Annonce
Overvægt - er du æbletypen eller pæretypen?

Af Arne Astrup, professor dr.med og Carl Brandt, læge


Der er forskel på fedt (læs dette, før du tager testen)
Hvis du er overvægtig, er der forskel på, hvor farlig din overvægt er. Det er afgørende, hvor fedtet er placeret. Hvis det er omkring maven og brystkassen, er det farligere, end hvis det for eksempel sidder på lårene eller bagen. Jo højere fedtet sidder på kroppen, jo større er risikoen for at få hjertelidelser og sukkersyge.
Man kan sammenligne de to fedt-former med en pære og et æble:
Hvis du holder dem i stilken er pæren tykkest forneden, mens æblet er tykkest midt på. Hvis du hører til 'æble-typen' er du tykkest midt på - rund som et æble - og du bør helt sikkert gøre noget ved din overvægt. Er du af pæretypen er det knapt så kritisk. Men husk, at hvis du vejer for meget, vil det generelt hjælpe dit helbred og din sundhed på længere sigt, hvis du taber dig.

Indtast dit livmål og dit hoftemål for at få dit æble/pære-tal (Læs nedenfor, hvordan du fortolker tallet):
Livmål i centimeter Hoftemål i centimeter
   
Dit æble/pære-tal er:
Har jeg den farlige æbleform?
  • Er du kvinde, har du den farlige æbleform, hvis tallet er over 0,80
  • Er du mand, har du den farlige æbleform, hvis tallet er over 1,00
Hvad betyder det at have æbleform?
Er tallet over 0,8 (for kvinder) og 1,0 (for mænd) har du den farlige æbleform. Du bør tabe dig for at lette presset på dine organer og undgå en række fedt-relaterede sygdomme, som årene går.

Hvis dit fedt "sidder på" lår og bagdel, er det knapt så farligt. Fedtet er placeret fjernere fra de centrale organer og finder ikke så let vej ind i blodårerne.

Det er normalt, at man tager på med årene. Et kilo eller to hvert årti er normalt. Om det er usunde kilo afhænger af, hvor de sætter sig: Er det et bildæk rundt om livet eller en stor, rund vom, er du af æbletypen og bærer dit fedt omkring de vigtige organer. Det betyder, at du har øget risiko for at få sukkersyge, hjertekar-sygdomme og kræft. Der er også større risiko for, at fedtet finder vej ind i dine blodårer og giver for højt kolesterolindhold i blodet - og stopper dem til - konsekvenserne kan være et kortere liv!Hvis du har den farlige æbleform så læs: Sådan taber du dig på en sund måde.

Beregn også dit BMI-tal for at finde ud af, præcis hvor overvægtig du er.

Test også, om du skal gøre noget ved din overvægt?Annonce

Annonce
Annonce
Annonce
Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark