fra kosten (ikke tilskud) menes at beskytte mod kræft i tyktarmen.

Hvor findes folinsyre i kosten?

Folsyre findes i næsten alle fødevarer, men mængden er særlig høj i bælgfrugter, grønne grøntsager og lever.

De vigtigste kilder til folinsyre i den danske kost er fuldkornsbrød og andre fuldkornskornprodukter, grøntsager, mælk og ost samt frugt.

Holdbarheden af folinsyre er dårlig, og folinsyre nedbrydes nemt ved tilberedning og ved opbevaring af fødevarer. Vitaminet kan nedbrydes af vand, sollys, og varme.

Hvor meget folinsyre må man tage?

Anbefalet daglig indtag er 300 mikrogram for mænd og kvinder. Undtaget er kvinder mellem 18 og 30 år, der bør indtage 400 mikrogram dagligt, og gravide og ammende, som anbefales et dagligt indtag på 400 mikrogram. En gennemsnitsperson indtager mellem 280-350 mikrogram per 10.000 kJ.

Kvinder, der ønsker at blive gravide, bør tage et tilskud folinsyre og fortsætte med det i mindst tre måneder ind i graviditeten.

Gravide, som tidligere har født børn med rygmarvsbrok, anbefales et kosttilskud af folinsyre på fem milligram dagligt.

Hvad er årsagen til folinsyremangel?

  • Fejlernæring.
  • Stort alkoholindtag.
  • Rygning.
  • Ensidige kostvaner fx underlødige slankekure.
  • Alderdom kombineret med ensidig kost.
  • Ved storproduktion af røde blodlegemer på grund af arvelig blodmangel (hæmolytisk anæmi).
  • Personer i kronisk dialyse, hvor folinsyren bliver dialyseret væk.
  • Nedsat optagelse ved tyndtarmssygdomme, der bevirker en generelt nedsat næringsoptagelse for eksempel tarmsygdommen cøliaki (glutenintolerans).

Hvad er symptomerne på folinsyremangel?

Folinsyremangel kan give følgende symptomer:

  • nedsat smagssans.
  • nedsat ændret afføringsmønster, ofte diarré.

Symptomerne fra fordøjelseskanalen er ofte sværere ved folinsyremangel end ved vitamin B12-mangel. I modsætning til B12-mangel er der ikke symptomer fra nervesystemet. Der kan sagtens være mangel på de to vitaminer samtidig.

Undersøgelser tyder på, at utilstrækkelig folinsyre-indtagelse i barndommen nedsætter den mentale og fysiske udvikling. Lettere mangeltilstande kan således være alvorlige.

Derudover kan der opstå forskellige sygdomme med følgende symptomer på grund af folinsyremangel:

  • Blodmangel (megaloblastær anæmi): Træthed og hjertebanken. Man kan få åndenød og blive svimmel. Er blodmanglen meget svær, kan der forekomme hjertekrampe, hovedpine og smerter i benene (claudicatio intermittens).

  • Glossitis (irritationtilstand i tungen): rød, irriteret, hævet og eventuelt afglattet tunge.

  • Myelopati (muskelsygdom)

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvorfor skal gravide tage folinsyre?

Mangel på folinsyre under graviditeten kan forårsage neuralrørsdefekter og hjertefejl hos fostre. I Danmark fødes der cirka 14 med disse defekter ud af 10.000 nyfødte. Det er således ikke en hyppig lidelse.

Neuralrørsdefekter viser sig som en bagtil manglende lukning af et antal hvirvler i rygraden og rygmarvsbrok. Hvirvelsøjlen, der er opbygget som et rør, indeholder rygmarven med dens omgivende hinder. Defekten i rygraden giver mulighed for, at indholdet kan pose sig ud som et rygmarvsbrok.

Der er også risiko for lav fødselsvægt, hvis der er folinsyremangel under graviditeten. Gravide rygere, der fortsætter med at ryge under graviditeten, skal være opmærksomme på vitaminmangel.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder med graviditetsønske tager et dagligt kosttilskud. Det er vigtigt, at man starter så hurtigt som muligt, efter man er blevet gravid. Allerbedst er det at tage tilskuddet dagligt, fra man planlægger sin graviditet. Det skal man fortsætte med, indtil man er mindst tre måneder henne i graviditeten, men der sker ikke noget ved at fortsætte i hele graviditeten.

Hvad kan man gøre for at undgå folinsyremangel?

For at undgå folinsyremangel bør man spise varieret.

Gode kilder til folinsyre er bælgfrugter, grønne grøntsager og lever. De vigtigste kilder til folinsyre er fuldkornsbrød og andre fuldkornsprodukter, grønsager, mælk og ost samt frugt. Vil man være på den sikre side, kan man tage en vitaminpille, som indeholder det syntetiske og langt mere stabile folinsyre.

Er der andre i familien, der har blodmangel på grund af B-vitaminmangel, og har man gennemgået tyndtarms- eller maveoperationer og lignende, skal man være særligt opmærksom.

Hvad er symptomerne på overdosering?

Der ses kun sjældent overdosis.

Folinsyre og medicin

Får man receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at man kontakter sin læge eller forhører sig på apoteket med hensyn til vitaminer og eventuelt vitamintilskud.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons