TEMA: Pas på dit hjerte, kvinde!

Hvor stor en rolle spiller kosten egentlig for risikoen for hjerte-karsygdomme? Hvilke symptomer skal man være opmærksom på som kvinde? Og kan man vide sig sikker, hvis man holder den slanke linje? Spørgsmålene er mange, og Netdoktor giver dig svarene i ugens tema.

Hvad er hjerte-karsygdomme?

Hjerte-karsygdomme dækker over en række ting som blodprop, hjertekrampe, hjertesvigt, forhøjet blodtryk, men fælles for de fleste sygdomme er, at åreforkalkning ligger bag. Se, hvilke hjertesygdomme, du særligt skal tage dig i agt for.

Kan træthed vidne om hjertesygdom?

Kvinders symptomer på hjerteproblemer er ofte mere diffuse end mænds, og derfor skal du som kvinde være ekstra opmærksom ved eksempelvis åndenød og en følelse af slaphed i armene. Netdoktors eksperter fremhæver 14 symptomer. Se dem her.

Kvinder diagnosticeres oftere for sent

Hjerte-karsygdomme rammer i stigende grad kvinder men fordi, det historisk har været forbundet med mænd, diagnosticeres kvinder ofte senere. Har du symptomer på hjerte-karsygdom, er det vigtigt, at du tager dem alvorligt og hurtigt henvender dig ved din læge.

Hold øje med dit blodtryk og kolesteroltal

Eksperter anbefaler, at du fra 40-årsalderen jævnligt får målt dit kolesteroltal og blodtryk. Forhøjet blodtryk kan sjældent i sig selv mærkes, men kan have alvorlige følgevirkninger. Du bør særligt få målt dine tal, hvis du lider af hovedpine, næseblod, hjertebanken eller åndenød.

Hvad kan jeg selv gøre?

Tre ud af fire hjerte-karsygdomme er forbundet med livsstil, og det er gode nyheder, for det betyder, at du selv kan minimere risikoen betragteligt! Fysisk inaktivitet, rygning og overvægt er kendte faktorer, men også usund livsstil, selvom du ikke er overvægtig, er farligt, for tyndfede er også i risikozonen.