Annonce

TEMA: Når sociale relationer er en udfordring

Er der tale om en lidelse, hvis man foretrækker en aften med sig selv frem for fest og ballade? Kan man arbejde med lavt selvværd selv som voksen? I ugens tema stiller vi skarpt på nogle af de sociale udfordringer, også voksne kan opleve.

Har du det bedst når du er alene?

Introverte trives ofte bedst i eget selskab, og en aften blandt venner kan være sjov, men udmattende. Det er ikke en sygdom at være introvert. Men det kan måske føles sådan! Tre ud af fire danskerne menes at være ekstroverte, og for nogle kan det være svært at forstå, at ikke alle trives bedst med andre.

Når sociale situationer er skræmmende

For personer, der lider af socialfobi, er sociale sammenhæng ikke blot udmattende, men decideret ubehagelige og angstprovokerende. Behandling kan ske i form af antidepressiva, kognitiv adfærdsterapi eller ved systematisk udsættelse for de situationer, der skræmmer.

Mobning sker også for voksne

Mobning hører ikke blot skolegården til, men finder også jævnligt sted blandt voksne på jobbet. Mange reagerer med stress, søvn- og koncentrationsbesvær, og ifølge en undersøgelse blandt 118 udsat for mobning, udviste tre ud af fire tegn på posttraumatisk stress.

Lavt selvværd kan behandles hele livet

Lavt selvværd kan ofte spores til barndommen, men et bedre selvværd kan også udvikles som voksen. I visse tilfælde kan du selv arbejde med det, eksempelvis negative tankemønstre. I andre tilfælde kan det være en god idé at søge hjælp hos en kognitiv psykolog.

Er du særligt sensitiv?

At være særligt sensitiv betyder, at man lettere overstimuleres end andre. Det kan være socialt, mentalt eller fysisk. At være særligt sensitiv behøver ikke være en ulempe - særligt sensitive er eksempelvis ofte meget empatiske – men det er vigtigt at acceptere sin sensitivitet.

Nyheder fra Videnskab.dk