Annonce

Jod

Generelt om jod

Jod er et mineral, som indgår i skjoldbruskkirlens hormoner. Skjoldbruskkirtlen sidder på forsiden af halsen. Kirtlen har brug for jod for at fungere ordentligt. Mangler du jod, kan det give struma, en relativt hyppig sygdom i Danmark, som er kendetegnet ved en forstørret skjoldbruskkirtel, som ikke er i stand til at danne den nødvendige mængde skjoldbruskkirtelhormoner.

Jod findes især i fisk og skaldyr. For meget jod kan især være skadeligt for gravide og ammende.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad bruger kroppen jod til?

Som en del af skjoldbruskkirtlens hormoner (Thyroideahormonerne T3 og T4), indgår jod i regulering af kroppens stofskifte. Det vil sige de biokemiske reaktioner, der danner energi og nye kemiske byggesten til vedligeholdelse af kroppens celler og væv.

Hvor i kosten findes jod?

Stort set alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod, men de dagligvarer der indeholder mest jod er: Fisk og skaldyr samt mel æg og grøntsager

**** Specielt saltvandsfisk og skaldyr har høje koncentrationer af jod. Opvarming sænker indholdet af jod.

Ved grillning og stegning af fisk mindskes jodindholdet med op til 20 procent. Ved kogning kan indholdet reduceres med op til 60 procent.

For at komme struma til livs har man siden 1998 beriget bordsalt med jod, hvilket giver et ekstra bidrag til kosten. Derudover anvender brødindustrien samt bagerne også salt beriget med jod.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor meget jod må jeg tage?

Det anbefales, at en voksen person indtager 150 mikrogram jod per dag. Det egentlige behov er nok en anelse lavere, omkring 50-75 mikrogram.

Hvem har øget risiko for jod mangel?

Alle har selvfølgelig brug for et velfungerende stofskifte, men specielt for børn er det vigtigt, at reguleringen af stofskiftet er optimalt, da de har brug for energi og byggematerialer til deres fysiske og psykiske vækst.

Også ældre kan have brug for jodtilskud, da de ofte spiser mindre og dermed indtager mindre jod.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er symptomerne på jod mangel?

Jodmangel kan føre til sygdommen struma.

Tegn herpå er:

  • vægtstigning

  • træthed

  • kuldefornemmelse

Hos børn kan struma føre til mental retardering og dværgvækst. I Danmark får 10-15 procent af danskere over 60 år af struma, og en del af disse tilfælde tilskrives jodmangel. En af forklaringerne kan være, at vi spiser færre fisk end førhen.

Hvordan behandles jodmangel?

Symptomerne på jod mangel forsvinder af sig selv, hvis man øger sit indtag af jod. Det er dog værd at vide at struma kan have andre årsager end jodmangel, og det vil derfor være en god idé at tale med sin læge, hvis man tror man har struma.

Hvad er symptomerne på overdosering af jod?

For store doser jod kan hæmme hormondannelsen i skjoldbruskkirtlen.

Symptomerne vil derfor være de samme som ved jod mangel.

Eventuelle advarsler (graviditet, overdosering og bivirkninger)?

Specielt gravide og ammende kvinder skal være forsigtige, da overdosering kan nedsætte funktionen af barnets skjoldbruskkirtel.

Se oversigt over kostens indhold af mineraler

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 29.01.2009

Annonce