Annonce

TEMA: Hvad er op og ned på tidens madtrends?

Palæo, detox og faren ved gluten. Det skorter ikke på kost- og sundhedsråd, og mange kure direkte modsiger hinanden. Men hvilke kure egner sig til hvad? Og hvilke kan være decideret sundhedsskadelige?

Hundredvis af diæter - men findes der en for dig?

For 40 år siden dikterede kostpyramiden den sunde kost. I dag er Egyptens ørken erstattet af en jungle af diæter. Trendforsker Christian Bitz finder macheten frem og guider dig hen til de gode råd og uden om de mindre gode.?

Spis som en stenaldermand

Stenalderkost handler om at spise som vores forfædre. Det betyder ingen slik, brød, pasta og ris, men en masse kød. Der er dog delte meninger om effekterne, og dokumentationen halter. For mange, der oplever positive effekter af kosten, kan det lige så vel handle om, at man har lagt sin livsstil om.

Hvornår skal du undgå gluten?

Selv sukker får ikke så hård en medfart, som gluten gør. Symptomerne på glutenallergi er eksempelvis urolig mave og træthed, og det minder om mange andre gener. Måske derfor undgår mange gluten, men for en del af disse mennesker er det ikke nødvendigt.

Kan du afgifte dig til en sund krop?

Fastekure, vandkure eller almindelig ”detox” er for alvor blevet et modefænomen. Men der er ingen dokumentation for, at kure af den art virker. Til gengæld risikerer du en række bivirkninger såsom elevatorvægt og svækket immunforsvar og helbred fordi, du mister vigtige næringsstoffer.

Tarmskylninger er ikke for alle

Tarmskylninger er blevet populære som led i detox-kure. Men der er risici forbundet med tarmskylninger, så med mindre du oplever symptomer på en irriteret tyktarm, kan det være, du skal overveje, om det er nødvendigt.