Annonce
Skal blod i afføringen undersøges nærmere?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har gennem mange måneder haft et tilbagevendende problem med, at jeg nogle gange får blod i min afføring. Nogle gange er det så slemt, at toiletvandet bliver farvet rødt, og andre gange kommer der kun lidt blod på papiret ved efterfølgende tørring.

Derudover har jeg smerter, ikke store men konstante, omkring min endetarmsåbning, som er værst lige efter toiletbesøg, uanset om der er blod i afføringen eller ej. Smerterne kan sagtens være ved i en uge, hvorefter de pludseligt forsvinder.

Når problemet er værst, føles det også som om, at der er hævelse omkring endetarmsåbningen. I starten troede jeg, det var fordi, jeg ikke fik fiber nok i min kost. Men efter der er blevet skruet kraftigt op for det, er problemet stadig ikke forsvundet.

Håber i kan hjælpe til en afklaring.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger,

Hvis der kommer blod ud af kroppens naturlige åbninger (mund, næse, urinrør, (vagina) og anus), skal det som en rettesnor altid undersøges nærmere, så man kan finde frem til en årsag.

Hæmorider er således den hyppigste årsag til blødning ved afføring, smerter, og hævelse omkring endetarmsåbningen (anus).

Hæmorider er en lidelse, hvor slimhinden i den allernederste del af endetarmen bliver løs, og i forbindelse med afføring (og pressen) vil forsøge at komme ud igennem anus, hvor der jo er en lukkemuskel. Lige under slimhinden er der en del blodårer, som derved kan komme til at bløde.

Andre sygdomme kan imidlertid også medføre blødning, således i din alder forskellige tarmbetændelser, hvorimod polypper, divertikler eller egentlige svulster sædvanligvis først forekommer, når man er blevet noget ældre.

Under alle omstændigheder bør du gå til lægen, for at blive henvist til en speciallæge i mave-tarm kirurgi, der formentlig vil foretage kikkertundersøgelser, for derved at kunne finde frem til årsagen. Det er jo helt nødvendigt, for at kunne give en korrekt behandling.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med. Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme


Sidst opdateret: 11.07.2012


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Svar fra eksperten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark