Annonce

A-vitamin

Generelt om A-vitamin

Vitamin A er et fedtopløseligt vitamin, som er nødvendigt for blandt andet syn, forplantningsevne, immunforsvaret, regulering af arveanlæg, slimhinder og vækst. Svær mangel på A-vitamin kan medføre infektion, natteblindhed, blindhed og i sidste ende døden.

I kosten er de vigtigste former for A-vitamin retinol, retinal og retinsyre, som findes i fødevarer fra dyreverdenen (animalske fødevarer) og karotener fra planteriget, hvoraf ß-karoten er den vigtigste. De kan alle omdannes til retinol i kroppen.

Vitamin A deponeres i lever og fedtvæv til senere brug. Vitaminet opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver ikke at blive tilført dagligt med kosten. At spise lever én gang om ugen skulle være tilstrækkeligt.

Hvad bruger kroppen A-vitamin til?

A-vitamin (retinol) virker på flere områder:

  • Betydning for synet. Det bruges til produktionen af et farvestof i øjets nethinde (synspurpur), der er nødvendigt for at kunne se i dunkel belysning. Synspurpur aktiveres, når lyset rammer øjets nethinde, hvilket skaber det elektriske signal, som via nervebanerne sendes til hjernen og bliver til et billede.

  • Desuden har vitaminet betydning for vækst, for dannelsen af nye sædceller og smagssansen.

  • A-vitamin er også vigtigt for immunforsvaret, og imod bakterielle infektioner.

  • Modvirker tør hud.

  • Endelig har A-vitaminet betydning for regulering af generne, og blandt andet derfor for fosterets udvikling af de forskellige organer.

Hvor findes det i kosten?

A-vitamin findes både i animalske produkter, især i lever, fisk, æg, berigede magariner og mejeriprodukter. Desuden også i frugt og grønt, især med orange og mørkegrønne farver, for eksempel gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner.

Lever og fisk - Samt orange og mørkegrønne grøntsager

Hvor meget må jeg tage?

Den anbefalede daglige dosis er cirka 1 milligram om dagen. Vitamin A angives i retinoækvivalenter (RE).

1 RE = 1 mikrogram retinol = 12 mikrogram ß-karoten

Det anbefalede indtag er på 800 RE for kvinder og 900 RE for mænd. I Danmark er det yderst sjældent, at mennesker får mangel på A-vitamin, men man kan få for meget A-vitamin, især hvis man spiser en fedtrig kost med meget lever.

Direkte forgiftninger ses ved mere end 15 milligram om dagen.

Hvem har øget risiko for at komme i A-vitamin mangel?

I Danmark giver blandt andre følgende tilstande en øget risiko for A-vitamin mangel:

  • Alderdom.

  • Ensidige kostvaner.

  • Kroniske sygdomme og lægemidler, der nedsætter optagelsen af fedt fra tarmen.

  • Graviditet og amning.

  • Kroniske sygdomme, der påvirker optagelsen af næringstoffer.

  • Stort alkoholforbrug .

  • Langvarige slankekure .

Hvad er symptomerne på mangel?

Nedsat modstandskraft ved infektioner, natteblindhed, og tør hud.

Diagnosen stilles ved, at lægen tager en blodprøve og måler indholdet af retinol.

Hvordan behandles A-Vitamin mangel?

For personer med nedsat fedt-optagelse fra tarmen er behandlingen forebyggende med store mængder A-vitamin. Blodets indhold af retinol måles løbende.

Er der noget, jeg skal være opmærksom på, hvis jeg er gravid?

For stor indtagelse af vitamin A er skadeligt og giver øget risiko for misdannelser hos fosteret. Gravide og ammende kvinder bør ikke spise lever eller tage A-vitamintilskud, udover hvad der findes i almindelige vitamintabletter beregnet for gravide.

Specielt kranieknogler, centralnervesystem og hjerte er udsat. Derfor frarådes gravide at spise kalve- og svinelever, samt at tage kosttilskud med vitamin A. Indholdet i en almindelig vitamintablet er passende, men bedst er det at tage de særlige multivitaminpræparater til gravide, som har et lavere vitamin A indhold.

Da A-vitamin er fedtopløseligt, udskilles det formodentlig i modermælken, så store doser her indebærer også en forgiftningsrisiko for barnet.

Hvad er symptomerne på overdosering?

Den akutte forgiftning:

Indtager du på én gang en dosis på mere end 100 milligram (100 gange anbefalet daglig dosis ), kan det mødføre akut forgiftning med:

  • Forhøjet tryk i hjernen og hovedpine.

  • Kvalme og opkastning.

  • Irritabilitet og kramper.

Ved meget store enkeltdosis-forgiftninger ses desuden Kløe og afskalning af huden.

Længere tids overdosering:

Doser større end 15 milligram kan i værste fald give alvorlige forgiftninger. Indtagelse af 5-10 gange den anbefalede dosis over en længere periode kan forårsage

  • Øget tryk i centralnervesystemet med hovedpine.

  • Opkastning.

  • Tørre slimhinder og hud.

  • Knoglesmerter.

  • Leverpåvirkning.

Advarsel!

Ved stærkt nedsat nyrefunktion bør man ikke tage kosttilskud med A-vitamin. Er du i tvivl så kontakt din læge.

Må vitaminerne/mineralerne indtages sammen med andre lægemidler?

  • Man kan risikere at få for lidt A-vitamin, ved langvarig brug af syreneutraliserende lægemidler.

  • Må ikke tages samtidig med kolesterolsænkende stoffer, som virker ved at binde galdesyrer.

  • Der findes forskellige lægemidler, som nedsætter fedtoptagelsen i tarmen, for eksempel paraffinolie og kolestyramin og orlistat. Da A-vitamin er opløst i fedtet, vil det derfor blive optaget mindre A-vitamin.

Se oversigt over kostens indhold af vitaminer .

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 13.01.2009